Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Φινλανδία : Πανεργατική απεργία

Από Την Συγκέντρωση Της Απεργίας
Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στην εικοσιτετράωρη απεργία που είχαν καλέσει τα συνδικάτα την περασμένη Παρασκευή (25/9) στη Φινλανδία ενάντια στο νέο πακέτο λιτότητας της τρικομματικής κυβέρνησης του Γιούχα Σίπιλα.

Τα λιμάνια έκλεισαν, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν, τα λεωφορεία έμειναν στα αμαξοστάσια ενώ δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι συμμετείχαν (για μερικές ώρες) ακόμα και οι σεκουριτάδες στην απεργία. Παρά την καταρρακτώδη βροχή 30.000 περίπου εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ελσίνκι. 

Η Φινλανδία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση εδώ και τρία χρόνια. Η κυβέρνηση, στην οποία εκτός από το κεντροδεξιό κόμμα του Σίπιλα συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα των “Πραγματικών Φινλανδών” -αυτό που έχει κάνει ανάμεσα στα άλλα και την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαία του- προωθεί ένα “επώδυνο πακέτο μέτρων” που θα βγάλει, υποτίθεται, τη χώρα από την κρίση. Το πακέτο είναι στην ουσία μια μετωπική επίθεση στην εργατική τάξη, που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα -από τους μισθούς, τις υπερωρίες και τις άδειες μέχρι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις.

Η απεργία της Παρασκευής ήταν η απάντηση των συνδικάτων στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές σε αδιέξοδο.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου