Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Δυνάμεις Του ΜΕΤΑ Στο Δημόσιο Τομέα : Άμεση Σύγκληση Του Γενικού Συμβουλίου Της ΑΔΕΔΥ

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στο δημόσιο τομέα, με τις παρεμβάσεις μας και με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα, συμβάλαμε στην ανάδειξη των κρίσιμων αιτημάτων της ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη όλων των αναγκών των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και της τήρησης, σε όλους τους χώρους εργασίας, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως και την παροχή στους εργαζομένους των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας
.

Παράλληλα, καταγγείλαμε την κυβέρνηση που αξιοποίησε την πανδημία για να επιβάλει μέτρα που τσακίζουν τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία και το λαό.  

Αντιταχθήκαμε, επίσης, στην αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης υπηρεσιών για την αντιμετώπιση απεργιών, μέτρο το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την πανδημία, αλλά στοχεύει στην προκαταβολική αντιμετώπιση των αντιστάσεων απέναντι στην «πανδημία» εργοδοτικής και κρατικής αυθαιρεσίας.

Η κυβέρνηση ψήφισε, εν μέσω πανδημίας, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, που θυσιάζει το περιβάλλον και την προστασία του, στο βωμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. 

Παράλληλα, προωθεί τη «μπίζνα» της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί διακαή πόθο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το τελευταίο διάστημα, οι «κονδυλοφόροι της εξουσίας» αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες προετοιμάζουν το έδαφος, με την επίκληση της οικονομικής ύφεσης, λόγω πανδημίας, για νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων, μετά και τις μειώσεις μισθών που επέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ «σιώπησε αιδημόνως». Εμείς προσπαθήσαμε με αλλεπάλληλες προτάσεις προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και τα όργανα διοίκησης των Ομοσπονδιών να πιέσουμε, ώστε να βγουν τα Συνδικάτα από την καραντίνα και την αδράνεια και να υπερασπίσουν τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις αντεργατικές πρακτικές.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που αποδομεί το Δημόσιο Σχολείο και παράλληλα πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ένα νομοσχέδιο, που έχει σαφές ταξικό πρόσημο: ευνοεί τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, τους σχολάρχες και την παραπαιδεία.

Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ψήφισε μια επαίσχυντη τροπολογία, που νομιμοποιεί τη δυνατότητα να βαφτίζεται «απρόβλεπτο γεγονός» η έλλειψη εκπαιδευτικών και τα κενά στα σχολεία, η αδιοριστία, η απεργία, ακόμα και οι μαθητικές καταλήψεις, και να επιλέγεται ως εναλλακτική η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μια τροπολογία, που μετατρέπει τη σχολική τάξη σε «reality show».

Για εμάς, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να περιορίζεται η ΑΔΕΔΥ σε μια γενικόλογη και αόριστη διατύπωση, ότι «στηρίζει πολιτικά, συνδικαλιστικά, ηθικά και με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών να μην εφαρμόσουν την τροπολογία και να την ακυρώσουν στην πράξη» (Δελτίο Τύπου ΑΔΕΔΥ, 13-05-2020). Είναι υποκριτική η αναφορά στη στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί των αποφάσεων των ομοσπονδιών, όταν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητά τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ με συγκεκριμένο τρόπο: «Να προκηρύξει, η ΑΔΕΔΥ, από τις 11-05-2020, απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών από τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων». Η ΑΔΕΔΥ, στο προαναφερθέν Δελτίο Τύπου, σφυρίζει αδιάφορα επί του αιτήματος της ΟΛΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στο δημόσιο τομέα, μπροστά στην επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και τους μισθούς μας είναι σε εξέλιξη, εκτιμούμε ότι επιβάλλεται να προγραμματιστούν άμεσα κεντρικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Δημόσιο, που πρέπει να περιλαμβάνουν και απεργιακές μορφές.

Κρίνουμε αναγκαίο, συνεπώς, να συγκληθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ (έχουν ήδη συμπληρωθεί τρεις ολόκληροι μήνες από την προηγούμενη), για να συζητηθούν οι παραπάνω σοβαρές εξελίξεις και να αποφασιστεί πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτή τη συνεδρίαση, επίσης, πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για κήρυξη απεργίας – αποχής προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μην συμμετάσχουν σε μαθήματα που μεταδίδονται ζωντανά, με χρήση κάμερας, εντός των σχολικών αιθουσών.

Απευθυνόμαστε, τέλος, σε όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και πρωτίστως στους εκπροσώπους των αγωνιστικών – ταξικών δυνάμεων, για να συνυπογράψουμε το αίτημα σύγκλησης αλλά και καθορισμού ημερομηνίας για την πραγματοποίηση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20 υπογραφές για τη σύγκληση του Οργάνου, εφόσον μέχρι τώρα δε συγκαλείται με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. (άρθρο 13 του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ)

Αθήνα, 14-05-2020

Υ.Γ.: Είναι αυτονόητο πως μπορεί να βρεθεί δημόσιος χώρος, όπως, για παράδειγμα, το μεγάλο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μελών του Γενικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου