Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

META Όχι στο νέο εμπαιγμό, 751 ευρώ κατώτατο μισθό!

Από χθες, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πανηγύρισε για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, ξαναζεστάθηκε το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2012 και από 715€ που ήταν, πήγε στα 586€ για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511€ για τους εργαζόμενους κάτω των 25, εισάγοντας ηλικιακές διακρίσεις σε βάρος τους και αλλάζοντας την διαμόρφωσή του στο μέλλον.

Έτσι ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός δεν θα προ­κύ­πτει από συλ­λο­γι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση ερ­γο­δο­τών – ερ­γα­ζο­μέ­νων, αλλά θα κα­θο­ρί­ζε­ται με από­φα­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου «…λαμ­βά­νο­ντας υπόψη την κα­τά­στα­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας και τις προ­ο­πτι­κές της για ανά­πτυ­ξη από την άποψη της πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τας, των τιμών, και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, της απα­σχό­λη­σης, του πο­σο­στού της ανερ­γί­ας, των ει­σο­δη­μά­των και μι­σθών…».

Ταυ­τό­χρο­να, κα­ταρ­γή­θη­καν οι ΣΣΕ και απο­μειώ­θη­καν τα κα­τώ­τα­τα με­ρο­κά­μα­τα και οι μι­σθοί από μια σειρά επι­δό­μα­τα, όπως χρο­νο­ε­πί­δο­μα κ.λπ, ενώ διευ­ρύν­θη­κε η ημια­πα­σχό­λη­ση, η ενοι­κια­ζό­με­νη και η εκ πε­ρι­τρο­πής ερ­γα­σία, με απο­τέ­λε­σμα εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι να ζουν με 200€ και 300€!

Ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός πα­ρα­μέ­νει επί­σης κα­θη­λω­μέ­νος από το 2012, όταν σε όλες της χώρες της ΕΕ υπήρ­ξε αύ­ξη­σή του, υλο­ποιώ­ντας τη μνη­μο­νια­κή δέ­σμευ­ση ότι ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός στη χώρα μας πρέ­πει να συ­γκλί­νει με τις αντα­γω­νι­στι­κές χώρες της βαλ­κα­νι­κής.

Η κυ­βέρ­νη­ση δε μιλά για την κα­τάρ­γη­ση του μνη­μο­νια­κού θε­σμι­κού πλαι­σί­ου δια­μόρ­φω­σης του κα­τώ­τα­του μι­σθού, δεν έκανε τί­πο­τα το 2017 και το 2018 και φαί­νε­ται να θέλει να πα­ρου­σιά­σει εν­δε­χό­με­νη προ­ε­κλο­γι­κή αύ­ξη­σή του, ως ση­μείο «εξό­δου» από τα μνη­μό­νια και όχι ως εφαρ­μο­γή του αντερ­γα­τι­κού θε­σμι­κού πλαι­σί­ου που ψη­φί­στη­κε επί κυ­βέρ­νη­σης ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ. Εν τω με­τα­ξύ καμιά συ­ζή­τη­ση δεν γί­νε­ται για την απα­ρά­δε­κτη και ρα­τσι­στι­κή διά­κρι­ση με­τα­ξύ ερ­γα­ζο­μέ­νων κάτω και πάνω από 25 χρο­νών.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι όμως δεν είναι λω­το­φά­γοι και δεν ξε­χνούν, ούτε αυ­τούς (ΠΑ­ΣΟΚ-ΝΔ) που οδή­γη­σαν τη χώρα στα μνη­μό­νια, στη χρε­ο­κο­πία και στην ανα­τρο­πή των κοι­νω­νι­κών, ερ­γα­σια­κών και δη­μο­κρα­τι­κών τους δι­καιω­μά­των τους, ούτε την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ που πήρε τη μνη­μο­νια­κή σκυ­τά­λη για να οδη­γή­σει την αντι­λαϊ­κή κούρ­σα μέχρι τέ­λους, υπο­γρά­φο­ντας το 3ο μνη­μό­νιο, με το οποίο υλο­ποιού­νταν και οι εκ­κρε­μό­τη­τες του 1ου και 2ου, υπο­θη­κεύ­ο­ντας πα­ράλ­λη­λα το δη­μό­σιο πλού­το της χώρας μας στους δα­νει­στές και ξε­που­λώ­ντας τα αε­ρο­δρό­μια, τα λι­μά­νια, την ενέρ­γεια και τις με­τα­φο­ρές στο ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο.

Το γε­γο­νός πως για την έξοδο από τα μνη­μό­νια πα­νη­γύ­ρι­σαν, μαζί με τον έλ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γό, και οι «Λαι­στρυ­γό­νες και Κύ­κλω­πες», δη­λα­δή η Μέρ­κελ, ο Μα­κρόν, ο Μο­σκο­βι­σί και το ΔΝΤ, δεί­χνει πως οι ερ­γα­ζό­με­νοι και οι συ­ντα­ξιού­χοι δεν μπο­ρούν να… χο­ρεύ­ουν και να πα­νη­γυ­ρί­ζουν με τους λύ­κους και πως ο μόνος δρό­μος είναι η συ­νέ­χι­ση του αγώνα για την ανα­τρο­πή της μνη­μο­νια­κής «κλη­ρο­νο­μιάς» και των εκ­προ­σώ­πων τους.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους να μην πια­στούν κο­ρόι­δα και να μην απο­δε­χτούν μια μί­ζε­ρη ζωή χωρίς δι­καιώ­μα­τα. Ακόμα και στην πε­ρί­ο­δο της κρί­σης το κε­φά­λαιο αύ­ξη­σε τα κέρδη του και οι εκ­πρό­σω­ποι του συ­νέ­χι­ζαν να ζουν στη χλιδή σε βάρος μας, γι’ αυτό δεν θα αρ­κε­στού­με στα ψί­χου­λα που μας πε­τά­νε. Για μας, έξο­δος από τα μνη­μό­νια ση­μαί­νει κα­τάρ­γη­ση όλου του μνη­μο­νια­κού θε­σμι­κού πλαι­σί­ου (714 μνη­μο­νια­κοί νόμοι, 60.000 μνη­μο­νια­κές δια­τά­ξεις και 300.000 υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις) και άμεση επα­να­φο­ρά, μέσα στο 2018, του κα­τώ­τα­του μι­σθού στα 751€ για όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους ανε­ξάρ­τη­τα ηλι­κί­ας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους ερ­γα­ζό­με­νους, τους συ­ντα­ξιού­χους, τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και τους αυ­το­πα­σχο­λού­με­νους, τη νε­ο­λαία, καθώς και τα Συν­δι­κά­τα να ορ­γα­νώ­σουν τη μα­ζι­κή τους συμ­με­το­χή στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις στη ΔΕΘ, στις 8 Σε­πτέμ­βρη 2018, ώστε να απο­τε­λέ­σει μια νέα αφε­τη­ρία αγώνα για την ανα­τρο­πή των μνη­μο­νι­κών πο­λι­τι­κών που «θα ζουν και θα βα­σι­λεύ­ουν» του­λά­χι­στον μέχρι το 2060 στη χώρα μας, εάν δεν κά­νου­με κάτι σή­με­ρα.
Αύ­γου­στος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου