Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. Σε 48ωρη Απεργία Ενάντια Στις Μειώσεις Μισθών

Σε αγωνιστικό συναγερμό βρίσκονται εδώ και δύο βδομάδες οι καθαρίστριες και οι καθαριστές του Πολυτεχνείου, μετά την ανακοίνωση της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού «ISS», ότι θα μειώσει το μισθό τους κατά 40 έως 90 ευρώ. Καθώς μάλιστα οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονταν από 560 έως 620 ευρώ, μιλάμε για μειώσεις που φτάνουν το 16%!

Στην επιμονή της εργοδοσίας να μειώσει τους μισθούς, οι εργαζόμενοι απαντούν με 48ωρη απεργία, η οποία ξεκίνησε χτες, ενώ σήμερα Παρασκευή, δεύτερη μέρα της απεργίας, πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Επίσης, διεκδικούν την επαναφορά των κομμένων τριετιών, την πρόσληψη προσωπικού, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Επιπλέον, όπως έχουν ήδη αποφασίσει, επόμενος σταθμός του αγώνα τους είναι η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21/2 στην Ομόνοια.

Ενταση της εκμετάλλευσης με κάθε τρόπο

Η εταιρεία που έχει πάρει την εργολαβία χρησιμοποιεί τους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να δικαιολογήσει το πετσόκομμα των ήδη εξευτελιστικών μισθών (κατάργηση επιδόματος γάμου, τριετιών, κ.λπ.). Αρχές Φλεβάρη οι εργαζόμενοι αντίκρισαν τις περικοπές στα εκκαθαριστικά τους, οι οποίες προστέθηκαν στις αυθαίρετες μειώσεις του προηγούμενου διαστήματος (μειωμένα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδείας). Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας 27 ωρών, όταν στην πραγματικότητα εργάζονται 35 ώρες εβδομαδιαίως. Οι απανωτές μειώσεις στα ήδη πενιχρά τους έσοδα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, τους φέρνει αντιμέτωπους με την αδυναμία να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων από την ISS δε σταματά εδώ: Σύμφωνα με τη σύμβαση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει με το ΕΜΠ, η εταιρεία δεσμεύεται να απασχολεί 78 άτομα για την καθαριότητα των κτιρίων της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, του συγκροτήματος στην Πατησίων και των εγκαταστάσεων σε Μέτσοβο και Διόνυσο. Αντί αυτού, η εταιρεία απασχολεί μόλις 67 εργαζόμενους, τους οποίους υποχρεώνει να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς, για να προλάβουν να καθαρίσουν τα αμέτρητα τετραγωνικά των εγκαταστάσεων.

«Δεν νιώθουμε πια γυναίκες», δήλωσαν χαρακτηριστικά στη διοίκηση του ΕΜΠ οι καθαρίστριες και συμπλήρωσαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας τους, για τα οποία δεν καλύπτονται από το «δημόσιο» σύστημα Υγείας.

Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και τον τζίρο των εκατομμυρίων ευρώ, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι τα αμύθητα κέρδη της είναι αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης του προσωπικού, όπως συμβαίνει και στο ΕΜΠ. Αλλη μια απόδειξη ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, εργοδοσία αλλά και τα φερέφωνά τους στα Πανεπιστήμια, σημαίνει τσακισμένα δικαιώματα, άθλια ζωή για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΕΜΠ δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δύο βδομάδες τώρα, οργανωμένοι στο ταξικό Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Αττικής και Περιχώρων, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Αφού εξέλεξαν σωματειακή επιτροπή για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, πραγματοποίησαν δύο μαζικές συνελεύσεις, δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΜΠ και μία στάση εργασίας.

Τον αγώνα τους στηρίζουν και οι Επιτροπές Αγώνα των φοιτητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πήραν σχετικές αποφάσεις αλληλεγγύης, τα σωματεία των εργαζομένων του Ιδρύματος (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΔΠ) όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πηγή : rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου