Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΤΑ : Μέτρα Προστασίας, Τεστ Και Στους Εργάτες Γης.

Μετά την ενοχοποίηση της νεολαίας, των μεταναστών και των προσφύγων, η κυβέρνηση ενοχοποιεί και τους εργάτες γης, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια -στην αντεργατική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού μαςπολιτική της. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζεται τώρα ότι «έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με τη συγκομιδή ελιάς».

 

Εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης, στην πλειονότητά τους μετανάστες που εισέρχονται κάθε χρόνο στην χώρα – με διαδικασία μετάκλησης – ως εποχικά απασχολούμενοι εργάτες στην αγροτική οικονομία και κυρίως για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Μιλάμε για το εργατικό δυναμικό που εργάζεται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης έως και καταναγκαστικής εργασίας, όπως κατέδειξε η καταδίκη της Ελλάδας για την Μανωλάδα.

Η κυβέρνηση όμως δε λέει κουβέντα για τις δικές της πολιτικές ευθύνες. Δεν λέει ότι , όπως το έκανε στον τουρισμό, όταν τον άνοιξε χωρίς κανένα σχέδιο, υποκύπτοντας στην TUI, το ίδιο κάνει τώρα και για την αγροτική οικονομία, υποχωρώντας στις πιέσεις των μεγαλοπαραγωγών. Αποτέλεσμα, σήμερα, πλέον, να αποδεικνύεται αυτό που κρύβει: ότι δημιουργεί και νέες εστίες κορονοϊού, την ώρα που επικαλείται την «ατομική ευθύνη» και επιτίθεται στους πολίτες, κατηγορώντας τους σαν υπεύθυνους για τη διασπορά του κορονοϊού.

Το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να δράσει άμεσα και με σχέδιο για την προστασία των εργατών γης, ντόπιων και μεταναστών, προτού να είναι αργά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πλέον πιέζεται. Βιώνουμε, ήδη, στο πετσί μας, στις ελευθερίες μας και στις ίδιες τις ζωές μας την αποτυχία του κυβερνητικού «success story» στον τουρισμό και από ό,τι φαίνεται ο χειμώνας θα φέρει μεγαλύτερα δεινά για τη δημόσια υγεία, αφού η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα έλεγχο στους χώρους δουλειάς (τεστ, αποστάσεις, συνωστισμός κτλ.), με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει ενσκήψει στη χώρα και να σαρώνει τα πάντα.

Το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των εργατών γης, καθώς –και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο- η σημασία της επάρκειας του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι αδιαμφισβήτητη. Η άγρια εκμετάλλευση των εργατών γης, η ομαδική διαβίωση σε άθλια καταλύματα χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, η απουσία ελέγχου και τεστ κορονοϊού, οι Μανωλάδες δεν είναι η μοίρα των εργατών γης, αλλά πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων για να εξυπηρετήσουν τους μεγαλοκτήμονες και μεγαλοπαραγωγούς, τις επιχειρήσεις κτλ. Και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, με το δεδομένο μάλιστα ότι εύκολα οι εργάτες γης υπάρχει κίνδυνος να μπουν στο στόχαστρο και στο «μύλο» του κοινωνικού αυτοματισμού.

Απαιτούμε για όλους τους εργάτες γης, ντόπιους και μετανάστες:

1. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

2. Κύρωση της ΔΣΕ 129 «Για την Επιθεώρηση Εργασίας στην γεωργία», έτσι ώστε να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα όλοι οι εργάτες γης

3. Άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

4. Επαναλαμβανόμενα rapid test σε εργάτες, αλλά και σε παραγωγούς

5. Να καταστρώσει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ ξεχωριστό πλάνο για τους εργάτες γης, γιατί ο συγχρωτισμός είναι αναπόσπαστος με την φύση της δουλειάς.

6. Να υποχρεωθούν οι παραγωγοί να παρέχουν κατάλληλα και ασφαλή καταλύματα σε όλους τους εργάτες γης

7. Να τηρούνται όλοι οι κανόνες και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στα συσκευαστήρια, που αποτελούν ήδη εστίες υπερμετάδοσης

8. Να ενισχυθούν οι Δημόσιες Δομές Υγείας, με τις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη τους στους εργάτες γης, απαιτώντας όλων όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ και τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, καθώς και των συνθηκών διαμονής τους.


14 Νοέμβρη 2020
Από το ΜΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου