Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΠΕΝΕΝ Αυτές Είναι Οι Μεγάλες Ανατροπές Που Φέρνει Το Αντεργατικό Νομοσχέδιο Της Κυβέρνησης - Μαζικός, Μαχητικός Και Συντονισμένος Αγώνας Για Να Μην Περάσει!

Η άθλια κυβερνητική προπαγάνδα νυχθημερόν διαφημίζει το αντεργατικό ανοσιούργημα που έδωσε στη δημοσιότητα κάνοντας το μαύρο - άσπρο προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία της εργασίας!!!

Στην πραγματικότητα το αντεργατικό της νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι ενταγμένο πλήρως στην στρατηγική της Ε.Ε για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Από τη μιά το νομοσχέδιο συνεχίζει τον ίδιο δρόμο των προηγούμενων αντεργατικών "μεταρρυθμίσεων" που δρομολογήθηκαν την περίοδο των μνημονίων και από την άλλη αποτελεί τομή ενάντια στα εργατικά δικαιώματα. Η οικονομική και υγειονομική κρίση αξιοποιείται ώστε να χτυπηθούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας.

Παρακάτω επισημαίνουμε τις βασικότερες αντεργατικές επιλογές που περιλαμβάνει το εκτρωματικό αυτό νομοσχέδιο.

- Κατάργηση του 8ωρου με 10ωρα και 50ωρα και την επιβολή ατομικών συμβάσεων. Με την αποκαλούμενη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, εκεί που δεν θα υπάρχουν σωματεία βάσης ή ΣΣΕ, όπου θα αποδέχονται την ημερήσια εργασία έως και 10 ώρες ή ακόμη και 13 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία - για συγκεκριμένη περίοδο όπου η επιχείρηση θα έχει φόρτο εργασίας.

Αυτές οι επιπλέον ώρες θα καταγράφονται σε "Τράπεζα Χρόνου" όμως δεν θα επιστρέφονται οπότε το επιθυμεί ο εργαζόμενος και ο "οικογενειακός προγραμματισμός του" αλλά όταν θα το επιλέγει ο εργοδότης μέσα στους επόμενους έξι μήνες!!!

Ή στόχευση αυτής της αντιδραστικής ρύθμισης αποσκοπεί στην μείωση του κόστους των επιχειρήσεων με εποχιακή λειτουργία αλλά και στην υπονόμευση της συλλογικής οργάνωσης και πάλης.

- Αυξάνονται οι υπερωρίες από 96 ώρες στην βιομηχανία και 120 στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα ετησίως που είναι σήμερα και πηγαίνουν στις 150 ώρες.

Μέχρι σήμερα κάθε υπερωρία πληρώνεται με 40% προσαύξηση ενώ κάθε επιπλέον ώρα επιβαρύνεται με 60% προσαύξηση. Στο εξής, εάν περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, και οι 150 ώρες υπερωριακής εργασίας θα πληρώνονται με προσαύξηση 40% και με τον τρόπο αυτό θα έχει όφελος η επιχείρηση. Η αύξηση του προστίμου για παράνομες υπερωρίες στο 120% είναι "δώρο - άδωρο" αφού 150 ώρες νόμιμης φθηνής υπερωρίας σε συνδυασμό με την διευθέτηση φτάνουν και περισσεύουν. Έτσι η κυβέρνηση εξασφαλίζει στην εργοδοσία πιο πολλές και πιο φθηνές υπερωρίες.

- Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Προβάλλεται από την κυβέρνηση ως εργαλείο απόδειξης για τυχόν παράνομη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Αλλά δεν είναι αυτό που.... φαίνεται. Με την αναφορά στον χρόνο διαλείμματος ανοίγει "παράθυρο" ώστε αυτό να μην προσμετράται στο χρόνο εργασίας. Τι ισχύει σε αυτό σήμερα σε κλάδους που εφαρμόζεται, π.χ στις τράπεζες: Παρότι οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι συστηματικά εργάζονται πέραν της μιας ώρας ημερησίως, δεν έχει πληρωθεί υπερωρία τα τελευταία 10 χρόνια!! Επιπλέον η ψηφιακή κάρτα μπορεί να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά για την "μέτρηση" της ευέλικτης εργασίας και των σπαστών ωραρίων.

- Κατάργηση ΣΕΠΕ. Αντικαθίσταται από την Επιθεώρηση Εργασίας που θα είναι ανεξάρτητη αρχή κατά το πρότυπο της ΑΑΔΕ και θα έχει "λειτουργική ανεξαρτησία και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια". Επιδίωξή τους είναι με αυτό τον θεσμό να βάλουν εμπόδια και να τερματίσουν στις εργατικές διεκδικήσεις!!!

- Εργασία τις Κυριακές σε πολλούς νέους κλάδους. Προστίθεται κρίσιμη για τις ανάγκες του κεφαλαίου κλάδοι: Courier, παραγωγή υγειονομικών ειδών και διανομή φαρμάκων, logistics, κέντρα κοινών υπηρεσιών ομίλων επιχειρήσεων, τηλεφωνικά κέντρα, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, κέντρα δεδομένων. Επίσης με άδεια του ΣΕΠΕ άλλες τέσσερις υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές!!!

- Χτύπημα στο απεργιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Θεσπίζεται υποχρεωτική εγγραφή - φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο που εκβιαστικά τίθεται ως προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή ΣΣΕ!!! Επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για απόφαση απεργίας ή εκλογή Δ.Σ, ενώ σε απεργίες σε νοσοκομεία, συγκοινωνίες, ΔΕΚΟ κ.α επιβάλλεται εργασία στο "ένα τρίτο της συνήθους παρεχόμενης υπηρεσίας"!!! Επίσης ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση και όσοι παραβιάζουν αυτό το μέτρο θα διώκονται ποινικά!!

- Καταργείται ακόμη και η επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών των Σωματείων!!

- Οι προωθούμενες διατάξεις για την τηλεργασία έρχονται να νομιμοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν τη νέα αυτή μορφή "ευελιξίας", που ωφελούν την εργοδοσία, αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το περιεχόμενο και η κατεύθυνση του νέου νομοσχεδίου είναι βαθύτατα ταξική, τα μέτρα που προωθεί ευνοούν σκανδαλωδώς το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, καταργείται 8ωρο - 40ωρο, εφαρμόζει το 10ωρο και 50ωρο, κάνει φθηνότερες και απλήρωτες τις υπερωρίες, χτυπάει τις Κυριακάτικες αργίες, τελειώνει το ΣΕΠΕ, υπονομεύει το απεργιακό δικαίωμα, παρεμβαίνει υπέρ του κεφαλαίου στα κρίσιμα ζητήματα για την υπογραφή ΣΣΕ.

Πρόκειται για ριζικές ανατροπές που νομιμοποιούν την απλήρωτη εργασία, κάνουν τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο.

Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ε.Ε για να στηρίξουν και να προστατεύσουν τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου