Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Ένας Ακόμη Νεκρός Εργάτης Στη ΛΑΡΚΟ

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συγγενείς του 36χρονου εργάτη της ΛΑΡΚΟ, που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στο χώρο του εργοστασίου στη Λάρυμνα εκφράζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Εκφράζει επίσης τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ καθώς και τη στήριξή του στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

«Ο τραγικός θάνατος ενός ακόμη εργάτη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μια εξέλιξη που οφείλεται στη διαχρονική και συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, από όλες τις κυβερνήσεις, για να υλοποιηθούν τα σχέδια της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, είναι η αιτία που δεν τηρούνται ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε σχέση με το οργανόγραμμα που έχει η ΛΑΡΚΟ, που γεννά σε κάθε εργαζόμενο την ανασφάλεια αν θα έχει μεροκάματο, αν θα πληρωθεί, εάν θα υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας, εάν θα μπαίνει ήρεμος στην εργασία του και με κανονισμούς θα δουλεύει με ασφάλεια έτσι ώστε να γυρνάει στο σπίτι.

Ζητήματα και ελλείψεις που οι εργαζόμενοι έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια και οφείλονται στις πολιτικές που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες διοικήσεις της εταιρείας.

Η προσθήκη ενός ακόμη νεκρού εργάτη στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος σε βάρος των εργαζομένων.

Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα που μόνο οι αγώνες των ίδιων των εργαζομένων μπορούν να σταματήσουν. Ο αγώνας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ασφάλειας και υγιεινής».

Πηγή : 902

2 σχόλια:


  1. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΞΕ,
    ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ



    Ακόμη ένας εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Την Πέμπτη 11/7, 36χρονος που ανήκε στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας και είχε την ειδικότητα του ηλεκτρονικού, χτυπήθηκε από γερανό μεταφοράς υλικού στο κεφάλι, χτύπημα που αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή του.

    Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο χείλος της χρεοκοπίας, με τους εργαζόμενους να απαντούν με απεργίες και κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, την έγκαιρη καταβολή των μισθών και των επιδομάτων αδείας τους, την απομάκρυνση των εργολάβων από το εργοστάσιο και τη μόνιμη πρόσληψη του εργολαβικού προσωπικού από την εταιρία. Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν νέα 48ωρη απεργία από τις 12/7, καταγγέλλοντας την εργατική δολοφονία του συναδέλφου τους και ζητώντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια τους στο χώρο δουλειάς.

    Τα όσα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, σε μια αγορά εργασίας που βασίζεται στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας, δεν θα σταματήσουν με την αλλαγή της κυβέρνησης. Ίσα ίσα η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, επειδή η κρίση χειροτερεύει. Η ΝΔ θέλει να επεκτείνει και να εδραιώσει τους μνημονιακούς, αντεργατικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να καταργήσει όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει στο όνομα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Όπλα της ο φόβος, η καταστολή και η ποινικοποίηση των αγώνων.

    Εμείς, οι εργαζόμενοι έχουμε όπλα μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωσή μας. Να τα χρησιμοποιήσουμε, να αντεπιτεθούμε για να μην θρηνήσουμε και άλλους συναδέλφους, για να ζήσουμε επιτέλους σαν άνθρωποι και όχι σαν δούλοι του 21ου αιώνα.



    ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΚΕ(μ-λ): «Να καταδικάσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ»

    Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

    Χτυπημένος από γερανό κατά τη διάρκεια τεχνικού ελέγχου έπεσε νεκρός την Πέμπτη 11/7 36χρονος εργαζόμενος στη βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ. Ένας ακόμη εργαζόμενος πλήρωσε με τη ζωή του την εγκληματική αδιαφορία της κεφαλαιοκρατίας για τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο θάνατος αυτός συνέβη σε μία περίοδο, όπου η διοίκηση του εργοστασίου πασχίζει να μειώσει το κόστος λειτουργίας, ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους –είτε αφήνοντάς τους απλήρωτους είτε αρνούμενη να υπογράψει συλλογική σύμβαση – ενώ στον αέρα είναι συνολικά και η λειτουργία του εργοστασίου.

    Όπως τυχαίο δεν είναι ότι τα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα αυξάνονται διαρκώς. Και θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο ο εργασιακός μεσαίωνας επελαύνει, όσο η αδηφαγία του κεφάλαιου δεν βρίσκει αντιστάσεις, όσο η εργατική τάξη δεν οργανώνει την πάλη της για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά με ανθρώπινους και ασφαλείς όρους, του δικαιώματός της στη ζωή.

    Καλούμε κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα και να συμβάλει με τη στάση του στην αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή