Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Πίσω Από Τη Βιτρίνα Της Τουριστικής «Ανάπτυξης» Επικρατεί Ο Πιο Βαθύς Εργασιακός Μεσαίωνας

Δελτίο Τύπου

Την ώρα που η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ δια­κη­ρύσ­σει, τάχα, την πρό­θε­σή της να προ­στα­τευ­θούν οι ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και να κα­το­χυ­ρω­θούν οι συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας, στην αγορά ερ­γα­σί­ας οι συν­θή­κες είναι πιο βάρ­βα­ρες από ποτέ.

Ιδιαί­τε­ρα στον κλάδο του Του­ρι­σμού και του Επι­σι­τι­σμού, που απο­τε­λεί την «ατμο­μη­χα­νή» της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας μέσω της οποί­ας έρ­χε­ται η ανά­πτυ­ξη, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται τα αρ­μό­δια κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, επι­κρα­τούν συν­θή­κες «γα­λέ­ρας» για χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νους. Η κα­τα­πά­τη­ση κάθε έν­νοιας ερ­γα­τι­κού Δι­καί­ου, ακόμα και αυτού του ισχνού που έχει απο­μεί­νει από τα μνη­μό­νια, σε πάρα πολ­λές του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις είναι πλέον κα­θε­στώς, εξαι­τί­ας –και- της διά­λυ­σης των ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών.

Εν­δει­κτι­κό είναι το κα­θη­με­ρι­νό φαι­νό­με­νο, «πα­λαιοί» ερ­γα­ζό­με­νοι να απο­λύ­ο­νται και στη συ­νέ­χεια να προ­σλαμ­βά­νο­νται νε­ό­τε­ροι ηλι­κια­κά, χωρίς κα­νέ­να ερ­γα­σια­κό δι­καί­ω­μα. Αυτό έχει, με­τα­ξύ άλλων, ως απο­τέ­λε­σμα οι μι­σθοί να κυ­μαί­νο­νται στα επί­πε­δα των 300 – 400 ευρώ ανε­ξάρ­τη­τα από τις ώρες και τις συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας!

Οι συν­θή­κες αυτές είναι σε βάρος τόσο των ερ­γα­ζο­μέ­νων, όσο και της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Με την ανοχή της κυ­βέρ­νη­σης και των δα­νει­στών, οι μο­να­δι­κοί πραγ­μα­τι­κά ωφε­λού­με­νοι είναι τα με­γά­λα ξε­νο­δο­χεια­κά συ­γκρο­τή­μα­τα και οι με­γα­λο­ερ­γο­δό­τες, οι οποί­οι ου­σια­στι­κά λυ­μαί­νο­νται τα τε­ρά­στια οφέλη από τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, σε βάρος του ελ­λη­νι­κού λαού συ­νο­λι­κά.

Παρά τις περί του αντι­θέ­του δια­κη­ρύ­ξεις της κυ­βέρ­νη­σης για λό­γους απο­προ­σα­να­το­λι­σμού της κοι­νής γνώ­μης και μόνο, όλα αυτά συμ­βαί­νουν ενώ οι αρ­μό­διοι υπουρ­γοί –σε αγα­στή συ­νερ­γα­σία με τους δα­νει­στές- προ­ε­τοι­μά­ζουν νέα μέτρα για την ορι­στι­κή «κα­τε­δά­φι­ση» των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων. Σε αυτά θα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, η ολο­κλη­ρω­τι­κή κα­τάρ­γη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων και, πι­θα­νό­τα­τα, η πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στον Του­ρι­σμό – Επι­σι­τι­σμό και, γε­νι­κό­τε­ρα, ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας στο σύ­νο­λο του, καθώς και οι συ­ντα­ξιού­χοι, οι άνερ­γοι, οι νέες και οι νέοι που βιώ­νουν κα­θη­με­ρι­νά τις συ­νέ­πειες των εξο­ντω­τι­κών μνη­μο­νί­ων, πρέ­πει να αντι­στα­θούν μπρο­στά στην επερ­χό­με­νη ολο­κλη­ρω­τι­κή κα­τάρ­γη­ση ακόμη και των στοι­χειω­δών ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των. Όλοι μαζί μπο­ρούν να συμ­βάλ­λουν στη συ­γκρό­τη­ση ενός με­γά­λου και δυ­να­μι­κού κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κού «με­τώ­που», ικα­νού να οδη­γή­σει στην ανα­τρο­πή των μνη­μο­νί­ων και των πο­λι­τι­κών εκ­φρα­στών τους και στην «έξοδο» από την κρίση προς όφε­λος του ελ­λη­νι­κού λαού.

Αθήνα 08/08/2016

Γρα­φείο Τύπου της ΛΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου