Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΚΙΝΑ | Η ταξική πάλη …μετά τον κορονοιό !


Οι εργατικές διαμαρτυρίες αρχίζουν να φουντώνουν καθώς η χώρα επιστρέφει σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς*

Μετά από ένα μήνα κατά τον οποίο δεν υπήρχαν ουσιαστικά εργατικές διαμαρτυρίες στην Κίνα, επειδή μεγάλο μέρος των εργοστασίων ήταν κλειστά, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να ξεκινούν ξανά την συλλογική δράση. Πολλές διαμαρτυρίες έχουν σχέση με την οικονομική δυσπραγία που προκλήθηκε από την επιδημία του Covid-19. Το εργατικό δελτίο απεργιών στην Κίνα (https://maps.clb.org.hk/?i18n_language=en_US&map=1&startDate=2019-09&endDate=2020-03&eventId=) έχει καταγράψει 25 περιστατικά, αφότου οι επιχειρήσεις εκτός της επαρχίας Hubei, επανέλαβαν την παραγωγή τους μετά τις παρατεταμένες διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους στα μέσα και τέλη Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι περισσότερες διαμαρτυρίες ήταν σχετικά μικρής κλίμακας, αλλά δεδομένου ότι ο Covid-19 εξακολουθεί να επιδρά σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχουν συλλογικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Πολλές από τις διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε εταιρίες υπηρεσιών και μεταφορών, οι οποίες αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικές δυσκολίες πριν από την εκδήλωση της επιδημίας.

Στις 10 Μαρτίου, για παράδειγμα, περισσότεροι από χίλιοι οδηγοί ταξί στη νοτιοδυτική πόλη Liuzhou πραγματοποίησαν διαμαρτυρία απαιτώντας την αναστολή των τελών ενοικίασης ταξί και το δικαίωμα να πουλήσουν το όχημά τους πίσω στην εταιρεία ταξί χωρίς χρηματική ποινή. Οι οδηγοί δήλωσαν ότι, παρόλο που οι άνθρωποι επέστρεφαν στην εργασία, η έλλειψη επιβατών δεν τους επιτρέπει να τα βγάλουν πέρα. Υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των διαμαρτυριών των ταξιτζήδων πριν από την εκδήλωση του Covid-19 στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς οι απογοητεύσεις για τους κανονισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διαχείριση εταιρειών ταξί και ιδιαίτερα ο ανταγωνισμός από πραγματικούς οδηγούς και μη αδειοδοτημένους οδηγούς ξέσπασε με μια σειρά μαζικών και μερικές φορές βίαιων διαμαρτυριών.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των εργαζομένων έχουν σχέση με καθυστερήσεις μισθών και απολύσεις. Αρκετοί εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση πρόχειρου φαγητού στο Πεκίνο, για παράδειγμα, έκαναν διαμαρτυρία στις 10 Μαρτίου, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει μισθούς τριών μηνών συνολικού ύψους περίπου 400.000 γουάν, παρά το γεγονός πως ένα διαιτητικό δικαστήριο διέταξε να γίνει η πληρωμή. Την προηγούμενη ημέρα, στις 9 Μαρτίου, το ιατρικό προσωπικό σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην πόλη Zibo στην επαρχία Shandong, το οποίο είχε να πληρωθεί τρεις μήνες κατήγγειλε επίσης πως η διοίκηση του νοσοκομείου χρησιμοποίησε ληγμένα ιατρικά υλικά. Σε άλλη διαμαρτυρία στο Πεκίνο, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην υποχρεωτική πολιτική για τις άδειες που εφάρμοσε ο πάροχος υπηρεσιών στο διαδίκτυο «58.com», δίνοντας στο προσωπικό επιδότηση ίση μόνο με το 80% του τοπικού μηνιαίου κατώτατου μισθού, κατά πολύ λιγότερο από το εισόδημα ελάχιστης διαβίωσης.

Υπήρξαν επίσης αρκετές διαμαρτυρίες στις αρχές Μαρτίου από μικρούς ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων που απαιτούσαν μειώσεις ενοικίων λόγω της δραστικής μείωσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων τους που είχαν αντιμετωπίσει από την εμφάνιση της επιδημίας. Οι Financial Times σημείωσαν ότι τα καταστήματα που λειτουργούν ως οικογενειακή επιχείρηση, ως πάγκοι του δρόμου, ως εστιατόρια-"τρύπες" και άλλες μικρές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου 230 εκατομμύρια άτομα στην Κίνα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε οικονομικά σοκ επειδή έχουν λιγότερα κεφάλαια και είναι λιγότερο εύκολο να δανειστούν.Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν για την κατασκευή νοσοκομείων για τους ασθενείς Covid-19 στην Wuhan, αναγκάστηκαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες για μη καταβληθέντες μισθούς. Πιο πρόσφατα, οι εργαζόμενοι σε εργοτάξια στο Zhoukou στην επαρχία Hena αντιμετώπισαν την αστυνομική καταστολή κατά την διάρκεια μιας διαμαρτυρία για μισθολογικά αιτήματα. Καθώς η κανονική παραγωγή επανερχεται σταδιακά στην Κίνα, οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ήδη μετά από μήνες οικονομικής δυσπραγίας θα είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να εξασφαλίσουν πως δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στην αμοιβή, την κοινωνική ασφάλιση και στις αποζημιώσεις

*Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα China Labour Bulletin μια ομάδα ενημέρωσης που ασχολείται με τους εργατικούς αγώνες στην Κίνα και εδρεύει στο Χονγκ-Κονγκ. Την μετάφραση έκανε ο Γ.Μ.

 Πηγή : Αντίσταση Στις Γειτονιές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου