Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΦΩΚΙΔΑ Σοβαρός Tραυματισμός Eργάτη Aπό Πτώση Σε Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας Στη Χιλιαδού

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ένας 51χρονος από την Ινδία, ο οποίος το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Νοέμβρη τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Χιλιαδού Φωκίδας.

Συγκεκριμένα, ο 51χρονος, που εργαζόταν σε 7μελές συνεργείο για αντικατάσταση της στέγης, κάτω από άγνωστες συνθήκες έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων.

Αρχικά, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, ωστόσο οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος.


Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Φωκίδας

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Φωκίδας αναφέρει τα εξής:

«Το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στις ιχθυοκαλλιέργειες του "ΝΗΡΕΑ" όπου εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας - ασφάλειας που επικρατούν στους περισσότερους χώρους δουλειάς. Ο συνάδελφος-εργαζόμενος που δούλευε σε εργολάβο, τραυματίστηκε σοβαρά καθώς εργαζόταν σε μεγάλο ύψος, σε στέγη κτιρίου χωρίς να είναι δεμένος.

Για το εργατικό ατύχημα δεν φταίει η "κακιά η ώρα", ο "υπερβολικός ζήλος" ή το "προσωπικό λάθος" του εργαζόμενου. Φταίει η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τα χαμηλά μεροκάματα. Όλα αυτά δηλαδή που γίνονται με ευθύνη των μεγαλοεπιχειρηματιών με σκοπό να μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Στο βωμό αυτών των κερδών δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργατών. Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας γι' αυτή τη στάση έδωσαν και δίνουν οι κυβερνήσεις (τωρινή και προηγούμενες) με τις πολιτικές και τους νόμους που έχουν ψηφίσει, κομμένοι και ραμμένοι στα συμφέροντά τους.

Κι ενώ τα εργατικά ατυχήματα διαρκώς αυξάνονται, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξακολουθεί να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους.

Μόνο ο αγώνας των εργατών μέσα από τα σωματεία τους για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, συντονισμένος με τον αγώνα των εργαζομένων σε άλλους χώρους δουλειάς μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Απαιτούμε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς:
  • Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του συναδέλφου.
     
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
     
  • Την ενίσχυση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου