Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Μια Μαχητική Απεργία Χωρίς ΓΣΕΕ Και ΑΔΕΔΥ

Δημήτρης Σταμούλης

Νέες κινητοποιήσεις αύριο Δευτέρα στις 12 στα Προπύλαια οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

και το απόγευμα 5.30 μ.μ. πλατεία Κολοκοτρώνη – 6 μ.μ. Σύνταγμα


Το καθεστώς της απόλυτης συναίνεσης που έχουν συγκροτήσει η …αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλου του μνημονιακού πακέτου κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η καθεστωτική συμπολίτευση της ΝΔ, ο ΣΕΒ και η «συμμορία των προθύμων» των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έσπασαν την Παρασκευή χιλιάδες εργαζόμενοι, που πήραν την υπόθεση του αγώνα και της απεργίας στα χέρια τους. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις εργάτες του ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, άνεργοι, φοιτητές, κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο-πολυεργαλείο, βάζοντας μπροστά τα εργατικά δικαιώματα. Σε κόντρα με τον αστικοποιημένο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που με λύσσα πολέμησε κάθε προσπάθεια να σπάσει η εθιμοτυπία της αναμονής και της ήττας.

Στην Αθήνα, δυναμική και μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και άλλες συλλογικότητες στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων που με πορεία κατέληξαν στο Σύνταγμα. Το «παρών» έδωσαν και πολιτικές οργανώσεις, όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, Λαϊκή Αντίσταση, Κόκκινο Δίκτυο, Ροσινάντε κ.α. Η κυβέρνηση δε δίστασε να χτυπήσει με ΜΑΤ και χημικά τους διαδηλωτές, όταν αποπειράθηκαν να αναρτήσουν πανό μπροστά στη βουλή. Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε τη Σταδίου και έφτασε στο Σύνταγμα.

Η μαζική απεργιακή απάντηση της Παρασκευής «τσαλάκωσε» την κυβερνητική προσπάθεια να πείσει πως τα μέτρα είναι «ανώδυνα». Δεν είναι τυχαίο πως και ο ΣΕΒ χειροκρότησε το πολυνομοσχέδιο, «προδίδοντας» το σαφές ταξικό του πρόσημο. Το πολυνομοσχέδιο, πέρα από τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα (βλ. σελ. 5), επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας, στοχεύοντας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Κυβέρνηση και ΝΔ, ειδικά σε αυτό το ζήτημα, επιδίδονται σε ρεσιτάλ υποκρισίας και αντεργατικού οίστρου. Η κυβερνητική ρύθμιση για τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας που βάζει ως όρο την παρουσία του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, ουσιαστικά καταργεί την απεργία. Και ας διαλαλούν κάποιοι κυβερνητικοί ευρωαριστεροί «ταλιμπάν» ότι το μέτρο στηρίζει τη …δημοκρατία στα σωματεία! Μάλιστα, το ειδικό ποσοστό απαρτίας θα ισχύει και στα πανελλαδικά σωματεία, εφόσον η νεότερη διάταξη νόμου καταργεί υφιστάμενη, όταν ρυθμίζει το ίδιο θέμα, και στο επίμαχο άρθρο δεν υπάρχει εντέχνως καμιά σχετική αναφορά. Η ΝΔ από την άλλη, προτείνει μια ακόμα πιο αντιδραστική εκδοχή, θέλοντας το «50%+1» στους οικονομικά τακτοποιημένους και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Η κυβέρνηση ξέρει ότι μέσα στη βουλή έχει τον συσχετισμό να περάσει το πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο, φοβάται την απρόβλεπτη δυναμική «εισβολή» της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης στο πολιτικό προσκήνιο. Η απεργία της Παρασκευής είχε μια επικίνδυνη για το σύστημα τομή. Οργανώθηκε από πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες που έκαναν το βήμα να σπάσουν τη λογική της «παντοδυναμίας» της αστικοποιημένης ηγεσίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ανέδειξε τη δυνατότητα του ταξικού κινήματος να ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο, χωρίς τον υποταγμένο συνδικαλισμό, που στο τιμόνι του θα έχει τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, τον ταξικό συντονισμό τους. Είναι πολύ σημαντικό που περίπου 10 ομοσπονδίες, 10 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία βγήκαν μπροστά απεργιακά. Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχθεί και για αύριο, ημέρα ψήφισης των μέτρων, κυρίως στις συγκοινωνίες με 24ωρη απεργία.

Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μεγάλες ομοσπονδίες συνεχίζουν την απεργοσπασία τους και αύριο. Η «τρόικα» του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού –ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ– καταψήφισε οποιαδήποτε απεργιακή πρόταση. Αρκέστηκαν σε …αποστολή υπομνημάτων στους βουλευτές των κομμάτων ή σε ξέπνοες τρίωρες στάσεις εργασίας! Δήθεν υπόσχονται «οργάνωση νέων κινητοποιήσεων» αλλά κατά βάθος τρέμουν μήπως ο μόνος ρόλος που τους απομείνει είναι αυτός του «ρουφιάνου» της αστικής πολιτικής μέσα στους εργάτες.

Η μαχόμενη ταξική πτέρυγα του κινήματος κατάφερε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στη συνολικότερη προσπάθειά της για ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Με συνελεύσεις και αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, με τη μαζική συνέλευση αγώνα της περασμένη Δευτέρας και με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της «YES-EE» την Πέμπτη, έγινε φανερό πώς τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς στο κίνημα, πώς πρέπει να σπάσει η λογική αναμονής και υποταγής του δήθεν «αγώνα την ημέρα ψήφισης». Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε το ΠΑΜΕ, παρόλο που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αρκεστεί στο να παρακολουθεί τον εκτονωτικό σχεδιασμό της γραφειοκρατίας. Η δική του πρόταση δεν έσπαγε αυτή τη λογική, αφού πρότεινε απεργία «όταν» έρθουν τα μέτρα. Έχει μέρος της ευθύνης για τη διάσπαση του απεργιακού μετώπου, καθώς σε πολλά σωματεία και ομοσπονδίες δεν συνέβαλε στην απεργία της Παρασκευής. Ωστόσο, η πίεση της εργατικής βάσης και οι πρωτοβουλίες της ταξικής πτέρυγας διευκόλυναν τη ρωγμή της Παρασκευής. Όσο για το ΜΕΤΑ, επιφανή στελέχη του στο ΕΚΑ, την ΟΙΥΕ και αλλού τάχθηκαν κατά της απεργίας, με τη ΛΑΕ να δηλώνει ότι δεν την εκφράζουν τοποθετήσεις στελεχών της…

Οι ώρες που απομένουν για την οργάνωση του αγώνα είναι λίγες. Το αγωνιστικό ραντεβού των πρωτοβάθμιων σωματείων αύριο Δευτέρα είναι στην Αθήνα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ) στις 12 στα Προπύλαια και στις 5.30 μμ στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στις 6.30 μμ στην Καμάρα. Είναι φανερό ότι ο αγώνας δεν σταματά αύριο. Θα κριθεί, όπως σημειώνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο εάν «όλες οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς στο κίνημα θα δημιουργήσουν κοινό αγωνιστικό μέτωπο για να στηρίξουμε την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας λεηλάτησαν, για να πάρει το μαχόμενο εργατικό κίνημα την κατάσταση στα χέρια του χωρίς αναμονή».
Πηγή : prin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου