Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τα επόμενα 24ωρα η χρεοκοπία της οικονομίας στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να έχει “όνομα” και αυτό θα είναι η γιγάντια αλυσίδα των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.

Πρόκειται για την γνωστή αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ της οποίας ο τζίρος αντιπροσωπεύει το 1% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.

Αφορά κατ’ αρχήν την δουλειά 13.000 εργαζόμενων στα 33 υπερ-μαρκετ, αλλά και πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που ήταν οι προμηθευτές της αλυσίδας και στους οποίους οι οφειλές φτάνουν το μισό δισ. ευρώ, πέρα από τα χρέη στις τράπεζες!

Οι απελπισμένες προσπάθειες που γίνονταν τελευταία μέσω των τραπεζών για να βρεθεί μία λύση ενσωμάτωσης των 33 υπερ-μαρκετ στην αλυσίδα Σκλαβενίτης φαίνεται να καρκινοβατούν.

Tραπεζικοί κύκλοι, ειδικά από τις τράπεζες που έχουν τα δάνεια της Μαρινόπουλος, παρομοιάζουν τη σημασία και την έκταση της χρεοκοπίας αυτής για την εγχώρια οικονομία, με εκείνη της Lehman Brothers για τις ΗΠΑ...

Η υπερβολή αυτή αντανακλά την έκταση και τη σημασία που θα έχει το χρεοστάσιο αυτό για τον ευρύτερο κύκλο των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν ως προμηθευτές με την Μαρινόπουλος, αλλά και το τραπεζικό σύστημα ευρύτερα.

Η πρόσφατη χρεοκοπία της Ηλεκτρονικής, αλλά και του Ledra Hotel, αποτελούν πολύ μικρά “επεισόδια” χρεοκοπίας σε σύγκριση με το χρεοστάσιο της Μαρινόπουλος της οποίας ο τζίρος υπερκαλύπτει το 1% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Αλλά το σημαντικότερο εδώ είναι η διασύνδεσή της με εκατοντάδες επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων που θα την ακολουθήσουν στο χρεοστάσιο...

Η ύφεση “πυρπόλησε” κυριολεκτικά τα χρέη της εταιρείας η οποία είχε γνωρίσει τεράστια επέκταση μέσω της συνεργασίας με την γαλλική carfour, η οποία αποχώρησε μέσα στην κρίση, με αποτέλεσμα την “ιδιοκτησία” της αλυσίδας να αναλάβει εξ ολοκλήρου η επιχειρηματική οικογένεια Μαρινόπουλοι με την βοήθεια των τραπεζών.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι σύμφωνα με υπάρχοντα δεδομένα ακόμα και αν απορροφηθούν τα 33 υπερ-καταστήματα από την Σκλαβενίτης κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι δεν θα παρασυρθεί σε συνολικό χρεοστάσιο η νέα γιγάντια αλυσίδα καταστημάτων.

Και αυτό γιατί θα βαρύνεται από τα δάνεια στις τράπεζες - παρά την όποια αναδιάρθρωσή τους- τα χρέη στους προμηθευτές και βέβαια την απώλεια της “πελατείας” της που ήδη έχει συρικνωθεί τους τελευταίους μήνες από την έλλειψη προϊόντων.

Στην πραγματικότητα, στην υπόθεση της Μαρινόπουλος εκφράζεται ολόκληρη η δυναμική της χρεοκοπίας και της καταστροφής των έξι χρόνων μνημονίων στον πλέον κερδοφόρο κλάδο της λιανικής των τροφίμων.

Όπως πολλοί πλέον αναγνωρίζουν, στην υπόθεση αυτή εμφανίζεται η κορυφή του παγόβουνου των συνεπειών της μακρόχρονης ύφεσης και υπερχρέωσης στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και η αδυναμία να βρεθεί “λύση” υπό τις παρούσες συνθήκες.

Γ. Aγγ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου