Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΜΕΤΑ : Οι Συλλογικές Διαδικασίες Των Συνδικάτων Αποτελούν Το «Οξυγόνο» Για Την Αναζωογόνησή Τους Και Την «Καύσιμη Ύλη» Της Δράσης Τους


Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, και με νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, δόθηκε τρειςφορές παράταση στη θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με συνέπεια τις αλλεπάλληλεςαναβολές των αρχαιρεσιών πολλών σωματείων αλλά και συνεδρίων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ως ΜΕΤΑ δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες της περιόδου και την ανάγκη της τήρησης όλων των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

 Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ταυτόχρονα ότι η συλλογική δράση των συνδικάτων και η επικοινωνία τους με τους εργαζόμενους διασφαλίζονταν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες της ιστορικής τους διαδρομής! Τα Συνδικάτα οφείλουν να μην υποταχθούν σ’ αυτές τις δυσκολίες, γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η παρέμβασή τους για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ίδιας της υγείας των μελών τους, που βάλλονται από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακόμα και την υγειονομική κρίση την αντιμετωπίζει με την αστυνομία κι όχι με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Τα συνδικάτα είναι αυτά που μπορούν να εξασφαλίσουν τη συλλογική αντιμετώπιση απέναντι στην «ατομική ευθύνη», που σκόπιμα προβάλλεται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, για να μην αναλάβουν το κόστος και την ευθύνη που τους αντιστοιχεί.

Η απραξία των γραφειοκρατικών ηγεσιών των συνδικάτων και η αποδοχή της κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών και της αναβολής των αρχαιρεσιών τους, ακόμα και από αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις, διευκολύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, για την πλήρη απονέκρωσή τους, με αποτέλεσμα να προβάλλεται σαν λύση η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η διαδικτυακή επικοινωνία των διοικήσεων των σωματείων με τα μέλη τους.

Ήδη, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στο μεγαλύτερο περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και της άμεσης επαφής των συνδικάτων με τους εργαζόμενους.

Ενόψει αυτών των σχεδιασμών, τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να μην υποχωρούν στην «εύκολη λύση» της παράτασης της θητείας των διοικήσεών τους. Τα σωματεία δεν πρέπει να συναινέσουν στην επιδιωκόμενη παράλυση των συλλογικών διαδικασιών, στην κατάργηση των συσκέψεων, των περιοδειών σε χώρους δουλειάς, των γενικών τους συνελεύσεων, καθώς και στις αλλεπάλληλες αναβολές των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των διοικήσεων και των αντιπροσώπων τους στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να υπάρχει η βούληση, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι χωρίς αυτές τις συλλογικές διαδικασίες τα συνδικάτα αποστεώνονται, γραφειοκρατικοποιούνται και αποξενώνονται από τους εργαζόμενους, γεγονός που μόνο τους ταξικούς μας αντιπάλους ευνοεί! Τα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν διετή θητεία και αντίστοιχα τριετή έχουν οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είναι φανερό ότι αυτή η διάρκεια της θητείας είναι μεγάλη, εάν πάρουμε υπόψη τη διαρκή ανανέωση του προσωπικού, εξαιτίας των προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απολύσεων και συνταξιοδοτήσεων. Έτσι, με την περαιτέρω επιμήκυνση της θητείας τους, με τις συνεχείς αναβολές, γίνεται πιο μεγάλος ο κίνδυνος της διάστασης μεταξύ της πραγματικής θέλησης των εργαζομένων και των διοικήσεων των σωματείων τους.

Το ΜΕΤΑ προτείνει να επιλέγονται υπαίθριοι ή μεγάλοι κλειστοί χώροι, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, για την πραγματοποίηση των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των σωματείων για την ανάδειξη νέων διοικήσεων και αντιπροσώπων για τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις περιπτώσεις μεγάλων σωματείων, μπορεί να γίνονται τμηματικές συνελεύσεις κατά χώρο εργασίας, για να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων. Αυτές οι τμηματικές συνελεύσεις συζητούν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό αλλά και αποφασίζουν για το πρόγραμμα δράσης του σωματείου. Τα συνέδρια των ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, όπου χρειάζεται, μπορούν να διεξάγονται, με υγειονομική ασφάλεια, σε μεγάλους χώρους και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ΜΕΤΑ εκτιμά ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε εφόλης της ύλης επίθεση στα δικαιώματά μας, από το 8ωρο μέχρι την πληρωμή για υπερωριακή απασχόληση, και από τη διαδήλωση μέχρι τη δυνατότητα πραγματικών συνελεύσεων και προκήρυξης απεργίας στους χώρους δουλειάς, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν το παρατεταμένο συνδικαλιστικό «lockdown» που θέλουν να επιβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση, δύναμη και πειθαρχία και μπορούν σε όλες τις καταστάσεις να λειτουργούν συλλογικά, να περιφρουρούν την υγεία τους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, απέναντι σε εκείνους που τα επιβουλεύονται εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες.


Οκτώβρης 2020
Από το ΜΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου