Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Σταθαίικα Αργολίδας : Σε Kαραντίνα 26 Aλλοδαποί Eργάτες Γης Που Μένουν Στο Ίδιο Σπίτι

 To META έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού στους εργάτες γης, ντόπιους και μετανάστες, και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας τους και να προχωρήσει σε μαζικά τεστ | Υγειονομική βόμβα φοβάται ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας από τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες διαμονής των 2.500 εργατών γης στο νομό, που μένουν συνωστισμένοι σε ομάδες 30 - 40 ατόμων

Στο χωριό Σταθαίικα του Δήμου Άργους, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 26 πακιστανοί εργάτες γης, που διαμένουν στο ίδιο σπίτι, έχουν μπει σε καραντίνα μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Αιτία 27χρονος συγκάτοικός τους, επίσης από το Πακιστάν, που βρέθηκε χθες θετικός στον κορονοϊό, σε έναν από τους δειγματοληπτικούς ελέγους που έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσο.

Το πρωί της Κυριακής, ομάδα ΚΟΜΥ, συνοδεία αστυνομίας, πήγε στα Σταθαίικα και πραγματοποίησε τεστ στους υπόλοιπους αλλοδαπούς εργάτες γης. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι αρνητικοί και αυτό είναι το καλό σενάριο, απ΄ όσα φοβούνταν οι αρμόδιοι, ενώ το θετικό κρούσμα έχει ήπια συμπτώματα, πυρετό και πονοκέφαλο. Τεστ κορονοϊού έγιναν και σε ντόπιους, που έρχονταν σε επαφή με τους αλλοδαπούς εργάτες, αφού εκτός από τα κτήματα, όπου εργάζονται στη συγκομιδή των πορτοκαλιών και των μανταρινιών, κυκλοφορούσαν στο χωριό, ψώνιζαν και κινούνταν κανονικά, μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Το ΜΕΤΑ, σε ανακοίνωσή του, με τίτλο «Μέτρα προστασίας, τεστ και στους εργάτες γης. Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευσή τους από κυβέρνηση και μεγαλοπαραγωγούς», είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και την καλούσε «έστω και τώρα, να δράσει άμεσα και με σχέδιο για την προστασία των εργατών γης, ντόπιων και μεταναστών, προτού να είναι αργά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πλέον πιέζεται… να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των εργατών γης, καθώς –και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο- η σημασία της επάρκειας του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι αδιαμφισβήτητη».

Μάλιστα, υπογράμμιζε ότι «η άγρια εκμετάλλευση των εργατών γης, η ομαδική διαβίωση σε άθλια καταλύματα χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, η απουσία ελέγχου και τεστ κορονοϊού, οι Μανωλάδες δεν είναι η μοίρα των εργατών γης, αλλά πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων για να εξυπηρετήσουν τους μεγαλοκτήμονες και μεγαλοπαραγωγούς, τις επιχειρήσεις κτλ. Και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, με το δεδομένο μάλιστα ότι εύκολα οι εργάτες γης υπάρχει κίνδυνος να μπουν στο στόχαστρο και στο “μύλο”» του κοινωνικού αυτοματισμού».

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Άθλιες υγειονομικές συνθήκες

Πριν από λίγες μέρες, με επιστολή του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας (ΙΣΑ) πρότεινε συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «άθλιες υγειονομικές συνθήκες» των αλλοδαπών εργατών γης, οι οποίοι ζουν «συνωστισμένοι σε ομάδες 30-40 ατόμων στην καλύτερη περίπτωση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και αποθήκες και φυσικά χωρίς θέρμανση. Υπολογίζεται πως απαραίτητη, για την συγκομιδή, θεωρείται η ύπαρξη τουλάχιστον εκατό συνεργείων των 20-25 ατόμων το καθένα, δηλαδή μιλάμε για έναν πληθυσμό 2000-2500 ατόμων».

«Φυσικά», σημειώνει, «για την εύρυθμη συγκομιδή και την ζωτική οικονομική λειτουργία του νομού κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η ύπαρξη των παραπάνω εποχικών εργατών γης. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι ο παραπάνω πληθυσμός θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα και διασπορά της πανδημίας από τον COVID-19, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ειδικά σε ένα νομό με χαμηλή διασπορά της πανδημίας έως σήμερα και βέβαια με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες υγείας του νομού μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΣΑ πρότεινε:

1) Καταχώριση των εργατών γης σε ένα μητρώο, έτσι ώστε να είναι εφικτός ανά πάσα στιγμή ο υγειονομικός τους έλεγχος.

2) Απαγόρευση των μετακινήσεων τους από νομό σε νομό, παρά μόνο σε όμορους νομούς για την συγκομιδή ελαιοκάρπων ή εσπεριδοειδών, όπως άλλωστε ισχύει για τους πολίτες της χώρας.

3) Διενέργεια, κάθε εβδομάδα, rapid tests αντιγόνων σε όλους τους εργάτες γης (2.500 τεστ) με ρυθμό ενδεχομένως 350 tests την ημέρα σε προκαθορισμένο χώρο και σημείωση στο μητρώο που να πιστοποιεί ότι υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι παραπάνω προτάσεις νομίζουμε ότι είναι αρκετό ο εβδομαδιαίος έλεγχος να διαρκέσει έξι εβδομάδες και κατόπιν, όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο. Το κόστος και ο έλεγχος προτείνεται να καλυφθεί από τον ΕΟΔΥ.

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις: Έχουν ζητήσει ξενοδοχεία καραντίνας

Πέρα του ΙΣΑ, φόβους για την εξάπλωση του κορονοϊού σε εργάτες γης είχαν εκφράζει, από τα μέσα του περασμένου Οκτώβριο, και εκπρόσωποι 14 συνεταιρισμών και επιχειρήσεων από την Αργολίδα. Μάλιστα, με σχετικό έγγραφο που απέστειλαν στον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας έκαναν λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχείου Covid-19 ενόψει της άφιξης περί των 2.000 αλλοδαπών εργατών για τη συγκομιδή πορτοκαλιών και μανταρινιών στον Αργολικό κάμπο. Αφορμή της επιστολής τους, υπήρξε τότε η ιχνηλάτηση κορονοϊού σε εργάτες γης στη Σκάλα Λακωνίας.

Πηγή : ergasianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου