Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Όλοι Στους Δρόμους Για Το 8ωρο

Πολλές χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν πριν από πολλά χρόνια και έπειτα από αγώνες του εργατικού κινήματος. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Στις πορείες συμμετείχαν εκτός από τα συνδικάτα και τις εργατικές οργανώσεις, πολλά στελέχη κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σειρά των απεργιακών κινητοποιήσεων, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, ξεκίνησε στις 10 το πρωί με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.

«Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων»
, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που ουσιαστικά προωθεί την κατάργηση του 8ωρου, αποτελούσε εδώ και καιρό αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Ωστόσο για μια ακόμη φορά το συνδικαλιστικό κίνημα παρουσιάζει εικόνα διάσπασης με την ξεχωριστή προκήρυξη απεργίας εκ μέρους της ΓΣΕΕ στις 4 Μαΐου και της ΑΔΕΔΥ σήμερα, Πέμπτη 6 Μαΐου.
 
Απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο», η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, εργατικά σωματεία και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Ακόμη, μεταξύ των οργανώσεων και των κομμάτων που βρίσκονταν στο συλλαλητήριο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσαν το «παρών» o Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης. Σε δήλωσή της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για να μην έρθει καν στη Βουλή το νομοσχεδιο Χατζηδάκη».

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε για κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος» τόνισε.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να επισημοποιήσει την κατάργηση των κεκτημένων των δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτά.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «κεκτημένα δεν υπάρχουν. Οι αγώνες των συνδικαλιστικών φορέων παγκοσμίως, του εργατικού κινήματος που ξεκίνησαν από τους δρόμους του Σικάγο κέρδισαν κάποια πράγματα, αλλά τα πάντα είναι στον αέρα. Κάθε μεγάλη κρίση του καπιταλισμού τα “τινάζει” στον αέρα, όλα τα κεκτημένα». Προσέθεσε ότι «δουλειά χωρίς δουλεία, εργασία χωρίς εκμετάλλευση απαιτούν συνεχή συλλογικότητα. Η εξατομίκευση της εργασίας οδηγεί όχι μόνο στην ήττα της μισθωτής εργασίας, αλλά και στην υπανάπτυξη της χώρας που εξατομικεύει και ρευστοποιεί την εργασία».

Σημείωσε επίσης πως «δεν υπάρχει προστασία της εργασίας, ούτε του 8ωρου, ούτε του μισθού, μαύρα χρήματα παίρνουν οι εργαζόμενοι κάτω από το τραπέζι, τα ξέρουμε αυτά» και αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική είπε πως «αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να επισημοποιήσει αυτή την κατάργηση των κεκτημένων των δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτά».


Από τις 10.00 ξεκινούσαν τα καλέσματα για συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ να κανεί την αρχή στο Σύνταγμα και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δίνουν ραντεβού στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 10.30.

Η ΑΔΕΔΥ έχει καλούσε σε συγκέντρωση για τις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σημειώνουν πως κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν ένα τερατούργημα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταστήσουν «νόμιμο» το εργοδοτικό ξεσάλωμα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια: Στην κατάργηση του 8ώρου, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους, στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας, στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του.

Μετά το τέλος της πορείας, μικρή ένταση σημειώθηκε στα Προπύλαια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαδηλωτών, που πέταξαν μολότοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου