Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Τετρακόσιες Συλλήψεις Διαδηλωτών Την Πρωτοχρονιά Στο Χονγκ Κονγκ

Στις συλλήψεις περίπου 400 διαδηλωτών προχώρησαν οι αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ, μετά από μία ειρηνική και μαζική πορεία υπέρ της δημοκρατίας αυξάνοντας τον αριθμό των συλληφθέντων σε σχεδόν 7.000 από τον Ιούνιο όταν ξεκίνησε η εξέγερση.

Χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έστειλαν το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα και το 2020, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν για ακόμα μία φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τα πλήθη.


Η ένταση οξύνθηκε μετά από συλλήψεις ορισμένων ατόμων συνοικία Γουαντσάι, όπου είναι συγκεντρωμένα πολλά μπαρ, κοντά σε ένα υποκατάστημα της HSBC γιατί έκλεισε μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών.
Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, πολλοί διαδηλωτές έσπευσαν στο σημείο, ενώ άλλοι σχημάτισαν σχημάτιζαν ανθρώπινες αλυσίδες για να μεταφέρουν διάφορες προμήθειες αλλά και τούβλα τα οποία τοποθετούν στους δρόμους για να καθυστερούν την αστυνομία που έφερε τις δικές της ενισχύσεις.

Η αστυνομία ζήτησε από τους διοργανωτές να ολοκληρώσουν νωρίς την πορεία αλλά διέλυσε τελικά τα πλήθη κατεβάζοντας όχημα με κάνουλα νερού με τους συγκεντρωμένους να παραμένουν στους γύρω δρόμους μέχρι αργά το βράδυ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στη συνέχεια ότι οι συλλήψεις έγιναν για αδικήματα όπως παράνομη συγκέντρωση και κατοχή επιθετικών όπλων. Συλλήψεις έγιναν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγο μια μεγάλη λεωφόρο κατά μήκος του λιμανιού της πολιτείας Βικτώρια.

Το Πεκίνο αναστέλλει τη σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης-Λονδίνου

Στο μεταξύ η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει προς το παρόν τη σύνδεση των χρηματιστηρίων της Σαγκάης και του Λονδίνου και τις εισαγωγές εταιρειών από τη μια χώρα στη χρηματαγορά της άλλης εξαιτίας των πολιτικών εντάσεων με τη Βρετανία όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές σημειώνοντας ότι η εγείρει ερωτήματα για το μέλλον αυτού του σχεδίου.

Οι πηγές, ανάμεσά τους αξιωματούχοι αλλά και πρόσωπα που εργάζονται για να κλειστούν χρηματιστηριακές συμφωνίες, επισήμαναν ότι η κίνηση έχει πολιτικά αίτια. Οι δύο πηγές επικαλέστηκαν τη στάση του Λονδίνου στις πολύμηνες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Άλλη επισήμανε τα σχόλια της Βρετανίας μετά τη σύλληψη πρώην πλέον στελέχους του προξενείου της στο Χονγκ Κονγκ.

Οι βρετανικές εταιρείες και τράπεζες που ενδιαφέρονται σύνδεση των χρηματαγορών παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην προσπάθειά τους να καταλάβουν πώς εννοεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, να χειριστεί τις σχέσεις με την Κίνα και το ζήτημα των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου