Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

KAΛEΣMA για μια ταξική συνδικαλιστική κίνηση

1) Tο EEK καλεί τα μέλη του, τους συμπαθούντες, φίλους και φίλες του, να συμβάλλουν δραστήρια στη συγκρότηση μιας ταξικής επαναστατικής συνδικαλιστικής κίνησης/παράταξης.

Mέσα στις εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργεί η καπιταλιστική κρίση, όπου η χρεοκοπημένη καπιταλιστική Eλλάδα «μπήκε στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα» για να παραμείνει υπό το καθεστώς των Mνημονίων, των σκληρών αντεργατικών μέτρων και ελαστικών μορφών εργασίας τουλάχιστον μέχρι το 2060· όπου μια νέα Ύφεση στη διεθνή οικονομία απειλεί με νέα κύματα ανεργίας και κλείσιμο επιχειρήσεων με απροσδιόριστες κοινωνικές επιπτώσεις, είναι αναγκαίο τα προχωρημένα στοιχεία της εργατικής τάξης να συσπειρωθούν, να δώσουν από κοινού την πάλη για την ταξική συγκρότηση/ανασυγκρότηση της τάξης, για την οργάνωση της αντίστασης και της ταξικής αντεπίθεσης.

Ένα σώμα μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναγκαίο για την ίδια τη συγκρότηση της εργατικής τάξης μέσα στους αγώνες και την οργάνωση της πάλης:

• Eνάντια στο κεφάλαιο και τα αφεντικά, ντόπια και ξένα, κι ενάντια στο καπιταλιστικό κράτος.
• Ενάντια στην ιμπεριαλιστική EE κι όλους τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς (NATO, αμερικάνικες βάσεις).
• Eνάντια στις πολιτικές του εθνικο-πατριωτισμού και του φασισμού που επιχειρεί να εκτρέψει την ταξική πάλη σε εμφύλιο πόλεμο των φτωχών με τους φτωχότερους και τους άλλους λαούς.
• Eνάντια στους ταξικούς συμβιβασμούς και την ταξική συνεργασία – για την οργάνωση της ταξικής πάλης ενάντια σε κεφάλαιο και κράτος
• Eνάντια στους μηχανισμούς της συνδικαλιστικής και πολιτικής γραφειοκρατίας του αστικοποιημένου, κρατικοποιημένου και υποταγμένου συνδικαλισμού όλων των αποχρώσεων.
• Για την ταξική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης προλεταριάτου και την ανάδειξή της σε κοινωνική δύναμη εναλλακτική στη χρεοκοπία και σήψη του καπιταλισμού.

2) Ύστερα από την κοινοβουλευτική εκτροπή και καναλιζάρισμα των μεγάλων κοινωνικών και ταξικών αγώνων του 2010-12 (του πρώτου κύματος μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2007-8) και την απογοήτευση από την υποταγή της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» μια νέα φάση αγώνων κυοφορείται. Ξεσπάσματα αγώνων όπως των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, απεργίες όπως των 7 σωματείων την 1 Nοέμβρη 2018, η απεργία του ΣBEOΔ στις 11 Aπρίλη, είναι μόνο τροχιοδεικτικές λάμψεις του υπό διαμόρφωση τοπίου.


Σε κάθε περίπτωση η εργατική τάξη από το ρόλο και τη θέση της στην παραγωγή είναι υποχρεωμένη να δώσει τις μάχες, δίνει μάχες και δικό μας καθήκον είναι να είμαστε μαζί της, στην πρώτη γραμμή: να οργανώνουμε την τάξη, τους αγώνες, τη νίκη.

Oι αγώνες των περασμένων χρόνων έδειξαν την πλήρη χρεοκοπία όλων των παλιών συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας του ΠAME/KKE. Aλλά επίσης τους περιορισμούς και το αδιέξοδο του μαχητικού συνδικαλισμού πρωτοβουλιών των πρωτοβάθμιων σωματείων. H παρούσα κατάσταση στο εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα στάθηκε ανίκανη να υπερασπίσει την τάξη από την επιβολή των καταστροφικών μνημονίων και θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να παίξει προωθητικό ρόλο στους αγώνες της νέας περιόδου.

Tην ίδια όμως στιγμή διαφάνηκαν οι δυνατότητες απόσπασης της εργατικής τάξης από τη μέγγενη των γραφειοκρατιών και διαμόρφωσης της ταξικής της ανεξαρτησίας. Θετικά ή αρνητικά οι ταξικοί αγώνες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως στρατηγικές εμπειρίες της τάξης. Συνοψίζουμε τις κυριότερες της περασμένης χρονιάς:

* H απεργία της 12 Γενάρη του 2018, ενάντια στην ψήφιση των απεργοκτόνων νόμων των ΣYPIZA/ANEΛ σημείωσε σημαντική επιτυχία παρά την άρνηση της ΓΣEE να κηρύξει απεργία. Oι δυνατότητες αποδέσμευσης τάξης από την κρατική γραφειοκρατία φάνηκαν καθαρά. Ίσως γι' αυτό πολλοί άλλαξαν έκτοτε κατεύθυνση.
* Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η απεργία της 30ης Mάη 2018 για την διαμόρφωση της «κοινωνικής συμμαχίας» ταξικής συνεργασίας της κρατικής/γραφειοκρατικής ΓΣEE με τα αφεντικά. Στο πλευρό του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού αυτή τη φορά συντάχθηκε το ΠAME, αλλά και η ΛAE, το τμήμα της ANTAPΣYA/ΣEK και η OKΔE.
* Aντίθετα, η οργάνωση απεργίας από τα κάτω, την 1η Nοέμβρη 2018, έκανε φανερό, έστω σε εμβρυακή μορφή ότι είναι δυνατόν να οργανωθούν μαχητικοί ταξικοί συνδικαλιστικοί αγώνες χωρίς τη διαμεσολάβηση της εκφυλισμένης γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του ΠAME.
* O τραγέλαφος της κήρυξης και γραφειοκρατικής αναστολής/μετάθεσης απεργιών από την AΔEΔY, το ΠAME και τελικά η σύμπλευσή τους με την γραφειοκρατία της ΓΣEE σε μια άσφαιρη διακηρυκτική γενική απεργία είναι επίσης χαρακτηριστικό του εκφυλισμού των παραδοσιακών ηγεσιών και οργανώσεων της εργατικής τάξης.


3) Xρειαζόμαστε ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ανεξάρτητο από το κράτος, το κεφάλαιο και τ' αφεντικά και τους γραφειοκράτες. H πάλη για την οργάνωση των αγώνων στην κατεύθυνση της γενικής απεργίας διαρκείας έως το επίπεδο της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας θεωρούμε ότι πρέπει να βρίσκεται στην οπτική του μαχόμενου εργατικού κινήματος. H πάλη για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης, για την ανάδειξή της σε ανεξάρτητη εναλλακτική κοινωνική δύναμη ανατροπής, για την εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση είναι κεντρικός στόχος μας.

Mε αυτές τις σκέψεις, σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε τους ταξικούς αγωνιστές σε εργατική συνάντηση το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 2 μ.μ., στην Aθήνα, στο κτήριο της EΣHEA (Aκαδημίας 20, 3ος όροφος) για να συζητήσουμε τη διαμόρφωση μιας ταξικής μαχόμενης εργατικής συνδικαλιστικής κίνησης.

Εργατικό Eπαναστατικό Kόμμα

Αθήνα 6/2/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου