Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΚΕ Εκδήλωση Για Την Ιστορία Των Αγώνων Των Κλωστοϋφαντουργών

Στη Νέα Ιωνία, την πόλη που είναι ταυτισμένη τόσο με την ανάπτυξη όσο και με την παρακμή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο η εκδήλωση των ΚΟ Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.

Το «παρών» στο παλιό ταπητουργείο, έδωσαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, πολλοί συνδικαλιστές του κλάδου, ανάμεσά τους και συνδικαλιστικά στελέχη από εργοστάσια που έκλεισαν τις δεκαετίες του 1980 - 90, άνεργοι και μετανάστες που δουλεύουν σε φασονατζίδικα στην Αθήνα. Την εκδήλωση παρακολούθησε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ του Κόμματος.

Στην εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ αναδείχθηκε η πολύτιμη συμβολή του Κόμματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και τον ταξικό προσανατολισμό της πάλης των χιλιάδων κλωστοϋφαντουργών που δούλευαν σε εργοστάσια στην Αττική.



Ενδεικτικά, μόνο στην περιοχή της Ν. Ιωνίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 εργάζονταν πάνω από 10.000 κλωστοϋφαντουργοί. Μάλιστα το σωματείο της Ν. Ιωνίας, που ήταν σε ταξικά χέρια αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία -το 1978- του σημερινού Κλαδικού Συνδικάτου Αττικής.

Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και με μαρτυρίες αγωνιστών, που περιλαμβάνονταν σε προβολή σχετικού βίντεο, στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1970, που σημαδεύτηκαν από τη καθολική συμμετοχή των εργατών και τη σύγκρουση με τους βιομηχάνους του κλάδου, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τους κρατικούς μηχανισμούς.

Κομμάτι της Ιστορίας του κλάδου, που τιμήθηκε και στην εκδήλωση είναι η ΚΝίτισσα φοιτήτρια της Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που τον Ιούλη του 1980 δολοφονήθηκε από ανθρώπους της εργοδοσίας κάνοντας εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Εταιρία Τεχνικής Μετάξης).

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου