Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Φωτιά Και Τσεκούρι Η Άθλια Τροπολογία Της Κυβέρνησης Στα Αναδρομικά Για Τις Περικοπές Των Συντάξεων

Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στην όξυνση της κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού τσεκουρώνει 3 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους! Το τσεκούρι που επιβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, είναι  της τάξης του 77% ακόμα και στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάνοντας το νήμα από τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), έδωσε εντολή στο ΣτΕ να ξεκινήσει την  περιβόητη «πιλοτική δίκη» που απέρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο Κατρούγκαλου και μετά  και αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.




Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Νόμο του λωποδύτη Κατρούγκαλου σχεδόν νομιμοποίησε όλες  τις περικοπές συντάξεων των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από το 2011 μέχρι σήμερα. Λέμε σχεδόν καθώς τα αναδρομικά  περιορίστηκαν στο χρονικό διάστημα από την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 (αποφάσεις 2287 – 2288 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012) και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάη του 2016. Το ποσό των αναδρομικών για αυτό το 11μηνο είναι 3,9 δισ. ευρώ. Ο νόμος Κατρούγκαλου υπαγόρευε ρητά ότι με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβήνονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016). Οι μνημονιακές περικοπές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πετσόκοψαν κατά 40-50% τις συντάξεις. Είχαν όμως επιβληθεί ως έκτακτα μέτρα, «θεσμικά», υποτίθεται, είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Ο νόμος Κατρούγκαλου μετέτρεψε τις μνημονιακές περικοπές σε πάγιο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τις έκανε μόνιμες και διαρκείς.

Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη ορμώμενη από το νομοσχέδιο αυτό προχώρησε ένα βήμα παραπάνω.  Η τροπολογία της κυβέρνησης αντί να επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους έστω αυτά τα 3,9 δισ. ευρώ, ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις αυτού του διαστήματος. Στη συνέχεια μάλιστα ορίζει ότι με την καταβολή αυτού του ποσού, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» ότι δηλαδή για το εν λόγω 11μηνο διαγράφονται χωρίς να αποδοθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα άδειας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Η κυβερνητική τροπολογία αφήνει εκτός σχεδόν το 60% των συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, κάτω από 1.000 ευρώ.

Την τροπολογία αυτή βαφτίζοντας το κρέας ψάρι η Κυβέρνηση την παρουσίασε σαν  μεγάλη «γενναιοδωρία», διαφημίζοντας την καταβολή πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα επισήμανε ότι δεν πρόκειται να δοθεί τίποτε άλλο  «Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι υπέυθυνες για την όξυνση της κρίσης και την επιδείνωση της πανδημίας. Με τροπολογίες και νόμους με τσεκουρώνουν τις συντάξεις και μισθούς αφήνουν τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο έλεος της φτώχειας, της κρίσης και της πανδημίας. Χωρίς συντάξεις και μισθούς, Χωρίς λειτουργικό Σύστημα Υγείας, χωρίς Κράτος Πρόνοιας όλοι φοβούνται ότι θα πεθάνουν αβοήθητοι στο έλεος τον επιδομάτων της Κυβέρνησης. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ατσαλώνουν ένα κράτος «Έκτακτης Ανάγκης» (δικαστήρια, αστυνομία, εισπρακτικοί μηχανισμοί και στρατός) που επιβάλει μνημόνια, το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης των Εργαζομένων και των φτωχών. Με αιχμή του δόρατος την μαύρη προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», μια εκστρατεία ενοχοποίησης των εργαζόμενων και φτωχών, ένα νέο «μαζί τα φάγαμε», που αθωώνει τους πραγματικούς ενόχους, απαγορεύει στους εργαζόμενους να αντιστέκονται (όπως έγινε με το δολοφονικό χτύπημα της αστυνομίας σε διαδηλωτές  κατά την ψήφιση του νομοσχέδιου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων  στις 9/07), καταδικάζει την πλειοψηφία της κοινωνίας, αν δεν πεθάνει, να ζήσει με ελεημοσύνες των 400 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούμε στις χουντικού τύπου απαγορεύσεις και στους νόμους που ξηλώνουν τις συντάξεις τους μισθούς και όλα τα νόμιμα δικαιώματα μας , να απαλλαχτούμε από την «ατομική ευθύνη» που μας έχουν επιβάλει και να προχωρήσουμε στην συλλογική δράση. Προσεχτικά και με τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την υγεία μας από τους μνημονιακόυς κανίβαλους και την εξάπλωση του κορωνοϊούνα διαμαρτυρηθούμε με οποιοδήποτε τρόπο  με ενότητα και αλληλεγγύη, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά. Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε  την Αντεπίθεση μας για  ,να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες  των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων να εγκαταστήσουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα εφαρμόσει άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού.
  • Δημόσια, δωρεάν, ενιαία και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (Σύνταξη-Υγεία-Πρόνοια) για όλους! Πλήρη ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Πλήρη Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Β.Α.Ε. Πλήρη Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας στα 35 έτη ή με 10.500 ένσημα.
  • Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης, να αφοπλιστεί η αστυνομία και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου