Δανάη Μαραγκουδάκη
▸ Στις 31 Δεκεμβρίου βγαίνει οριστικά –όπως όλα δείχνουν– από την πρίζα το ιστορικό εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στου Ρέντη, μετά από απόφαση της μητρικής γερμανικής εταιρείας BSH (Bosch-Siemens-Hausgeräte).
Παρά την προσπάθεια του 2009, όπου το πλάνο της εταιρείας ήταν να μεταφερθεί το εργοστάσιο από τον Ρέντη στη Μαγούλα, εν τέλει η πρώην Πίτσος κατέληξε το 2018 να μειώνει κατά το ήμισυ την παραγωγή της, ενώ παράλληλα έτρεξε και προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Από τους 1.300 εργαζόμενους το 2006, το εργοστάσιο πλέον απασχολεί 409 άτομα.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), με επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει πως η εταιρεία είναι μέχρι και σήμερα κερδοφόρα, ενώ αναφέρεται και στη συμφωνία της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο (το 2012) και τονίζει πως η εταιρεία είχε δεσμευθεί να εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας. Όπως σημειώνει η ΠΟΕΜ, «δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η Siemens επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».
Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία από το συνδικάτο των εργαζομένων, ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ για τη δραστηριότητα της μητρικής BSH στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως η Πίτσος είναι από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της χώρας, καθώς ιδρύθηκε το 1865 ως «Μεταλλουργική Βιομηχανία Σ. Πίτσος ΟΕ» και αγοράστηκε το 1976 από τη γερμανική Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH.
Τις τελευταίες μέρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύουν βέλη εκατέρωθεν για τις ευθύνες του κλεισίματος της μονάδας, κάνοντας λόγο για αδιαφορία και αδράνεια. Καμία ανακοίνωση μέχρι στιγμής για το μέλλον των εργαζομένων.
Πηγή : Πριν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου