Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

ΕΕΚ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το «εργατικό ατύχημα» της εργάτριας καθαριότητας του Δήμου Δάφνης Υμηττού έρχεται να ενισχύσει την γενικότερη εικόνα της αδιαφορίας των αρχών για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμβασιούχος εργάτρια καθαριότητας στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, τραυματίστηκε την Τετάρτη 1η Αυγούστου, την ώρα περισυλλογής απορριμμάτων στην περιοχή του Αμύντα, στον Υμηττό. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λαϊκό για χειρουργική επέμβαση στο πόδι. Οι δικαιολογίες που για άλλη μια φορά ακούγονται, πως τα μέσα προστασίας υπάρχουν αλλά οι εργάτες δεν τα χρησιμοποιούν δεν απαλλάσσει από την ευθύνη του κανένα τοπικό άρχοντα. Τα όλο και συχνότερα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αφήνουν κανένα χώρο για δικαιολογίες.

Ενδεικτικά η Eurostat καταγράφει πως στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 35.000 «εργατικά ατυχήματα» τα 120 με 130 θανατηφόρα, ενώ υπολογίζει πως δηλώνονται τα μισά από αυτά. Σε ότι αφορά ειδικά το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπολογίζεται πως αναλογούν 12 θανατηφόρα «ατυχήματα» το χρόνο!

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ιδιαίτερα στον χώρο της καθαριότητας των Δήμων, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο "σύμπτωσης" ή "κακιάς στιγμής". Αιτία έχουν και την εντατικοποίηση της εργασίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων για την αυστηρή εφαρμογή των νομοθετημένων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπεύθυνες είναι και οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και πολλών δημοτικών αρχών. Υπεύθυνο είναι και το σύστημα που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές των εργαζομένων. Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Οι Δήμοι σε πολλές περιπτώσεις λένε πως δε μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο γιατί η κυβέρνηση και η κεντρική εξουσία δε δίνει περισσότερα χρήματα για επιπλέον προσωπικό. Είναι οι ίδιοι οι Δήμοι όμως που έχουν αποδεχτεί το μοντέλο λειτουργίας των Δήμων που μοιάζουν με το κεντρικό κράτος, είναι αυτοί που έχουν αποδεχτεί τα προγράμματα συνεργασίας με εταιρείες, που συνυπογράφουν με την Ε.Ε. όλες τις δεσμεύσεις που αφορούν τα οικονομικά τους. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Που αποδέχονται και εφαρμόζουν την ανακύκλωση της ανεργίας με τα περίφημα 5μηνα ή 8μηνα προγράμματα.

Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ηθικός αυτουργός των εργοδοτικών εγκλημάτων.. Πιστή στην εφαρμογή των Μνημονίων, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως με την απουσία οποιονδήποτε όρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι προσωρινές συμβάσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυξάνουν καθημερινά τα ατυχήματα.

Δε μπορεί να μην προκαλέσει αγανάκτηση το γεγονός πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει αρκεστεί μόνο σε ανακοινώσεις, χωρίς να έχει βάλει ούτε μία κεντρική κινητοποίηση ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα, «εργατικά ατυχήματα».

Η πάλη για να πάψουν τα εργοδοτικά εγκλήματα, είναι συνδεδεμένη με τη διαρκή μάχη μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ενάντια στην ανεργία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ελαστική δουλειά. Για προσλήψεις προσωπικού, για σταμάτημα της εντατικοποίησης, για πληρωμένη από το κράτος και τους Δήμους εκπαίδευση των εργαζομένων στα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας που αφορά την εργασία τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΚΟ ΔΑΦΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου