Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Γιάννενα: Tο ΠΑΜΕ Kαταγγέλει Tις Aπολύσεις Στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων

Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις συνεχόμενες απολύσεις που γίνονται στο γηροκομείο Ζωσιμάδων από την εργοδοσία, την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει 6 απολύσεις. Τις τελευταίες δε μέρες απολύθηκε άλλη μία εργαζόμενη, η οποία αντιμετωπίζει χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η εργοδοσία όμως την θεωρεί μη «παραγωγική».Οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εργάζονται σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τις ίδιες αλλά και τους ηλικιωμένους. Είναι ενδεικτικό ότι τους 120 ηλικιωμένους (από τους οποίους οι μισοί είναι κατάκοιτοι ή ημιαυτοεξυπηρετούμενοι) τους φροντίζουν στη βάρδια 2 νοσηλευτές, ενώ αντίστοιχα απαράδεκτη είναι η κατάσταση στο βοηθητικό προσωπικό, στις καθαρίστριες κλπ. Η εργοδοσία οφείλει ρεπό και άδειες στις εργαζόμενες. Υποχρεώνει το προσωπικό σε ευθύνες και δραστηριότητες που δεν ανήκουν στην ειδικότητά τους. Δίπλα σε αυτά υπάρχουν καθυστερήσεις μισθών και έχει αξιοποιηθεί το αντεργατικό οπλοστάσιο των μνημονίων που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, για να περάσουν μειώσεις μισθών το 2012, να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, κ.α.

Κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια εργαζόμενων και ηλικιωμένων!

Είναι φανερό ότι σε αυτές τις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και έλλειψης προσωπικού κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (πολλές εργαζόμενες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας). Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να υπάρξει σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι ενδεικτικό ότι στο γηροκομείο παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό καθώς και στην ποιότητα του φαγητού των ηλικιωμένων.Αντίθετα, η εργοδοσία έχει επιβάλλει στο χώρο εργασίας την τρομοκρατία, την δίωξη συνδικαλιστών. Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση απαντάει με απολύσεις.Η εργοδοσία επικαλείται για τις ελλείψεις ότι δεν έχει λεφτά, δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ κ.α Όλοι όμως γνωρίζουν την τεράστια περιουσία που διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, μεταξύ αυτών και το γηροκομείο το οποίο ανήκει στα αγαθοεργά καταστήματα. Είναι ενδεικτικό ότι με αυτό το ελάχιστο προσωπικό η Μητρόπολη έχει αναλάβει να λειτουργήσει και νέο γηροκομείο, που παραχώρησε ο δήμος.Η πρόνοια δεν μπορεί να είναι ζήτημα φιλανθρωπίας ούτε και επιχειρηματικής δράσηςΓνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο τομέας της πρόνοιας, ειδικά οι υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους, είναι ένα πολύ μεγάλο και κερδοφόρο φιλέτο. Εταιρίες, δήμοι, σύλλογοι ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει μερίδιο από την πίτα αυτή, καθώς και ποιος θα έχει τους πιο φθηνούς εργαζόμενους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει τη διάλυση και εμπορευματοποίηση κάθε κρατικής υποδομής και υπηρεσίας που έχει μείνει στον τομέα της πρόνοιας. Στόχος είναι να παραδοθούν μαζί με την υγεία στα χέρια των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.Καμία να μη φοβηθεί.Ο αποφασιστικός αγώνας είναι η μόνη λύση.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων στο Γηροκομείο. Δεν είναι μόνοι τους. Να μη φοβηθούν. Η πείρα έδειξε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις, η σιωπή, η υπομονή, δεν σταμάτησαν τις απολύσεις και την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Όλοι ενωμένοι σαν μία γροθιά μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα τους. Να βάλουν τέλος σε αυτή την κατάσταση. Να σταματήσει η τρομοκρατία και οι απολύσεις. Απευθυνόμαστε στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους που και αυτοί σαν εργαζόμενοι βίωσαν και βιώνουν την εκμετάλλευση των επιχειρηματιών. Ιδιαίτερα σήμερα που χιλιάδες ηλικιωμένοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και με τα μνημόνια επιδιώκεται να ισοπεδώσουν τις τελευταίες κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Έχουμε κοινά προβλήματα, απαιτείται κοινός αγώνας και ενεργή στάση αλληλεγγύης. Σε αυτή την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και ηλικιωμένους η εργοδοσία του Γηροκομείου πρέπει να λάβει μια οριστική και ξεκάθαρη απάντηση: Δεν θα περάσει η τρομοκρατία και οι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι δεν είναι αναλώσιμοι και «κόστος». Το συγκεκριμένο Γηροκομείο, αλλά και κάθε υποδομή και υπηρεσία πρόνοιας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο «φιλανθρωπίας». Μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας θα μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ποιοτική φροντίδα οι ηλικιωμένοι και όλοι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να γυρίσουμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων παροτρύνει ανοιχτά τους εργαζόμενους του γηροκομείου να παραιτηθούν από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση. Σπέρνουν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια και την αυταπάτη ότι μπορεί να δοθεί λύση χωρίς να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι. Δίνουν έτσι πολύ χρήσιμο χέρι βοηθείας στην εργοδοσία που και αυτή επιδιώκει να «κάτσουν ήσυχα» οι εργαζόμενοι και να δεχτούν τη σφαγή τους. Η απόκρουση των απολύσεων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απαιτούν αγωνιστικό ξεσηκωμό σε κάθε χώρο δουλειάς. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να παλέψουμε για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι για ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι εργοδότες.Έχουμε τη δύναμη αρκεί να την αξιοποιήσουμε για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Απαιτούμε:

Να παρθούν άμεσα πίσω όλες οι απολύσεις. Καμία νέα απόλυση

Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού σε ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη. Ο κάθε εργαζόμενος να απασχολείται στη θέση της ειδικότητάς του.

Καμία καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, επιδομάτων, αδειών και οφειλομένων ρεπό. Υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ανάκληση όλων των απωλειών.

Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλεια των εργαζομένων και τροφίμων.

Ένταξη του Γηροκομείου στις υπηρεσίες του Υπ. Υγείας – Πρόνοιας Άμεση χρηματοδότηση των υπηρεσιών από το κράτος με βάση τις ανάγκες.

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.


Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου