Στην άμεση επαναφορά του σχεδίου του τότε υπουργού «Δημοσίας Τάξεως» (και όχι Προστασίας του Πολίτη, γιατί η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τον πολίτη και από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και από την περιθωριοποίηση και φτωχοποίηση), Νίκου Δένδια, προχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για «οριοθέτηση του χώρου των διαδηλώσεων». Ειδικότερα, επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους «χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες» και «να υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους πολίτες».
Τις επόμενες μέρες θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι πορείες όπως ανέφερε προσθέτοντας ότι «μικρές ομάδες ανθρώπων βάζουν σε δυσανάλογη ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων συμπολιτών τους». Πρόσθεσε ότι αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένα «καθεστώς ταλαιπωρίας» που προτίθεται να βάλει σε σειρά η κυβέρνηση είτε ως προς «την οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες γίνονται οι απεργίες, είτε όσον αφορά την επιτήρηση από την Αστυνομία».
«Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων», είχε εξαγγείλει από το 1976 ο τότε υπουργός Εργασίας, Κ. Λάσκαρης. Οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να απαγορεύσει και την… «πάλη των τάξεων», μένει να επιβεβαιωθούν. Είναι όμως σαφής η πρόθεσή της να επαναφέρει σε «δόσεις» και με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» του συνδικαλιστικού κινήματος τον αλήστου μνήμης 330/1976, που μεταξύ άλλων περιόριζε δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, κατοχύρωνε την ανταπεργία (λοκ άουτ), νομιμοποιούσε τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και, κυρίως, απαγόρευε την «πολιτική απεργία». Επιπλέον, ο 330 απαγόρευε τις απεργίες αλληλεγγύης, αλλά και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που δεν στρεφόταν κατά του συγκεκριμένου εργοδότη και δεν περιοριζόταν σε καθαρά μισθολογικά αιτήματα. Επίσης, υποχρέωνε τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους 15 μέρες πριν από την κήρυξη της απεργίας, ενώ χαρακτηρίζονταν παράνομες όσες απεργίες δεν κηρύσσονται από τα επίσημα «επαγγελματικά σωματεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου