Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2008, ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ —- 6/12, όλοι στις διαδηλώσεις Μνήμης και Αγώνα

ΠΕΜΠΤΗ 6/12 – Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας το πρωί

Διαδηλώνουμε: Αθήνα, 5:30μμ, από τα Προπύλαια

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τους ειδικούς φρουρούς Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη στα Εξάρχεια. Αυτή η δολοφονία στάθηκε αφορμή για μια από τις πιο δυναμικές εκρήξεις της νεολαίας που γνώρισε η Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Χιλιάδες νέοι, ειδικά μαθητές, έκαναν καταλήψεις, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και δημόσια κτήρια και παρέλυσαν τα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 προανήγγειλε τις κινητοποιήσεις που θα γίνονταν τα επόμενα μνημονιακά χρόνια. Το υπόβαθρό της ήταν η κρίση και οι επιπτώσεις της, που μόλις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται, καθώς και μια τεράστια επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Το μίσος της ντόπιας αστικής ελίτ εναντίον της νεολαίας είχε φτάσει στο έπακρο (βασικό ρόλο έπαιξε και το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007). Αυτό φάνηκε με διάφορα «μεμονωμένα περιστατικά», όπως παρουσιάζονταν από τα δελτία ειδήσεων (π.χ. υπόθεση ζαρντινιέρα), μέχρις ότου μία κρατική δολοφονία ήρθε να πυροδοτήσει την κοινωνική έκρηξη. Η βιτρίνα της υποτιθέμενης παθητικότητας της νεολαίας, του καθαγιασμένου ρόλου της αστυνομίας και της απόκρυψης όλων των κοινωνικών προβλημάτων έσπασε με την έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008.

Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕξαπάτησης, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει όλη την κοινωνία από το να βγει στο δρόμο. Πέρα από την πολύ άγρια καταστολή (εμφάνιση διμοιρίας ΕΚΑΜ, σχέδια για επέμβαση του στρατού κ.λπ.), η εξέγερση συκοφαντούνταν καθημερινά. Οι αγωνιστές ονομάστηκαν «μπαχαλάκηδες» και οι μαχητικές κινητοποιήσεις «τυφλή βία». Δε δίστασαν ακόμη και να παραποιήσουν το βίντεο της δολοφονίας, προσθέτοντας ήχους από επεισόδια, ώστε να δικαιολογήσουν τους ένστολους-δολοφόνους. Αντίστοιχη ήταν και η στάση του αστικού δικαστηρίου καθώς οι δύο δολοφόνοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 18 μήνες λόγω παρέλευσης του ορίου προφυλάκισης. Σήμερα, παρά την καταδίκη τους σε πρώτο βαθμό η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω συνεχών αναβολών και εσκεμμένων καθυστερήσεων. Αποτέλεσμα, ο Σαραλιώτης, ενώ έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε μόλις ένα χρόνο μετά την καταδίκη του!

Όσο αφορά τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την κυβέρνηση, καταδίκασε όμως τις κινητοποιήσεις, καθώς δεν επιθυμούσε με τίποτα την πτώση της κυβέρνησης από μια γενικευμένη εξέγερση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, παρόλο που προσπάθησε να υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις, φρόντιζε σε κάθε περίπτωση να «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται». Το ΚΚΕ από την άλλη, βάφτισε ορθά-κοφτά όλους τους διαδηλωτές και τους μαθητές ως πράκτορες και προβοκάτορες.

Δέκα χρόνια μετά, τα αίτια της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008 παραμένουν και οξύνονται. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν δεχτεί πολύ σκληρά χτυπήματα από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις ακολουθώντας τις επιταγές της Ε.Ε. Η σημερινή κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την οριστική διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Με το νόμο Γαβρόγλου, έρχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις δεκάδων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως και νέα μείωση της ήδη πετσοκομμένης χρηματοδότησης. Μαζί και το Νέο Λύκειο που μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα.

Για να πετύχουν την μνημονιακή προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας, για να επιβάλλουν ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης, χτυπούν με λύσσα τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταργήσουν οποιαδήποτε μορφή μαχητικού συνδικαλισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και έχουν ανοίξει το δρόμο για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (πόρισμα Παρασκευόπουλου). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οικοδομεί ένα τερατώδες Κράτος Έκτακτης Ανάγκης για να τσακιστεί κάθε μορφή αντίστασης απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα «Νόμος και Τάξη» των προηγούμενων κυβερνήσεων επιχειρεί να καταστείλει κάθε αγώνα, να ποινικοποιεί κάθε αγωνιστή, να τρομοκρατεί όλους τους καταπιεσμένους ώστε να μην διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τον Δεκέμβρη του 2008, η νεολαία δεν πάλεψε μόνο για να καταδικαστεί ο Κορκονέας. Πάλεψε απέναντι στην «κυβέρνηση των δολοφόνων», απέναντι στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και την κρίση του. Σήμερα, είναι χρέος μας να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Η νίκη όμως απέναντι στα μνημόνια και τους υποτακτικούς, στον εθνικισμό και τον πόλεμο δεν θα μας προσφερθεί έτσι απλά. Για να σωθούμε από τη σαπίλα του καπιταλισμού χρειάζεται να πάμε μέχρι το τέλος τους αγώνες μας με μαχητικές μορφές πάλης, οργανωμένες από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με επαναστατικό σχέδιο. Να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και πιο οργανωμένα με νέες εξεγέρσεις στον δρόμο του Δεκέμβρη για μια κοινωνία χωρίς καταστολή, πολέμους και εκμετάλλευση. Δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη του 2008, δεν συγχωρούμε αυτούς που δολοφονούν το παρόν και το μέλλον μας. Ή αυτοί με την βαρβαρότητα ή εμείς με τον Σοσιαλισμό.

OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου