από την εφημερίδα Σοσιαλιστική Προοπτική
1 Μαρτίου: Με 24ωρη απεργία
κλιμάκωσαν την πάλη τους για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
σε Πέραμα, Σαλαμίνα και Ασπρόπυργο.
● Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (εργολαβική εταιρεία ISS) συνέχισαν με 48ωρη απεργία τον αγώνα τους ενάντια στις μειώσεις μισθών. Στις 31/3 απήργησαν με 24ωρη απεργία οι σχολικές καθαρίστριες.
● Οι εργαζόμενοι των σταθερών μέσων τροχιάς Αττικής (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ηλεκτρικός σιδηρόδορμος) συνέχισαν τις 24ωρες απεργίες τους με συνδικαλιστικά αιτήματα. Τις ολοκλήρωσαν δύο ημέρες μετά, με νέα 24ωρη.
2 Μαρτίου: Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας
έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Στις 15 του μήνα έγινε νέα 24ωρη απ’ τους εργαζόμενους της δημόσιας
υγείας σε όλη τη χώρα, εκτός από την Αττική, όπου έγινε τετράωρη στάση
εργασίας, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
● Οι εργαζόμενοι στη διεύθυνση Γεωργίας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη έκαναν δίωρη στάση εργασίας για την έλλειψη θέρμανσης.
● Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «H&M» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν συγκεντρώσεις έξω από αυτά ενάντια στις ατομικές συμβάσεις που ετοιμάζει η εργοδοσία, ματαιώνοντας τελικά την εφαρμογή τους.
3 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», τώρα «DISCOUNT MARKT», στη Βόρεια Ελλάδα έκαναν πολλές συγκεντρώσεις όλο το μήνα, σε διάφορα σημεία (καταστήματα της επιχείρησης, υπουργεία, ΟΑΕΔ, γραφεία ένωσης εργοδοτών) στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και τη διασφάλιση της εργασίας τους.
6 Μαρτίου: Οι εργάτες της ΙΝΜΑΙΝΤ, θυγατρικής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ιδιοκτησίας Κόκκαλη) στην Αθήνα έκαναν 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα του μήνα, τα οποία και πληρώθηκαν. Στις 7/3 έγινε τετράωρη στάση εργασίας σε όλη την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Οι εργάτες της ΙΝΜΑΙΝΤ συνέχισαν με τετράωρη στάση εργάσιας στις 15/3 ενάντια στις απολύσεις δύο συναδέλφων τους και μετά με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για το ίδιο θέμα.
7 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι της «Εγνατίας Οδού» στη Βόρεια Ελλάδα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή της και στην εγκατάσταση νέων διοδίων.
15 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στη Ζάκυνθο κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία με απόφαση του Εργατικού Κέντρου για τα συνεχιζόμενα λειτουργικά προβλήματα του νησιού. Έγινε συγκέντρωση στην πόλη της Ζακύνθου.
● Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του οργανισμού.
● 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργάτες της εταιρείας «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης για τις παραβιάσεις του ωραρίου τους από την εργοδοσία.
16 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ. – πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Στις 23 του μήνα επανέλαβαν την κινητοποίηση, με πορεία στη Βουλή.
17 Μαρτίου: 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι οδηγοί της εταιρείας μεταφορών «ΚΑΣΣΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ» στην Αττική ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους και τις παραβιάσεις του εργασιακού τους ωραρίου.
23 Μαρτίου: Οι υπάλληλοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής» έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στο ξεπούλημά της σε ξένη εταιρεία. Στις 28 του μήνα επανέλαβαν την κινητοποίηση με πορεία στην Αθήνα.
● 24ωρη απεργία για την ανάκληση απολύσεων έκαναν οι εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας VICTUS στην Αθήνα.
● Οι μεταλλεργάτες της Αττικής έκαναν πορεία στην Αθήνα.
● Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του «ELOUNDA BREEZE», που βρίσκεται στον νομό Λασιθίου, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας «VITA HOTELS» στο Ηράκλειο, για τις 12 απολύσεις συναδέλφων τους στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία.
27 Μαρτίου: Οι εργάτες της φαρμακευτικής εταιρείας PROVET στην Αθήνα έκαναν 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών.
● Οι υπάλληλοι του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων) έκαναν δίωρη στάση εργασίας, κατ’ αρχάς στη ΓΣΕΕ, και την επόμενη ημέρα στα γραφεία του ΣΕΒ, καθώς είναι πέντε μήνες απλήρωτοι.
28 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο εργαστήρι ειδικής αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» έκαναν 24ωρη απεργία, καθώς είναι 14 μήνες απλήρωτοι.
● Οι εργάτες της «MUEΗLHAN HELLAS» (επιχείρηση ανέγερσης σκαλωσιών) έκαναν διήμερη αποχή από την εργασία τους στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο Αττικής για τη μείωση του ωρομισθίου τους, τις άδειες και τις υπερωρίες. Πέτυχαν παραχωρήσεις στα δύο τελευταία αιτήματα.
29 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Αττικής έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για τρεις ημέρες ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας για «εθελούσιες εξόδους» ή απολύσεις.
Σ. Κρόκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου