Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Aργεντινή : Το Τυπογραφείο Της AGR-Clarin, 70 Ημέρες Υπό Κατάληψη

Ο αγώνας των εργατών της AGR-Clarin ενάντια στις απολύσεις, που άρχισε με την κατάληψη του εργοστασίου τους πριν 70 μέρες, έχει πλέον εξελιχθεί σε κόκκινο πανί του εργατικού κινήματος στην Αργεντινή για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια την δεξιά Κυβέρνηση Μάκρι. Οι σύντροφοι μας του Partido Obrero και της νεολαίας του UJS παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη.
Στις 6 Aπρίλη, ημέρα του εργατικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, μίλια μακριά, στην Αργεντινή, στην αυλή του Τραμπ, η αργεντίνικη εργατική τάξη προχωρούσε σε γενική απεργία. Ένα ταξικό νήμα συνδέει τους δύο αγώνες και εξανεμίζει την γεωγραφική απόσταση - η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στον καπιταλισμό σε κρίση. Θα νικήσουμε και στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

Aπό την Prensa Obrera, εφημερίδα του Partido Obrero στην Αργεντινή, αδελφού κόμματος του ΕΕΚ, αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο.


“Πολυπληθής ολονύχτια συγκέντρωση ενάντια στην απόπειρα εκκένωσης του κατειλημμένου εργοστασίου της AGR


 Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τις πόρτες της AGR-Clarin από τις πρώτες πρωινές ώρες για να συμμετάσχουν στην ολονύχτια συγκέντρωση ενάντια στην απειλή εκκένωσης του εργοστασίου, το οποίο έχουν καταλάβει οι εργάτες για πάνω από 70 μέρες με στόχο την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους.

Το κάλεσμα της συγκέντρωσης έκανε η Εσωτερική Επιτροπή των εργατών την προηγούμενη μέρα, με αφορμή σημαντικές ενδείξεις μιας πιθανής εκκένωσης από τις αστυνομικές δυνάμεις το πρωί της 3ης Απρίλη.

Η ολονύχτια συγκέντρωση, με επικεφαλής την Επιτροπή των Οικογενειών των εργατών, μεγάλωνε από λεπτό σε λεπτό με την άφιξη εργατών, φοιτητών και γειτόνων από το Μπουένος Άιρες και τα προάστια της πόλης.

“Οι εργάτες δέχτηκαν τεράστια υποστήριξη από τις πολιτικές οργανώσεις και το εργατικό κίνημα”, είπε ο Pablo Vinas, γραμματέας της Εσωτερικής Επιτροπής των εργατών της AGR-Clarin.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που έδωσαν το “παρών” ήταν μεταξύ άλλων τα μαχητικά σωματεία SUTEBA, Ademys, η Eπαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτικών της UBA, νέοι επισφαλείς επιστήμονες, οργανωμένοι μουσικοί, η ένωση SUTNA στο χώρο των ελαστικών, η ένωση Sitraic στις κατασκευές, ο Polo Obrero, το Partido Obrero, η φοιτητική ένωση του Μπουένος Άιρες FUBA, οι φοιτητές του κέντρου Αρχιτεκτονικής της Λα Πλάτα, το PTS, η Izquierda Socialista, το PSTU και το MAS.
Yπήρχαν επίσης αντιπροσωπείες από πολλά άλλα τυπογραφικά εργαστήρια.

Oι εθνικοί βουλευτές Nestor Pitrola και Pablo Lopez, ο τοπικός βουλευτής Marcelo Ramal του Αριστερού Μετώπου όπως επίσης και ο ηγέτης του Partido Obrero ήταν παρόντες καθ’ όλη την ολονύχτια συγκέντρωση στο εργοστάσιο. Επίσης παρόντες ήταν και ο εθνικός βουλευτής Juan Carlos Giordano και οι τοπικοί βουλευτές από το Μπουένος Άιρες Laura Marrone, Christian Castillo και Luis Zamora.

Ο Gabriel Solano δήλωσε σχετικά με την απόπειρα εκκένωσης ότι “είναι μια καθαρή πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μάκρι η οποία συστηματικά αποφεύγει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργατών, απορρίπτοντας κάθε κανάλι διαπραγμάτευσης για την αποκατάσταση των εργατών και ως εκ τούτου ευνοεί τον Magnetto (Σ.τ.M. ο εργοδότης) ο οποίος με παράνομο τρόπο αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο και ν’ αφήσει χωρίς τροφή 300 οικογένειες.”

“Αυτοί οι τυπογράφοι εργάτες είναι για εμάς πυρήνας για την ανασυγκρότηση της εργατικής τάξηςστην πάλη για ανατροπή της λιτότητας για τα εκατομμύρια των μαζών”, είπε ο βουλευτής του Partido Obrero Nestor Pitrola. “Είπαμε στην κυβέρνηση ότι η καταστολή δεν είναι η λύση: Το υπουργείο εργασίας να παρέμβει και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο επειδή o όμιλος Clarin είχε κάθε ευκαιρία να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο αλλά δεν το έκανε”, πρόσθεσε.

“Απαιτούμε την απόρριψη αυτής κατασταλτικής και διωκτικής επιχείρησης”, είπε ο Marcelo Ramal, κατά τον οποίο “η μαζική παρουσία της νεολαίας και του εργατικού κινήματος στην πύλη της AGR για να ακυρωθεί η απόπειρα εκκένωσης δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει αυτός ο αγώνας”.

Στην ολομέλεια των εργατών της AGR που διεξήχθη στις 31 Μαρτίου και ψήφισε ένα σχέδιο δράσης ώστε να δοθεί δυναμικός χαρακτήρας στην εθνική απεργία της 6ης Απρίλη, ο Pablo Vinas -γενικός γραμματέας της Εσωτερικής Επιτροπής των εργατών- υποστήριξε πως οι νέες απειλές για εκκένωση συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο όμιλος Clarin δεν έχουν έχουν μπορέσει να σπάσουν τον αγώνα των εργατών εδώ και 70 ημέρες. “Είμαστε μια ζωντανή πληγή στο κέντρο της πολιτικής κατάστασης και στις παραμονές μιας γενικής απεργίας” είχε δηλώσει τότε.

Το αστικό επιμελητήριο της Αργεντινής όρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η απαίτηση εκκένωσης που παρουσιάστηκε από τoν όμιλο Clarin θα εκδικαστεί από το δικαστήριο 101, του δικαστή Dr. Alejandro C Verdaguer, ο οποίος όμως παραιτήθηκε της υπόθεσης ακριβώς επειδή είναι αδερφός ενός μάνατζερ o οποίος κατέχει υψηλή θέση στον όμιλο Clarin.

Ο στόχος του ομίλου Clarin, ο οποίος ισχυρίζεται μια ανύπαρκτη κρίση, είναι να ανοίξει εκ νέου το εργοστάσιο με επισφαλές/ελαστικά εργαζόμενο επαγγελματικό προσωπικό και χωρίς εργοστασιακό σωματείο.Γι’ αυτό ο αγώνας των εργατών της AGR είναι μια στρατηγική μάχη ενάντια στα ευρύτερα σχέδια εργασιακής επισφάλειας / ελαστικότητας των καπιταλιστών και της κυβέρνησης.

Η απειλή της εκκένωσης αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακριά λίστα με προβοκάτσιες ενάντια στους εργάτες, όπου περιλαμβάνει καταστολή με πλαστικές σφαίρεςστις πρώτες μέρες του αγώνα στις πύλες του εργοστασίου,συστηματική κατασκοπεία και παρενόχληση, όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενου σε ολομέλειες και σε δελτία τύπου.

Prensa Obrera, 3 Απρίλη 2017”

Μετάφραση: Φοίβος Χολέβας

Πηγή : eek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου