Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Δελτίο Eργατικής Aντιπληροφόρησης #155 Aπό Tο Mπλόγκ Tης ΕΣΕ-Αθήνας


Συγχαρητήριο μήνυμα της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης – (ΕΣΕ Αθήνας) στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης: Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σας συγχαίρουμε για τη στάση σας και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την απόφαση που λάβατε ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, να αποκλείσετε τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία μέσω της «συνδικαλιστικής» της παράταξης, Εθνικιστική Λαϊκή Δύναμη, προσπαθεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Συλλόγου σας, με απώτερο σκοπό να διεισδύσει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι προστάτες και οι μπράβοι των αφεντικών, οι δολοφόνοι, οι υμνητές του ναζισμού, αυτοί που επιτίθενται ενάντια σε συνδικαλιστές και αγωνιζόμενους εργαζόμενους, οι φασίστες που ασκούν την πιο ωμή και απάνθρωπη βία στους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας, δεν έχουν καμία θέση μέσα ή δίπλα στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.


 Οφείλουμε (ατομικά και συλλογικά) όλοι/-ες, εργαζόμενοι/-ες, άνεργοι/-ες, οι άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού αγώνα επιβίωσης, να απομονώσουμε και να εκδιώξουμε τις ναζιστικές και φασιστικές συμμορίες και τα καμουφλαρισμένα σε «συνδικαλιστικές» παρατάξεις τάγματα εφόδου τους, που μόνο σκοπό έχουν την επίθεση στο εργατικό κίνημα και την κοινωνία, την καλλιέργεια του μίσους και του διχασμού μεταξύ των εργαζομένων και τελικά την υποστήριξη με κάθε τρόπο των συμφερόντων των αφεντικών και του κεφαλαίου. Οι εκπρόσωποι και οι οπαδοί της εγκληματικής, βίαιης και απάνθρωπης ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας και του μίσους δεν έχουν καμία δουλειά να μπλέκουν με τους εργαζόμενους, τους αγώνες τους και τις εργατικές οργανώσεις. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, να ξεκαθαρίζουμε στους φασίστες ότι οι εργαζόμενοι/-ες και τα εργατικά σωματεία θα βρίσκονται μονίμως μπροστά τους, παλεύοντας ενάντια στη βία, την απανθρωπιά και την εγκληματικότητά τους.



Μήνυμα συμπαράστασης της AGR-Clarin (Αργεντινή), απέστειλε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας).Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας) στέλνει συναδελφικό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους του τυπογραφείου της εφημερίδας AGR-Clarin στην Αργεντινή που βρίσκονται σε πολυήμερο αγώνα (κατάληψη του εργασιακού χώρου), ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις συναδέλφων τους. Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική ταχτική της εργοδοσίας, η οποία για να σπάσει την κινητοποίηση τυπώνει το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας στη γειτονική Χιλή. Η επιχειρησιακή επιτροπή των εργαζομένων της AGR-Clarin έστειλε επιστολή στα χιλιάνικα συνδικάτα, μαζί και στο συνδικάτο των φορτηγατζήδων της Αργεντινής, ζητώντας την αλληλεγγύη τους: να μην τυπώνουν, ούτε να μεταφέρουν το απεργοσπαστικό έντυπο. Ο αγώνας των εργαζομένων στο τυπογραφείο της Clarin αποτελεί κομμάτι του γενικότερου αγώνα του αργεντίνικου εργατικού κινήματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μάκρι και στις αντεργατικές επιλογές των αφεντικών. Η κυβέρνηση Μάκρι επιτίθεται στις εργατικές κατακτήσεις και προσπαθεί να αφαιρέσει δικαιώματα και ελευθερίες κατακτημένα με αγώνες. Ένα ακόμη δείγμα της αντεργατικής της επιθετικότητας είναι η προσπάθεια να καταστείλει και να διαλύσει το αυτοδιαχειριζόμενο ξενοδοχείο Bauen στο Μπουένος Άιρες. Βρισκόμαστε τόσο μακριά από την Αργεντινή, αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά στους αγώνες των Αργεντινών εργαζομένων. Καλούμε κάθε εργατική συλλογικότητα να υποστηρίξει με μηνύματα συμπαράστασης τους συναδέλφους στο τυπογραφείο της Clarin. H ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ. ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ.



Παρέμβαση της Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης (ΕΣΕ-Θεσσαλονίκης) και του Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων για το εργατικό «ατύχημα» στα Mikel. Μοιράστηκαν κείμενα και διαβάστηκαν μέσω της μικροφωνικής μπροστά στο κατάστημα των Mikel στην Καμάρα. Ακολουθεί η ανακοίνωση αναλυτικά: Την Παρασκευή 10 Μάρτη, έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος, που δούλευε ως διανομέας στο κατάστημα της επιχείρησης «Mikel» στον Κολωνό της Αθήνας. Ο εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά την Πέμπτη 2 Μάρτη στη βάρδια του, και νοσηλευόταν μέχρι τις 10/3 σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματα του. Ως εργατική συλλογικότητα γνωρίζουμε πολύ καλά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας αφού για κάθε αφεντικό, μικρό ή μεγάλο, στόχος είναι να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του, με κάθε τίμημα , ακόμα και με τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη αλυσίδα βέβαια, μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με τις εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει. Εργαζόμενες στο τμήμα παραγωγής έχουν καταγγείλει ότι δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι εργασίας – υπερεργασία, κλεμμένα ένσημα, υπογραφή 4ωρων συμβάσεων ενώ εργάζονταν για 8ωρο και φυσικά ούτε λόγος για προσαύξηση σε νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία. Αξιοσημείωτα είναι και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν, στα οποία υπάρχουν περίεργες ρήτρες αλλά και υποχρέωση καταβολής από τον εργαζόμενο πολλών χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση, αν για ένα χρόνο μετά την απόλυση, ή την αποχώρηση τους, εργαστούν σε άλλη επισιτιστική επιχείρηση, ή εάν συγγενής τους α’ βαθμού εργάζεται σε άλλη εταιρία του είδους. Να επισημάνουμε μέσα σε όλα αυτά, ότι δεν κάνουμε λόγο για μια οποιαδήποτε επιχείρηση αλλά για μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφεστίασης στην Ελλάδα (σήμερα λειτουργούν 129 καταστήματα).O θάνατος του 22χρόνου εργαζόμενου δεν αποτελεί απλά ένα εργατικό ατύχημα ή μια «άτυχη στιγμή», αλλά μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία στο βωμό του κέρδους των αφεντικών, που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των καταγεγραμμένων και μη εργατικών “ατυχημάτων” (μόλις πριν 3μήνες, έπεσε νεκρή εργαζόμενη από έκρηξη στα Everest και ένας διανομέας στη Speedex). Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν περιττό κόστος για τα αφεντικά, ενώ οι συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και απασχόλησης σε δύο ή τρία πόστα ταυτόχρονα αποτελούν τον κανόνα. Ένας άνθρωπος στην εντατική ή νεκρός δεν μετράει για αυτούς μπροστά στα κέρδη τους! Η εργοδοτική αυτή δολοφονία δεν θα είναι η τελευταία εάν ως εργατικό κίνημα δεν δώσουμε μαζικά την απάντησή μας, αν δεν υπερασπιστούμε και δε διεκδικήσουμε τα εργατικά μας συμφέροντα, αν δεν αντισταθούμε στην υποτίμηση της εργασίας μας και της ίδιας μας της ζωής. Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε στα σωματεία μας και στους χώρους δουλειάς. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι αναλώσιμος. Να μη γίνουμε θυσία στο όνομα της κερδοφορίας. Να γίνουμε απειλή για τα αφεντικά.



Παρέμβαση στα Mikel στην Θεσσαλονίκη για την εργατική δολοφονία του 22 ντελιβερά, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 24/3, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΣΜ), το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης (ΕΣΕ). Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης: Δεν είμαστε αναλώσιμοι εργαζόμενοι Είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι. Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο που έχουν επιβάλει στην τάξη μας, τα αφεντικά και η κάθε εξουσία, ως απλά τα πιόνια που κινούν τις «μηχανές» που τους παράγουν κέρδος. Δεν έχουμε σκοπό να αποτελέσουμε τη φθηνή εργατική δύναμη που αδιαμαρτύρητα δουλεύει για 432 ή 495 ευρώ, συνήθως ανασφάλιστα ή με ένα ένσημο την εβδομάδα και με πίεση για μεγαλύτερη απόδοση. Αν προσθέσουμε και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αποτελούν μακροπρόθεσμα κίνδυνο για την υγεία μας αλλά και την εντατικοποίηση που απειλεί τις ζωές μας άμεσα με πολλά εργατικά ατυχήματα και αρκετά θανατηφόρα τότε καταλαβαίνουμε πως δεν μας παίρνει για άλλη υποχώρηση. Την Παρασκευή 10 Μάρτη, χάνει τη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος, που δούλευε ως διανομέας στο κατάστημα της επιχείρησης «Mikel» στον Κολωνό της Αθήνας. Ο εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά την Πέμπτη 2 Μάρτη στη βάρδια του, και νοσηλευόταν μέχρι τις 10/3 σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματα του. O θάνατος του 22χρόνου εργαζόμενου δεν αποτελεί απλά ένα εργατικό ατύχημα ή μια «άτυχη στιγμή», αλλά μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία στο βωμό του κέρδους των αφεντικών, που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των καταγεγραμμένων και μη εργατικών “ατυχημάτων”. Μόλις πριν 3μήνες, έπεσε νεκρή εργαζόμενη από έκρηξη στα Everest και ένας διανομέας στη Speedex. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν περιττό κόστος για τα αφεντικά, ενώ οι συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και απασχόλησης σε δύο ή τρία πόστα ταυτόχρονα αποτελούν τον κανόνα. Τα γεγονότα και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους για το αν είναι τυχαία ή προμελετημένα αυτά που αποκαλούνται ως εργατικά ατυχήματα. Τα «εργατικά ατυχήματα» στο Μετρό και στο Τιτάν λίγο παλιότερα (καθώς και το θανατηφόρο ατύχημα εν ώρα εργασίας στο Μετρό Θεσσαλονίκης πριν μια εβδομάδα) , τα αμέτρητα θανατηφόρα στα εργοστάσια της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, το πιο πρόσφατο πολύνεκρο στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι δεκάδες θάνατοι εργαζόμενων ετήσια, αλλά και τα περίπου 35 χιλιάδες σύνολο το χρόνο (με ακρωτηριασμούς ή μόνιμες βλάβες στην υγεία) αποδεικνύουν πως οι ζωές μας για αφεντικά και το κράτος αξίζουν λιγότερο από τα κέρδη τους και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι σημαντικό ως εργαζόμενοι να καταλάβουμε πως απέναντι στην εκμετάλλευση και την επισφάλεια δεν είμαστε μόνοι. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα εργατικά μας συμφέροντα. Στα σωματεία μας και στις συνδικαλιστικές μας δομές με οριζόντιες διαδικασίες και μαχητική διάθεση.



Και η ανακοίνωση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού – Κεντρικής Μακεδονίας: (και) ΣΤΑ MIKEL Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ. Την πέμπτη 2 Μαρτίου σημειώνεται ένα ακόμη εργατικό ‘’ατύχημα’’, το οποίο προσθέτει στη λίστα των νεκρών εργατριών και εργατών, έναν ακόμα. Ένας διανομέας της γνωστής αλυσίδας «Μikel» τραυματίζεται σοβαρά στη βάρδια του, και ύστερα από νοσηλεία σχεδόν μιας εβδομάδας υποκύπτει στα τραύματά του. Παρ’ όλο που γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες των ‘’ατυχημάτων’’ αυτών, εμείς αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ακόμα δολοφονία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. Και ναι, πρόκειται για δολοφονία. Τη στιγμή που η ‘’κρίση’’ βαθαίνει, όπως φροντίζουν συνεχώς να μας ενημερώνουν, εντείνεται όλο και περισσότερο η υποτίμηση και η εκμετάλλευση των ζωών μας. Καλούμαστε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως αυτός του επισιτισμού, όπου οι εργασιακές συνθήκες χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα, επισφάλεια, εντατικοποίηση, σεξιστικές επιθέσεις κ.ά., και οι οποίες συχνά καταλήγουν να έχουν κόστος την ίδια μας τη ζωή. Πρόσφατο παράδειγμα η δολοφονία μιας εργαζόμενης στα Everest, ενός διανομέα στη Speedex, και το ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα νεκρού εργαζόμενου, στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεμονωμένα, δεν προκύπτουν από κάποια τυχαιότητα ή σύμπτωση. Αποτελούν μια καθημερινή συνθήκη, και έρχονται ως απόρροια της εντατικοποίησης που βιώνουμε στους χώρους εργασίας. Εντατικοποίηση, που στοχεύει στην αύξηση των κερδών, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για μικρά και μεγάλα αφεντικά. Τα MIKEL, η γνωστή αλυσίδα καφεστίασης, που απαριθμεί ένα μεγάλο ποσοστό υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι είναι διατεθειμένη προς όφελος του κέρδους να απαξιώσει κάθε εργασιακό κεκτημένο και να δημιουργήσει ένα καθεστώς επισφάλειας και πειθάρχησης. Υπερεργασία, κλεμμένα ένσημα, υπογραφή 4ωρων συμβάσεων, καμία προσαύξηση σε νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία, αλλά και υπογραφή εκβιαστικών και περιοριστικών ιδιωτικών συμφωνητικών, συμπληρώνουν το εκμεταλλευτικό εργασιακό πλαίσιο. Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει η εν λόγω επιχείρηση, δε συνεπάγονται ούτε τη στοιχειώδη μέριμνα για τις συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα οι διανομείς, που συνοδεύονται από ένα νομοθετικό κενό που τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, αναγκάζονται όχι μόνο να παρέχουν την εργατική τους δύναμη, αλλά και να δουλεύουν με δικό τους μηχανάκι, να φροντίζουν για τις βενζίνες και τη συντήρησή του, να συμβιβάζονται με τον ελλιπή εξοπλισμό και τα αυτοσυντηρημένα οχήματα και να δουλεύουν μέσα σε μια εντεινόμενη συνθήκη, που τους επιβάλλει την τάχιστη παράδοση των παραγγελιών. Όλα αυτά συμπληρώνουν το παζλ της εργασιακής εκμετάλλευσης. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. Δημιουργούμε λοιπόν αντιστάσεις και αρνούμαστε την περαιτέρω υπαγωγή μας σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, απαιτώντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας και μισθό. Θέτουμε σαν επιτακτική ανάγκη την οργάνωση μας στους χώρους εργασίας, και την προσπάθεια δόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τις συναδέλφους μας. Προβάλλουμε σθεναρή αντίσταση, ώστε να μπλοκάρουμε την ομαλή αναπαραγωγή του και εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια του κεφαλαίου για υποτίμηση των ζωών μας. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.



Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση για την εργοδοτική δολοφονία στα ΜΙΚEL, εξέδωσε και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ημαθίας. Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής: ια άλλη μία φορά, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε όλους τους χώρους εργασίας, και ειδικά στον κλάδο των διανομέων και των οδηγών δικύκλου, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο του 22χρονου ντελιβερά της γνωστής αλυσίδας καφεστίασης “Mikel”, στον Κολωνό της Αθήνας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρότατα την Πέμπτη 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του και τελικά, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, κατέληξε στις 10/3.Δυστυχώς, το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εργατικών δυστυχημάτων, που φαίνεται να αντικατοπτρίζει την σκληρή καθημερινότητα όσων δουλεύουν μέρες και νύχτες, όσων ρισκάρουν την ζωή τους για τρεις κι εξήντα, όσων παλεύουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τρεις μήνες πριν, την 1η Δεκέμβρη, έχασε την ζωή της μια 42χρονη εργαζόμενη στα Everest της πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα, ενώ τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο άλλα πέντε άτομα. Μόλις ένα μήνα πριν, σκοτώνεται σε τροχαίο ένας ακόμη οδηγός κούριερτης SpeedEx Αθήνας, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Αν ανατρέξουμε δε και λίγο παλιότερα, η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα είναι μακριά και απολύτως ανάλογη με την κερδοφορία των αφεντικών στις πλάτες των εργαζομένων. Ασφάλιση εργασίας, πληρωμένες υπερωρίες, παροχή προστασίας απέναντι στις καιρικές συνθήκες, σωστή συντήρηση στα οχήματα των εργαζομένων, προβλεπόμενες προσαυξήσεις, είναι απαράβατοι εργασιακοί όροι που δεν τηρούνται ποτέ. Η πραγματικότητα, όσων εργάζονται στο δρόμο, στη βροχή, πάνω στο μηχανάκι, όσων μένουν απλήρωτοι, κουρασμένοι κι αποξενωμένοι, είναι πολύ διαφορετική: απλήρωτες ώρες εργασίας, ελαστικά ωράρια, υπέρ-εντατικοποιημένη εργασία, απαγόρευση των διαλειμμάτων, καθημερινές απειλές προς όσους διεκδικούν τα αυτονόητα. Απαντάμε συλλογικά απέναντι στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην εκμετάλλευση των ζωών μας. Οργανωνόμαστε άμεσα και δημοκρατικά στους χώρους εργασίας μας, δρούμε εκεί που δουλεύουμε και ζούμε. ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.



Παρέμβαση στα MIKEL, που βρίσκονται στη κεντρική πλατεία της πόλης της Καρδίτσας, πραγματοποίησε η Συνέλευση Αναρχικών Καρδίτσας, με αφορμή το θάνατο του 22χρονου ντελιβερά-εργαζόμενου στην εν’ λόγω επιχείρηση. Ανοίχτηκε πανό και μοιράστηκαν κείμενα ενημερώνοντας τους πελάτες, τους περαστικούς καθώς και τους ντελιβεράδες του συγκεκριμένου καταστήματος. Η παρέμβαση διήρκησε για τουλάχιστον 2 ώρες.



Μαζική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/3 στα Μikel της Λ. Κνωσού από τους: Εργαζόμενου/ες – άνεργου/ες από τον αναρχικό χώρο του Ηρακλείου καθώς και από την ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια. Μοιράστηκε κείμενο στους εργαζόμενους των Mikel, στους πελάτες αλλά και γενικότερα στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα φωνάχτηκαν συνθήματα. Η συμπεριφορά του κόσμου στα φανάρια ήταν δεκτική, επίσης σταματούσαν και διερχόμενοι ντελιβεράδες για ενημέρωση. Κάποια μέτρα από το σημείο υπήρχε τζιπάκι της αστυνομίας που παρακολουθούσε διακριτικά.


Για το εργατικό «Ατύχημα» στο εργοτάξιο του Μετρό στη Καλαμαριά, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης ,αναφέρει τα εξής: Τη Δευτέρα 13-3-17 ένας ακόμα νεκρός εργαζόμενος προστέθηκε στη λίστα των νεκρών της τάξης μας. Ένας 50χρονος χειριστής γερανοφόρου οχήματος προσπάθησε να σηκώσει άλλο όχημα με αποτέλεσμα ο γερανός να ανατραπεί και ο ίδιος να χάσει τη ζωή του. Δεν είναι το πρώτο ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ούτε και το πρώτο θανατηφόρο. Το 2009 άλλος ένας εργάτης σκοτώθηκε. Άλλωστε και οι εργάτες στο μετρό της Αθήνας είχαν πληρώσει κι αυτοί το δικό τους φόρο αίματος. Το “ατύχημα”, όπως τόσα άλλα, είναι ακόμα μια ανθρωποθυσία στον βωμό του κέρδους των αφεντικών. Μια ζωή θα είχε σωθεί αν η εταιρία “Αττικό Μετρό” είχε, όπως είναι υποχρεωμένη, τον υπεύθυνο ασφαλείας παρόντα κάθε φορά που πρόκειται να γίνει μια επικίνδυνη εργασία. Και όχι έναν οποιονδήποτε εργαζόμενο που τυπικά βαφτίζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας, άλλα έναν άνθρωπο εξειδικευμένο για αυτή τη δουλειά. Αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί μια εταιρία που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο τεραστίων διαστάσεων δεν μπαίνει στα έξοδα να προσλάβει ειδικούς για την ασφάλεια των εργαζομένων. Μήπως η ζωή και η υγεία των εργαζομένων είναι παθητικό στον ισολογισμό; Το “ατύχημα”, όπως τόσα άλλα, θα είχε αποφευχθεί αν η εταιρία έμπαινε σε έξοδα ώστε να μισθώσει έναν γερανό μεγαλύτερο και καταλληλότερο για τις εργασίες που απαιτούνται. Οι εργοδότες σε κάθε δουλειά προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο το κόστος, ιδιαίτερα όταν αφορά την ασφάλεια της εργασίας. Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί της δουλειάς γίνονται ταχύτεροι, η ένταση μεγαλώνει και τα κέρδη, που τα αφεντικά κλέβουν από τους εργάτες, συσσωρεύονται. Έτσι λειτουργεί η αγορά και η ανθρώπινη ζωή δεν είναι έχει καμιά σημασία στην εξίσωση αυτή. Είναι πολλοί οι καλοθελητές οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη για το “ατύχημα”, όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σε αμέλεια του ίδιου του εργαζόμενου. Δυστυχώς υπάρχουν και αφελείς εργαζόμενοι που υιοθετούν αυτό το σκεπτικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ να χαρακτηρίζονται “εργατικά ατυχήματα”, με ότι σημαίνει αυτό για την ποινική ευθύνη και την αποζημίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Και αυτό γιατί όλα τα “ατυχήματα” στην εργασία οφείλονται στην παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, στην εντατικοποίηση και στην εξάντληση των εργαζομένων. Γι’ αυτό όλα τα ατυχήματα στην εργασία είναι δολοφονίες των αφεντικών. Να μην αφήσουμε όσα έχουμε κερδίσει με αγώνες να πάνε χαμένα. Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς από τα κάτω, χωρίς εργατοπατέρες και τσιράκια των αφεντικών, για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα: ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ωράρια και μεροκάματα, τήρηση των κανόνων ασφαλείας, καμία ανοχή στην αυθαιρεσία των αφεντικών. Ως την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς.



40 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 400 ΕΥΡΩ, ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων για τα επερχόμενα μέτρα, κείμενο που μοιράστηκε στην πορεία που έγινε στην πόλη στις 16 Μαρτίου, αλλά και στην μικροφωνική στις 14 Μαρτίου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Δεν πάει καιρός από τα τελευταία μέτρα που έπληξαν την εργατική τάξη. Όμως το βαρέλι των νέων μέτρων δεν έχει πάτο. Αφεντικά και κράτος δεν θα σταματήσουν μέχρι να αφαιμάξουν τόσο τους εργαζομένους, ώστε να μη μπορούν να αντιδράσουν, μέχρι να γίνουν ολοκληρωτικά αντικείμενο της απάνθρωπης εκμετάλλευσης τους. Είναι πια ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωπαίοι φίλοι του προσπαθούν, όσο και αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, να αυξήσουν τον πλούτο και τη δύναμη των εκμεταλλευτών. Παρά την προσπάθεια προβολής των δανειστών ως πηγή του κακού και του ΣΥΡΙΖΑ ως σκληρό διαπραγματευτή προς όφελος των συμφερόντων μας, είναι φανερό ότι ο δεύτερος δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαχειριστής της υπάρχουσας κατάστασης την οποία δε θέλει να μεταβάλλει. Αποκορύφωμα όλων αυτών αποτελούν τα νέα μέτρα που είναι στα σκαριά. Σα να μη φτάνει η καθημερινή υποτίμηση κάθε πλευράς της ζωής μας μέσω της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας και του ξεχειλώματος των ωραρίων, βάζουν για ακόμη μία φορά στο μάτι τα εργασιακά, τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, για χάρη του πλεονάσματος και της επιβολής των ευρωπαϊκών προτύπων στοχεύουν στην αύξηση των φόρων σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους οι οποίοι ενδέχεται να χάνουν από 10 έως 800 ευρώ το χρόνο, με τους εργαζόμενους των 600 ευρώ να χάνουν 650 ευρώ το χρόνο. Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις γίνεται μείωση 20% έως 30% που σημαίνει απώλεια τουλάχιστον δύο συντάξεων το έτος. Στο βωμό της ανάπτυξης αλλάζει ξανά το καθεστώς των μαζικών απολύσεων καθώς καταργούν τον περιορισμό έως 5% απολύσεις προσωπικού το μήνα για κάθε εταιρεία. Είναι σαφές ότι η κρατική επιβολή όλων αυτών των μέτρων, δεν μπορεί παρά να συμβεί με την προσπάθεια απόσπασης μεγαλύτερης κοινωνικής συναίνεσης και υποταγής, γεγονός που συνοδεύεται πάντα με την όξυνση της καταστολής εναντία σε κάθε αγωνιζόμενο. Το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις σε διαδηλώσεις και εργατικές διαμαρτυρίες, οι συλλήψεις και διώξεις διαδηλωτών, οι εκκενώσεις καταλήψεων, το αποδεικνύουν περίτρανα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαίο να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας και να εναντιωθούμε στην καταπίεση που μας επιβάλλουν τα αφεντικά, να μη γινόμαστε υποχείριά τους. Να καταλάβουμε ότι ο καιρός της μεμψιμοιρίας και της αυτολύπησης τελείωσε. Να βρούμε τη θέση μας στο δρόμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε σωματεία βάσης μακριά από κάθε μορφή ιεραρχίας, προκειμένου να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να διεκδικήσουμε οργανωμένα και μαζικά τα δικαιώματά μας. Να σπάσουμε τις αλυσίδες που καθημερινά μας επιβάλλουν το κράτος, το κεφάλαιο και τα αφεντικά. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΣΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ. ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.



Παρέμβαση ενάντια στην επερχόμενη «Λευκή Νύχτα» πραγματοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας στη Βέροια, το Σάββατο 18/3. Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ημαθίας και η πρωτοβουλία πραγματοποίησαν παρέμβαση και την Πέμπτη 23/3 στο Δημαρχείο της Βέροιας. ημέρα κατά την οποία ελάμβανε χώρα η «Λευκή Νύχτα».Στο σχετικό κάλεσμα η ΕΣΕ-Ημαθίας ανέφερε μεταξύ άλλων: Εμείς, λοιπόν, ως εργαζόμενοι/ες, απαντάμε ότι δεν θα αφήσουμε τις ζωές μας έρμαια των αφεντικών, ούτε και μας λείπουν οι ώρες να ψωνίσουμε, αλλά οι ώρες για να ζήσουμε ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.



Την συμπαράσταση της στους εργαζόμενους, μέλη του ΣΣΜ, οι οποίοι δικάζονται την Τρίτη 28/03/2017, εξ’ αιτίας της μαχητικής συνδικαλιστικής τους δράσης και δηλώνει την αλληλεγγύης της στον αγώνα τους, εκφράζει με ανακοίνωσης της η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Σύρου Μυκόνου. Ακολουθεί ένα εκτενές απόσπασμα: Η ποινική δίωξη αυτή των εργαζόμενων συνδικαλιστών και του σωματείου που συμμετέχουν, είναι αποτέλεσμα της μόνιμης και συνεχούς προσπάθειας νομιμοποίησης και επιβολής συνθηκών δουλείας στην εργασία, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και τις εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις, που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα των αφεντικών, του κεφαλαίου και τα υπερκέρδη της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων. Για το κέρδος των αφεντικών, οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος επιστρατεύουν τις δικαστικές – εισαγγελικές και αστυνομικές «αρχές», πάντα σε αγαστή συνεργασία με παρακρατικούς ιδιωτικούς μπράβους και προστάτες των εργοδοτών, ώστε να ασκούνται ποινικές διώξεις σε εργαζόμενους, να καταστέλλονται με βία οι αγώνες τους και να ποινικοποιούνται σωματεία βάσης και εργατικές συλλογικότητες. Τα όπλα των εργαζομένων ενάντια στην απανθρωπιά και την βαρβαρότητα αφεντικών και κράτους είναι η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη. Με μαχητικό και αυτοοργανωμένο συνδικαλισμό, μέσω των σωματείων βάσης, των εργατικών συνελεύσεων και συλλογικοτήτων που δημιουργούμε και συμμετέχουμε, να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν τις ζωές. Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.



Η ποινικοποίηση των αυτό-οργανωμένων εργατικών αγώνων δεν θα περάσει! Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη της στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού και στα 7 διωκόμενα μέλη του και απαιτώντας να δικαιωθούν άμεσα. Η ανακοίνωση υπάρχει ΕΔΩ καθώς και ΕΔΩ.



Απολυμένοι Metropolis: Οι εργατικοί αγώνες δεν θα ποινικοποιηθούν – Αλληλεγγύη στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Όταν τα μέλη ενός σωματείου βάσης κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης και ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω απόπειρα, έπειτα από μηνύσεις αφεντικών με τη συνδρομή του «Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι προφανής η απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Σε ότι αφορά τη μήνυση από τα αφεντικά των μεζεδοπωλείων «Σαλαντίν» και του «Βοτανοπωλείο» εναντίον 7 μελών του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού (ΣΣΜ) και την εκδίκαση της υπόθεσης την Τρίτη 28 Μαρτίου, γίνεται φανερό ότι αυτή η απόπειρα ποινικοποίησης με τη συνδρομή της Ασφάλειας έχει ευρύτερους στόχους. Αυτοί αποσκοπούν τη εξόντωση της δράσης του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και των μελών του, καθώς πρόκειται για ένα σωματείο που έχει δώσει αυτό-οργανωμένους και αδιαμεσολάβητους εργατικούς αγώνες, που έχει κερδίσει σημαντικές νίκες στον κλάδο του επισιτισμού, που έχει σταθεί αλληλέγγυο σε άλλους εργατικούς αγώνες, πέραν του κλάδου του και που επιμένει να αγωνίζεται δυναμικά σε μια εποχή πλήρους εργοδοτικής ασυδοσίας όπου ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός καλλιεργεί την ηττοπάθεια. Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων έχει σταθεί και πορευτεί από την πρώτη στιγμή δυναμικά δίπλα στον αγώνα των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis. Κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε σταθεί δίπλα στους αγώνες του σωματείου με αποκορύφωμα την πορεία στο μεζεδοπωλείο «Σαλαντίν» που κατευθύναμε μετά από τη δυναμική διαδήλωση που είχαμε διοργανώσει έξω από τη φιέστα της Eurovision τον Μάρτιο του 2014, όταν ο αγώνας με αφορμή τις 3 εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων στο «Σαλαντίν» βρισκόταν σε εξέλιξη. Δεδομένου ότι στο παρελθόν ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής επιχείρησε να ποινικοποιήσει τον αγώνα των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis με μήνυση που κατέθεσε εναντίον απολυμένων που έχουν κερδίσει δικαστική απόφαση εις βάρος του, η οποία απειλεί και την προσωπική του περιουσία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πού αποσκοπούν οι στημένες διώξεις κατά των εργατικών αγώνων. Οι αυτό-οργανωμένοι εργατικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και στα 7 διωκόμενα μέλη του. Συνέλευση απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis
 


Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/3 σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα του εργαζομένου ΠΦ απέναντι στην εργοδοσία της εμπορικής επιχείρησης NAIL STATION στη Νέα Ιωνία για την διεκδίκηση των εργασιακών του δικαιωμάτων. Ο Π.Φ. δεν είναι μόνος του. Έχει δίπλα του το ανταγωνιστικό κίνημα. Αλληλέγγυες-οι βρίσκονται με όλους τους τρόπους δίπλα του.



Πρόσκληση σε Σύσκεψη σωματείων, επιτροπών αγώνα και συλλογικοτήτων ενάντια
στην ανεργία και την ελαστική εργασία απευθύνει Δευτέρα 27.3, 18.30, στα γραφεία της ΔΟΕ η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τον συντονισμό. Την σχετική πρόσκληση κάλεσμα μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.
 


Παρέμβαση στις 17 Μάρτη στην πλατεία Μερκούρη στα Ανω Πετράλωνα πραγματοποίησε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ) με αφορμή το επερχόμενο δικαστήριο μελών του συλλόγου και την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων στα μαγαζιά Σαλαντίν και Βοτανοπωλείο. Την Πέμπτη 23/3 το ΣΣΜ πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: “η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων”, ενώ την Τρίτη 28/3,στις 9πμ,καλεί στα δικαστήρια της ευελπίδων. Το κείμενο και την αφίσα της παρέμβασης τα βρίσκετε ΕΔΩ.



Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο διωκόμενο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού. Ο ΣΕΦΚ καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης και εγκληματοποίησης του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού από τους εργοδότες των επιχειρήσεων Σαλαντίν και Βοτανοπωλείο. Και καλεί στις 28 του Μάρτη στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων δικάζονται 7 μέλη του για… απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης και ηθική αυτουργία.



Να δοθεί έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους τις ημέρες του Πάσχα, διεκδικεί η συλλογικότητα ΕΝΕΡΓΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ και καλεί γι’ αυτόν τον λόγο σε συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας στις 5 Απρίλη. Μεταξύ άλλων το κάλεσμα των ΕΝΕΡΓΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ αναφέρει: Όπως με τις κινητοποιήσεις όλοι άνεργοι κερδίσαμε τις δωρεάν μετακινήσεις έτσι και τώρα μπορούμε να κερδίσουμε μια έκτακτη επιδότηση για όλους τους ανέργους. Λεφτά υπάρχουν, να δοθούν στους άνεργους και όχι στην εργοδοσία. Ολόκληρη η ανακοίνωση κάλεσμα ΕΔΩ.
 


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν από τη Δευτέρα 13 Μάρτη έως και την Κυριακή 19 Μάρτη οι εργαζόμενοι του «Τοξότη» στις εργολαβίες ΔΕΔΔΗΕ σε Αττική και Κόρινθο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα από τον Δεκέμβρη του 2016 έως και τον Φλεβάρη του 2017.Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης, η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου και δεσμεύτηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου στις 31 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι της Αττικής, αποφάσισαν με ψηφοφορία να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την Δευτέρα 20 Μάρτη έως και τις 31 Μάρτη με απεργιακά μέτρα, δηλαδή να πραγματοποιούνται εργασίες μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή 07.00 – 15.00 και επιπλέον απαιτούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα Φεβρουαρίου έως τις 10 Απρίλη.



Συγκέντρωση των απολυμένων της κλωστοϋφαντουργίας «ΕΝ-ΚΩ» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μάρτη στην Νάουσσα. Διεκδικούνε δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Η εργοδοσία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση εδώ και μερικά χρόνια, αφήνωντας τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στον «αέρα»,καθώς όχι μόνο τους πέταξε στην ανεργία αλλά ούτε κατέβαλε ποτέ μισθούς και αποζημιώσεις.



Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων και τα απλήρωτα ένσημά τους, από εταιρεία του ομίλου «Οn Line Sales» στη Θεσσαλονίκη.



Κινητοποίηση πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Δήμους. Διαμαρτυρήθηκαν για το καθεστώς απλήρωτης εργασίας και τις απολύσεις στους δήμους. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν συμβασιούχοι από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Ημαθία και τη Ροδόπη.



Συνέχισαν και την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης».Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 20 Μάρτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την χορήγηση έκτακτου επιδόματος. Στον πολύμηνο αγώνα τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης τα δεδουλευμένα τους και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας καθώς και όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων.



48ωρη απεργία την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Μάρτη, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην «Εθνική Ασφαλιστική». Απαιτούν να μη χαθεί καμία θέση εργασίας από την επικείμενη πώληση της εταιρείας και να διασφαλιστεί για όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.



Η διοίκηση της Wind απαγόρευσε την διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του επιχειρησιακού σωματείου. Αυτό καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Wind. H ανακοίνωση-καταγγελία του σωματείου αναφέρει μεταξύ άλλων: Η στάση της διοίκησης της Wind δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στο συνολικό αντεργατικό πλαίσιο εντός του οποίου αρνείται να συζητήσει για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απολύει εργαζομένους με τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση και δυσχεραίνει τις συνθήκες εργασίας μέσω τις εργολαβοποίησης, της υπέρμετρης εντατικοποίησης κ.α. Δεν θα αφήσουμε την διοίκηση να παρέμβει και να παρεμποδίσει μία συλλογική διαδικασία του Σωματείου! Τέτοιου είδους «καψόνια», τα οποία συνηθίζει τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της όξυνσης της επίθεσής της εναντίον του Σωματείου μας, δεν θα μας πτοήσουν. Σας καλούμε να στηρίξετε και να δώσετε δυναμικό παρόν στη στάση εργασίας και τη γενική μας συνέλευση, ώστε να δοθεί μία απάντηση στη διοίκηση απέναντι στην αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔ Ω ή ΕΔΩ. Σχετικά δείτε και ΕΔΩ.



Παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 27/3 στο Ιπποκράτειο διαγνωστικό κέντρο στα Γιάννενα και στην συνέχεια στην επιθεώρηση εργασίας, διοργανώνει η επιτροπή αλληλεγγύης, για την επαναπρόσληψη της απολυμένης Π.Π από το εν λόγω κέντρο. Στις 21/3 η Π.Π. – αναφέρει το κάλεσμα της επιτροπής αλληλεγγύης – εργαζόμενη επί 7 συναπτά έτη στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο »Ιπποκράτειο» Ιωαννίνων απολύθηκε εντελώς άδικα, εκδικητικά και καταχρηστικά. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη ήταν μια από τις πιο παλιές στο «Ιπποκράτειο». Το αποκορύφωμα ήταν ότι δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ οι λόγοι της απόλυσής της! Η εργοδοσία το μόνο που επικαλέστηκε στην ίδια, και μόνο προφορικά, ήταν ότι δεν συμμετείχε στο τελευταίο “meeting” που είχε διεξαχθεί ένα χρόνο πριν! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η απαράδεκτη, ταπεινωτική και εξευτελιστική αντιμετώπιση της εργαζόμενης συνεχίστηκε στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας που της επιδόθηκε. Η εργοδοσία επικαλέστηκε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της». Η απουσία της δηλαδή από ένα «meeting» για την οποία μάλιστα είχε ενημερώσει έγκαιρα) βαφτίζεται ψευδώς και με εντελώς ανυπόστατο και γελοίο τρόπο «πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων»! Ποια όμως είναι η πραγματικότητα, από την οποία δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα όσα ψέματα και αν χρησιμοποιεί η εργοδοσία του «Ιπποκράτειου»; Καταρχήν σε αποστροφή του λόγου του εργοδότη σε εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για την άδικη απόλυση της συναδέλφου τους, είπε μεταξύ άλλων: «Η Ε. έλειπε από τη δουλειά και είναι εριστική». Δηλαδή όταν κάποιος παίρνει αναρρωτική άδεια, το βαφτίζουμε ότι «λείπει από τη δουλειά», ή μήπως η/ο εργαζόμενη/ος δεν μπορεί να αρρωσταίνει και πρέπει να πηγαίνει με αυχενικό ή με πυρετό να δουλέψει; Ή μήπως το να βρίζεις, να αντιμετωπίζεις υποτιμητικά, ακόμα και με απρεπή υπονοούμενα τη/ον εργαζόμενη/ο και αυτή/ός να δεν τα υπομένει και αντιδρά σημαίνει ότι είναι «εριστικός»; Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση μεταξύ της εργαζόμενης και της εργοδοσίας ειπώθηκε ότι: «θα σε κάνω εγώ να παραιτηθείς». Η εργοδοσία στο «Ιπποκράτειο» έχει αναγκάσει πολλούς εργαζομένους να δουλεύουν πέραν του ωραρίου που αναγράφεται στην συλλογική τους σύμβαση. Οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές με ελαστικά και σπαστά ωράρια, συχνές και αιφνίδιες αλλαγές του προγράμματος και έντονη εντατικοποίηση της εργασίας. Το ελαστικό ωράριο μπορεί να βολεύει «τις ανάγκες της εταιρίας», αλλά δε βολεύει καθόλου τους εργαζόμενους, που τους κάνει τη ζωή-λάστιχο. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η απόλυση της εργαζομένης είναι άδικη, εκδικητική και καταχρηστική. Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι ότι η συνάδελφος προσπάθησε να πράξει το αυτονόητο μέσα στη δουλειά της: να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της, να ζητάει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια, και να απαιτεί συμπεριφορά εργαζόμενου και όχι υποτακτικού. Όλα αυτά ήταν που «πείραξαν» την εργοδοσία στο «Ιπποκράτειο» και θέλησαν να απαλλαγούν από την εργαζόμενη. Ο πραγματικός λόγος λοιπόν που απολύθηκε η συνάδελφος δεν ήταν ότι «δεν έκανε καλά τη δουλειά της», ή «δεν κοίταζε τη δουλειά της» αλλά επειδή ήθελε να είναι πραγματική εργαζόμενη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο την τιμωρούν και την απολύουν τα αφεντικά της. Για να απαλλαγούν από αυτήν και για να παραδειγματίσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η άρνηση της εργαζόμενης να υπογράψει και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την απόλυσή της δείχνει το σωστό δρόμο. Το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος! Κανένας δεν πρέπει να πετιέται στην ανεργία και την ανέχεια. Πρέπει να υπερασπίσουμε κάθε θέση εργασίας, να επιβάλλουμε στην πράξη τα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπειά μας. Η ασυδοσία των εργοδοτών, σπάει σε κάθε χώρο εργασίας με τον ανυποχώρητο αγώνα, την μαχητικότητα και την οργάνωσή μας. Καλούμε όλους και όλες να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα της εργαζομένης. Καλούμε κάθε οργάνωση, σύλλογο, σωματείο, κάθε εργαζόμενο/η, νέα/ο να συμμετέχουν ενεργά και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα αυτόν, αλλά και κάθε αγώνα που υπερασπίζεται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Συγκροτούμε επιτροπή αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα της συναδέλφου για να υπερασπιστεί την θέση εργασίας της και την αξιοπρέπειά της.



Με 24ωρη απεργία απάντησαν την Πέμπτη 23 Μάρτη οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Victus» (κοινή θυγατρική των μονοπωλιακών ομίλων «Vodafone» και «Wind»), αντιδρώντας στις απολύσεις τεσσάρων συναδέλφων τους. Είχε προηγηθεί στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Μάρτη, μόλις ανακοινώθηκαν οι τέσσερις απολύσεις, ως μία πρώτη απάντηση στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.



“Εκκαθαρίσεις” εργαζομένων και στην Victus Networks από Vodafone & Wind, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στη Victus Networks και προσθέτει: Μετά τα πογκρόμ απολύσεων και τις παράνομες μεθοδεύσεις παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης σε Vodafone & Wind, οι δύο εταιρείες προχωρούν τώρα σε απολύσεις εργαζομένων και στη θυγατρική τους Victus Networks, μια εταιρεία που είχε συσταθεί ως «πρότυπο» για να διαχειρίζεται το κοινό δίκτυο που αναπτύσσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πίσω από τις πολυδιαφημιζόμενες εξαγγελίες για κέρδη και τεχνολογικά επιτεύγματα των Vodafone & Wind κρύβεται μία διαρκής προσπάθεια αντικατάστασης των παλαιών και έμπειρων εργαζομένων με φθηνό επινοικιαζόμενο προσωπικό ή εργαζομένους με «μπλοκάκια», χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στη Victus Networks βρισκόμαστε ήδη σε κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και 24ωρη απεργία, κινήσεις που αναμένεται να εντατικοποιηθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα και καλούμε τους εργαζομένους να συμπαρασταθούν στο αγώνα για το μέλλον μας και την επιβίωσής μας.



Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5 Απρίλη, ώρα 12 στο Υπουργείο Εργασίας, καλεί η συλλογικότητα “Ενεργοί Άνεργοι”. Στο δελτίο τύπου που στάλθηκε στο Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης της ΕΣΕ-Αθήνας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα που είναι τα εξής: Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους τις ημέρες του Πάσχα, Να δοθούν στους ανέργους λεφτά και όχι στην εργοδοσία και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.



Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο Κρήτης, έξω από τα γραφεία της εταιρείας Vita Hotels πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Elounda Breeze» συμφερόντων Βαμιεδάκη. Απαιτoύν την επαναπρόσληψη των 12 απολυμένων εργαζόμενων, μελών του επιχειρησιακού σωματείου.



Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Ενέργειας πραγματοποίησαν την Πέμπτης 23 Μάρτη οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).Αίτημα τους η ανασύσταση και συνέχιση του έργου του Ινστιτούτου και τη λύση των χρόνιων εργασιακών τους προβλημάτων.



Σε μια ακόμα απόλυση προχώρησε την Τετάρτη 22/3 η εργοδοσία της επιχείρησης «Κωτσόβολος» στη Λαμία. Την άμεση επαναπρόσληψη τόσο αυτού όσο και των υπόλοιπων απολυμένων διεκδικούν οι συνάδερφοι τους και το τοπικό σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων.



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Κορίνθου, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23 Μάρτη, οι συμβασιούχοι του δήμου και τοπικοί φορείς και συνδικάτα. Η συγκέντρωση έγινε επειδή εκείνη την ημέρα εκδικαζόταν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει οι συμβασιούχοι ενάντια στην άρνηση της δημοτικής αρχής να ανανεώσει τις συμβάσεις τους.



Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Μάρτη προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο. Διεκδικούν: να μην γίνει καμία απόλυση, να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών, βαρέα και ανθυγιεινά, να μην παίρνει κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο και πολλά άλλα.



Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στη Βουλή πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23/3, οι εργαζόμενοι στην «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, μία σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην ένταξη των «Κτιριακών Υποδομών» στο «υπερταμείο».



Οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες, όχι όμως και η εργοδοσία. Ο λόγος για την εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «ΔΗΜΗΤΡΑ»στην Κέρκυρα που δεν…εδέησε να παρουσιαστεί, στην προγραμματισμένη για την Τρίτη 22/3,τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, ανεξάρτητα από το ποιος επιχειρηματίας θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης της επιχείρησης.



Στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ έχουν προγραμματίσει Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μάρτη οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ). Οι εργαζόμενοι εύλογα αντιδρούν καθώς παραμένουν τουλάχιστον 4 μήνες απλήρωτοι.




Τέλος, αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Φλεβάρη καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Στοιχεία-που ωστόσο πρέπει να παρατηρήσουμε- αφορούν την εγγεγραμμένη και όχι την πραγματική ανεργία, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι (αναζητούντες εργασία) αυξήθηκαν κατά 7.148 άτομα ή κατά 0,77%, έναντι του Γενάρη. Αθροιστικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται τον Φεβρουάριο σε 1.095.866 και αφορούν σε 936.110 αναζητούντες εργασία και σε 159.756 μη αναζητούντες εργασία. Τον Γενάρη ο αντίστοιχος αθροιστικός αριθμός ήταν 1.089.989, δηλαδή η αθροιστική αύξηση (αναζητούντων και μη αναζητούντων εργασία) ανέργων τον Φεβρουάριο είναι 5.877.Τα «θλιβερά πρωτεία» στην ανεργία εξακολουθούν να τα έχουν οι γυναίκες. Στους αναζητούντες εργασία συμπεριλαμβάνονται 576.491 σε (ποσοστό 61,58%) και στους μη αναζητούντες εργασία σε 96.603 (ποσοστό 60,47%) έναντι των ανδρών που είναι 359.619 (ποσοστό 38,42%) και 63.153 (ποσοστό 39,53%) αντίστοιχα. Τέλος, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται το μήνα Φλεβάρη σε 178.105, δηλαδή το πενιχρό επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόλις ένας στους 6 εγγεγραμμένους άνεργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου