Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πολυνομοσχέδιο : Τι Αλλάζει Σε Εργασιακά Και Ασφαλιστικά / του Δ. Τεμπονέρα

Σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει πλήθος εργατικών και κοινωνικό-ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και διευθετήσεις, έρχονται με τη μορφή ενός νομοθετήματος, που επιχειρεί εκτάκτως, να λύσει χρόνιες παθογένειες, όπως για παράδειγμα το «φλέγον» θέμα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και να εισάγει νέες ρυθμίσεις, όπως π.χ. η περαιτέρω απελευθέρωση λειτουργίας συγκεκριμένων δραστηριοτήτων τις Κυριακές.

Ακολουθεί μια αναλυτική παράθεση των ρυθμίσεων, που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα εργαζομένων, επιχειρήσεων και συνταξιούχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:

Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας

Με το άρθρο 72, που εντάσσεται στις «επείγουσες διατάξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης, στις κατηγορίες όπου επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία, εντάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεων». Μάλιστα, όπως εξηγείται, λόγω της κατάστασης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω του click away, ως «κέντρο διανομής» θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής και οι αποθήκες του».

Με το άρθρο 76 και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και να επιταχυνθούν οι απονομές συντάξεων, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες. Σε περίπτωση που δεν γίνει απόσπαση, θα μπορούν να εργάζονται στον ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων, με τη μορφή παροχής υπερωριακής απασχόλησης.

Με το άρθρο 77 επιστρέφουν στο ταμείο(e-ΕΦΚΑ) οι υπάλληλοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει από το Ταμείο, καθώς δίνεται με άλλη διάταξη, η δυνατότητα παραίτησης του Φορέα από ένδικα μέσα. Στην ρύθμιση, εμπίπτουν εκατοντάδες πρώην και νυν υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που είτε παραμένουν προσωρινά στο ταμείο, είτε έχουν αποχωρήσει και διεκδικούσαν την επιστροφή τους, στα δικαστήρια.

Με το άρθρο 78 δίνεται η δυνατότητα στις ανεξάρτητες επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του Ταμείου, να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στον ΕΦΚΑ είναι τεράστιες.

Με το άρθρο 79 δύναται να αποσπώνται, υπάλληλοι των επιστημονικών συλλόγων της χώρας και των επιμελητηρίων, προς τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να απασχολούνται στην έκδοση και εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Με το άρθρο 80, επιστρατεύονται ακόμα και συνταξιούχοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις έργου διάρκειας 8 μηνών στον τομέα απονομής συντάξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων που ξεπερνούν τις 360.000. Με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο την στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Με το άρθρο 81 παρατείνεται η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν e-ΕΦΚΑ, προς τον ΕΟΠΥΥ μέχρι το καλοκαίρι του 2021 καθώς τα ποσά με βάση την προηγούμενη ρύθμιση του 2018, έπρεπε να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους (2020).

Με το άρθρο 82 δίνεται περιθώριο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε όσους πληγέντες από κορωνοϊό επιθυμούν, να επανενταχθούν σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών. Αρκεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να καταβάλουν τη δόση της οφειλής τους για τον Νοέμβριο του 2020. Η προθεσμία καταβολής όλων των υπόλοιπων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες το χρονικό σημείο που αναβίωσε η ρύθμιση.

Με το άρθρο 83 μεταφέρεται για το τέλος Ιουλίου, η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, καθώς παρατείνεται κατά ένα τετράμηνο η προβλεπόμενη διαδικασία. Έτσι, λόγω των έκτακτων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2021 μεταφέρεται χρονικά ως εξής: Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης. Η σύνταξη και υποβολή της σχετικής έκθεσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2021, το αργότερο. Μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, το αργότερο, θα πρέπει να έχει διαβιβαστεί το υπόμνημα και η τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου με την επιτροπή συντονισμού προς τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους. Μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 πρέπει να έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά υπομνήματα και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων στο ΚΕΠΕ για να συνταχθεί σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης. Έως την 30ή Ιουνίου 2021 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης. Και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2021 θα γίνει η σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το άρθρο 84, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησής τους, και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων, να παραμείνουν στις υπηρεσίες προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, καθώς και των εκτελούντων χρέη αναπληρωτών τους, υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η παράταση ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Με το άρθρο 85 παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ προβλέπεται και ο ανάλογος υπολογισμός του «δώρου Πάσχα του 2021» επί τη βάσει των μειωμένων αποδοχών του μηχανισμού.

Με το άρθρο 86 παρατείνεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των εμμέσων ασφαλισμένων μελών, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και έως ότου διενεργηθεί η διασταύρωση των στοιχείων τους, από την ΑΑΔΕ.

Με το άρθρο 87 παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν οφειλές από την εκκαθάριση των ετών 2017,2018 και 2019, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Με το άρθρο 88 προβλέπονται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020.Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, ενώ στους τελευταίους, χορηγείται η γνωστή αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Με το άρθρο 89 προβλέπεται η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων σε 50 (από 100) προκειμένου να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας, οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα.

Με το άρθρο 90 προβλέπεται η ποινική δίωξη εργοδοτών που λαμβάνουν ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τον εργαζόμενό τους.

Με το άρθρο 91 προβλέπεται η δυνατότητα σε σωματεία και εργοδοτικές οργανώσεις, να συγκαλούν τις γενικές συνελεύσεις και να αποφασίζουν «ηλεκτρονικά», για όλα τα θέματα μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

Με το άρθρο 92 προβλέπεται η παράταση ισχύος του π.δ. 70/2019 που αφορά τον ΟΑΕΔ.

Με το άρθρο 93 προβλέπονται μέτρα για την αναδοχή και την υιοθεσία.

Τέλος με το άρθρο 94 επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού δια της παράτασης καταβολής του επιδόματος των 534 ευρώ και για το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον Μάιο μέχρι και τις 15.1.2021, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και σε άλλους καλλιτέχνες να εγγραφούν σε αυτή, ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου