Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΤΑ : Εντέλει, Δε Χρειάζεται Και Πολλή «Σοφία» Για Τη Διάλυση Της Κοινωνικής Ασφάλισης

Μετά τα «θαλασσοδάνεια» της δεκαετίας του ’60, τις άτοκες καταθέσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, τη στήριξη της «φούσκας» του χρηματιστηρίου, τα δομημένα και «τοξικά» ομόλογα και το PSI, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, οδηγείται σε πλήρη κατεδάφιση μέσα από το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πό­ρι­σμα αυτό, που φτιά­χτη­κε με βάση τις κα­τευ­θύν­σεις των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων κέ­ντρων και στο πλαί­σιο της πο­λι­τι­κής της κυ­βέρ­νη­σης, προ­βλέ­πει την ου­σια­στι­κή κα­τάρ­γη­ση κάθε έν­νοιας κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης και τη με­τε­ξέ­λι­ξή της σε κε­φα­λαιο­ποι­η­τι­κή, με τη βίαιη φτω­χο­ποί­η­ση πα­λαιών και νέων συ­ντα­ξιού­χων.

Η πρό­τα­ση της «επι­τρο­πής» προ­βλέ­πει την ει­σα­γω­γή ατο­μι­κού κε­φα­λαιο­ποι­η­τι­κού συ­στή­μα­τος, την πλήρη αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα με­τα­ξύ ει­σφο­ρών και πα­ρο­χών, θε­σμο­θε­τεί την αρχή των συ­γκε­κρι­μέ­νων ει­σφο­ρών και των αβέ­βαιων πα­ρο­χών, την απο­χώ­ρη­ση του κρά­τους από τις δα­πά­νες της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, την ενο­ποί­η­ση κύ­ριας και επι­κου­ρι­κής σύ­ντα­ξης - καθώς και των εφά­παξ-, την αύ­ξη­ση των χρό­νων ερ­γα­σί­ας και τη χο­ρή­γη­ση εθνι­κής σύ­ντα­ξης με ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια. Το τε­λι­κό ποσό της σύ­ντα­ξης θα δια­μορ­φώ­νε­ται με βάση το προσ­δό­κι­μο ζωής και τον τε­λι­κό αριθ­μό ετών που απα­σχο­λή­θη­κε ο ασφα­λι­σμέ­νος. Προ­τεί­νε­ται επί­σης ο επα­να­κα­θο­ρι­σμός και των συ­ντά­ξε­ων που δί­νο­νται σή­με­ρα με βάση το νέο σύ­στη­μα. Με αυτό τον τρόπο, θέ­λουν να πε­τύ­χουν την κα­τα­κό­ρυ­φη μεί­ω­ση όλων των συ­ντά­ξε­ων και να κα­ταρ­γή­σουν τον κοι­νω­νι­κό χα­ρα­κτή­ρα του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος.

Η απο­δο­χή και η υλο­ποί­η­ση αυτού του μο­ντέ­λου ασφά­λι­σης για τη χώρα μας, που έρ­χε­ται σε αντί­θε­ση ακόμη και με τις σχε­τι­κές δια­τά­ξεις του Συ­ντάγ­μα­τος, θα οδη­γή­σει τους πα­λαιούς και τους νέους συ­ντα­ξιού­χους στη φτώ­χεια και στην εξα­θλί­ω­ση και θα έχει δρα­μα­τι­κές συ­νέ­πειες στην κοι­νω­νία γε­νι­κό­τε­ρα.

Ο αντα­σφα­λι­στι­κές και αντερ­γα­τι­κές ρυθ­μί­σεις που έχουν επι­βλη­θεί και θα επι­βλη­θούν λόγω του 3ου μνη­μο­νί­ου απο­τε­λούν στην πράξη την εφαρ­μο­γή όλων όσα θέ­λουν να επι­βά­λουν κατά των ερ­γα­ζο­μέ­νων, των ασφα­λι­σμέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων η τρόι­κα και η εγ­χώ­ριοι υπο­στη­ρι­κτές της, που με σκλη­ρούς αγώ­νες απέ­τρε­ψαν το συν­δι­κα­λι­στι­κό και τα συ­ντα­ξιου­χι­κό κι­νή­μα­τα.

Η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση ανα­λαμ­βά­νει ιστο­ρι­κές ευ­θύ­νες απέ­να­ντι στα εκα­τομ­μύ­ρια των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων αλλά και στις νε­ό­τε­ρες γε­νιές των ερ­γα­ζο­μέ­νων, για τις δρα­μα­τι­κές ανα­τρο­πές στις ζωές τους, αλλά και τον ίδιο το χα­ρα­κτή­ρα του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος της χώρας μας.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι, οι συ­ντα­ξιού­χοι και το σύ­νο­λο του ελ­λη­νι­κού λαού πρέ­πει με τους αγώ­νες τους να απο­τρέ­ψουν τη διά­λυ­ση της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και να αγω­νι­στούν για ένα ασφα­λι­στι­κό σύ­στη­μα που θα κα­το­χυ­ρώ­νει και θα διευ­ρύ­νει τα ασφα­λι­στι­κά και συ­ντα­ξιο­δο­τι­κά τους δι­καιώ­μα­τα και θα εγ­γυά­ται τις πα­ρο­χές του.

Το ΜΕΤΑ καλεί τα συν­δι­κά­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων να κι­νη­το­ποι­η­θούν και να ορ­γα­νώ­σουν έναν απο­τε­λε­σμα­τι­κό, μα­ζι­κό και συ­ντο­νι­σμέ­νο αγώνα για την απο­τρο­πή της πλή­ρους κα­τε­δά­φι­σης του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος της χώρας.

Στο πλαί­σιο αυτό, το ΜΕΤΑ θα προ­τεί­νει στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και σε όλες τις ομο­σπον­δί­ες των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων, από κοι­νού με τους φο­ρείς των επαγ­γελ­μα­το­βιο­τε­χνών, των εμπό­ρων, των επι­στη­μό­νων και της νε­ο­λαί­ας, ένα πρό­γραμ­μα αγω­νι­στι­κών κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων καιπα­ρεμ­βά­σε­ων, που θα κο­ρυ­φώ­νε­ται με πα­νερ­γα­τι­κή – παλ­λαϊ­κή απερ­γία και κι­νη­το­ποί­η­ση στο πρώτο 15ν­θή­με­ρο του Νο­έμ­βρη.

Τέλος, καλεί σε μα­ζι­κή συμ­με­το­χή στα συλ­λα­λη­τή­ρια που ορ­γα­νώ­νο­νται την Πα­ρα­σκευή 16/10/2015από τα συν­δι­κά­τα και άλ­λους κοι­νω­νι­κούς φο­ρείς, σε πολ­λές πό­λεις της χώρας μας, στην Αθήνα –ΣΥ­ΝΤΑΓ­ΜΑ,ώρα 7μμ, και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη – πλ. ΑΓΙΑΣ ΣΟ­ΦΙΑΣ, ώρα 7μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου