Η 8 Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας, έχει επιστρέψει ως μέρα αγώνων των γυναικών τα τελευταία χρόνια. Από το 1857 και τις εργάτριες στη Νέα Υόρκη, ως τους σημερινούς αγώνες των σύγχρονων γυναικών, που επανεμφανίζονται δυναμικά σε όλο τον κόσμο!
Η 8 Μάρτη 2020 στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, συνδέεται με την παγκόσμια φεμινιστική απεργία, που φέτος απλώνεται ακόμα περισσότερο, από την Ισπανία ως το Μεξικό και από την Τουρκία ως τη Λατινική Αμερική.
Ο νεοφιλελευθερισμός, η πιο επιθετική πολιτική του καπιταλισμού στις μέρες μας, στοχοποιεί τις γυναίκες, σε οικονομικό και ιδεολογικό επίπεδο. Στοχεύει στη ζωή, το σώμα, τις επιλογές των εργαζόμενων γυναικών, αποφασίζει για αυτές, για τα παιδιά που θα κάνουν, για τη ζωή που θα έχουν, για τη θέση τους στην κοινωνία και την εργασία. Η 8 Μάρτη 2020 στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, συνδέεται με την παγκόσμια φεμινιστική απεργία, που φέτος απλώνεται ακόμα περισσότερο, από την Ισπανία ως το Μεξικό και από την Τουρκία ως τη Λατινική Αμερική.
Η φτώχεια, οι ανισότητες κι οι διακρίσεις, η ελαστική δουλειά και η ζωή-λάστιχο, η σεξιστική βία, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η απειλή της ελευθερίας των επιλογών για το σώμα τους, είναι η καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών της εργατικής τάξης.
Τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι ταξικές παρατάξεις έχουν έναν κρίσιμο ρόλο: να σπάσουν τα ανδροκρατούμενα στερεότυπα που υπάρχουν και σε αυτά, να προωθήσουν στην πράξη την ισοτιμία των γυναικών στις δομές τους, να ιεραρχήσουν τα αιτήματα των γυναικών ψηλά στις διεκδικήσεις τους, να μετατρέψουν τον χώρο τους σε πεδίο ασφάλειας, αγωνιστικότητας και αναγνώρισης της ισότητας γυναικών-ανδρών στην πράξη!
Το ΜΕΤΑ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, αναγνωρίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς μια ποσοτική μεταβολή στη συμμετοχή των γυναικών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο στόχος δεν είναι απλά να προστεθούν γυναίκες στα συνδικάτα και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά μια ριζική αλλαγή στο ίδιο το συνδικαλιστικό Κίνημα. Απαιτείται συντονισμένη και συνειδητή προσπάθεια για μετασχηματισμό δομών, ιεραρχιών, κουλτούρας, προτεραιοτήτων στις ατζέντες πολιτικής και συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης.
Η συλλογική αντίσταση δεν εξαντλείται σε μια μέρα.
Η 8 Μάρτη είναι η αρχή νέων, πιο επίμονων, πιο οργανωμένων, πιο μεγάλων αγώνων, για μια ζωή ισότιμη, μια εργασία ασφαλή, ένα περιβάλλον απελευθέρωσης των γυναικών και της εργατικής τάξης.
Καλούμε τις αγωνιζόμενες γυναίκες, τους άντρες συμμάχους και συντρόφους των γυναικών, κάθε εργαζόμενη κι εργαζόμενο που καταλαβαίνει ότι ο αγώνας των γυναικών είναι αγώνας όλων μας, απέναντι σε ένα σύστημα που παράγει σεξισμό, ρατσισμό, διακρίσεις, εκμετάλλευση και καταπίεση, στις 8 Μάρτη, 12 το μεσημέρι, στην πλ. Κλαυθμώνος, με τη Συνέλευση 8 Μάρτη, να ενώσει τη φωνή και τις δυνάμεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου