Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Το ΜΕΤΑ Για Την 46η Επέτειο Από Την Εξέγερση Του Πολυτεχνείου

Φέτος, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Έξω οι βάσεις του Θανάτου», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» και «Κάτω η Χούντα», που βροντοφώναξαν οι φοιτητές, η νεολαία, η Εργατική Τάξη και η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του ‘73, αποτέλεσε την κορυφαία έκφανση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της αμερικανοκίνητης χούντας, που επιβλήθηκε με την αρωγή του ντόπιου και ξένου οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.


Οι ΗΠΑ, άλλωστε, είναι η δύναμη που οργάνωσε και στήριξε την επτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα, όπως και σε μια σειρά άλλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, μια δικτατορία που κατέληξε στη διχοτόμηση της Κύπρου.

Εκατοντάδες χιλιάδες δημοκράτες, προοδευτικοί, αριστεροί και κομμουνιστές, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Ο λαός, όμως, βρήκε το σθένος και αντιστάθηκε, οργανώθηκε και εξεγέρθηκε με κορυφαία στιγμή το Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του ’73 και τελικά έδιωξε τη χούντα.

Και σήμερα οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι οι δυνάμεις αυτές, που με την ιμπεριαλιστική τους πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, και με βραχίονα το ΝΑΤΟ, είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων και το αιματοκύλισμα των λαών του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Βόρειας Αφρικής και της Παλαιστίνης και για το κύμα προσφύγων και μεταναστών που αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν από τις πατρίδες τους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν.

Είναι επίσης, οι δυνάμεις που βομβάρδισαν το λαό της Συρίας και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία και τους λαούς των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι οι δυνάμεις αυτές που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ηγούνται της προσπάθειας του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές.

Ο αγώνας εκείνος συνδέεται σήμερα με τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων, με τη διαγραφή του χρέους και τη στάση πληρωμών, σε σύγκρουση με την ΕΕ και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι νέοι, πρέπει να μπουν μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα, καθώς και στον αγώνα για την επαναφορά και τη διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που απωλέσθησαν τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, λίγες μέρες πριν την επέτειο των 46 χρόνων από την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73, το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όχι μόνο παραμένει επίκαιρο, αλλά παίρνει και νέα χαρακτηριστικά.

Η άγρια καταστολή της κυβέρνησης ΝΔ σε φοιτητές, εργαζόμενους και απλούς κατοίκους και περαστικούς στοχευμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, καθιστά αναγκαία την πιο ουσιαστική και ενεργή παρέμβαση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και της νεολαίας.

Μην ξεγελιόμαστε: όλα αυτά γίνονται, με αφορμή τις μνημονιακές πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, για να υπάρξει «σιγή νεκροταφείου», να μην υπάρξει ουδεμία αντίδραση, για να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η συγκρότηση ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού – προοδευτικού μετώπου, για την ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τη σύγκρουση και αποδέσμευση της χώρας απ’ την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να μπει ένα τέρμα στη μνημονιακή επιτροπεία και τα βάσανα του ελληνικού λαού, είναι όσο ποτέ αναγκαία και απαραίτητη.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τις πολιτικές, κοινωνικές, αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές οργανώσεις στις εκδηλώσεις και στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου