Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ Καταγγέλλει Τα Τρία Θανατηφόρα Εργατικά Ατυχήματα

Τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε Σάμο και Ικαρία σημειώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα θανατηφόρο έγινε το Σάββατο 20 Φλεβάρη στο χωριό Πλάτανος στη Σάμο όταν εργαζόμενος έπεσε από μια στέγη στη διάρκεια εργασιών με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του, ενώ οι άλλοι δυο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο εργοτάξιο του δρόμου Κάλαμος - Νας στην Ικαρία όπου δούλευαν σε ένα εργοταξιακό τριβείο.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο χώρο δουλειάς τους ενώ έβγαζαν μεροκάματο. Παιδιά έμειναν ορφανά, οικογένειες και οικείοι βυθίστηκαν στο πένθος.

Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον τραγικότερο τρόπο τα όσα συζητήσαμε και θέσαμε σαν μέτωπο δράσης για το επόμενο διάστημα στην ετήσια γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, πριν λίγες μέρες, για ζητήματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς.

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα γίνονται "μποναμάς" στη μεγάλη εργοδοσία. Που διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση, την προστασία από επαγγελματικό κίνδυνο και ασθένεια.

Σε όλους τους κλάδους τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής θεωρούνται κόστος από κράτος και εργοδοσία. Στην προσπάθεια μείωσης τους κόστους ή αύξησης του ποσοστού κέρδους, υπάρχει ελλιπής προληπτική συντήρηση, μειώσεις προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας που αυξάνουν την επικινδυνότητα. Εργαζόμενοι όλων των κλάδων καθημερινά εκτίθενται στον κίνδυνο που πολλές φορές κοστίζει τη σωματική τους ακεραιότητα ή και την ίδια τους τη ζωή. Η ανεργία αποτελεί μοχλό πίεσης και εκβιασμού ώστε εργαζόμενοι να αποδεχτούν, με φόβο ψυχής, δουλειές χωρίς ασφάλεια, όπως και δουλειές με μεροκάματα ψίχουλα.

Με ευθύνη της κυβέρνησης τόσο αυτής όσο και όλων των προηγούμενων οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και ιδιαίτερα της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης συμπτύσσονται, αποψιλώνονται από προσωπικό και αδυνατούν να κάνουν τακτικούς και ουσιαστικούς ελέγχους. Το Τμήμα της Σάμου έχει έναν επιθεωρητή για 3 νησιά!

Η πολιτική τους είναι αυτή που αφήνει τις υπηρεσίες χωρίς προσωπικό, που αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Κυβέρνηση και υπουργείο έχουν ευθύνη. Δίνουν απλόχερα χρήματα σε τράπεζες, δανειστές, μεγάλο κεφάλαιο και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την προστασία των εργαζομένων ώστε να στελεχωθούν πλήρως αυτές οι υπηρεσίες.

Ζητούμε άμεσα να διερευνηθούν οι υποθέσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Να προστατευτούν και να βοηθηθούν οι οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων. Το μηχάνημα που κόστισε τη ζωή στους συναδέλφους στην Ικαρία είναι παλιό και σε πολύ άσχημη κατάσταση. Να εξεταστεί αν είναι κατάλληλο και ασφαλές ή θα έπρεπε ήδη να έχει αποσυρθεί.

Εκφράζουμε τη λύπη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους συγγενείς των αδικοχαμένων συναδέλφων.

Απαιτούμε:

1) Την άμεση διενέργεια ελέγχων για τις συνθήκες που οδήγησαν στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους έχουν.

2) Την άμεση στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης και με άλλους επόπτες και τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων.

3) Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους, ώστε να μη θρηνήσουμε ποτέ άλλο θύμα ξανά.

4) Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου που έχουν αδρανήσει. Υπουργείο και κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου