Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Του ΜΕΤΑ : Στόχος Η Εργατική Αντεπίθεση

του Θοδωρή Πατσατζή

Το Σάββατο 11 Μάρτη στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πραγματοποιείται η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ).

Είναι η δεύ­τε­ρη συν­διά­σκε­ψη της ερ­γα­τι­κής πα­ρά­τα­ξης της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, που απε­γκλω­βί­στη­κε έγκαι­ρα από τις προ­βλη­μα­τι­κές συμ­μα­χί­ες με τον κυ­βερ­νη­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό και κρά­τη­σε ψηλά τη ση­μαία της αντί­στα­σης στα μνη­μό­νια στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους μετά την στρο­φή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις πο­λι­τι­κές της λι­τό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων που εξυ­πη­ρε­τούν το κε­φά­λαιο και τους ερ­γο­δό­τες.

Στη διε­τία της δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και αφού ξε­πε­ρά­στη­κε επι­τυ­χώς η προ­σπά­θεια να προσ­δε­θεί η πα­ρά­τα­ξη στο άρμα της κυ­βέρ­νη­σης, το ΜΕΤΑ κα­τόρ­θω­σε να δια­τη­ρή­σει ση­μα­ντι­κά τμή­μα­τα των δυ­νά­με­ών του και να συν­δρά­μει όσο μπο­ρού­σε κα­λύ­τε­ρα στην προ­σπά­θεια, αφού ξε­πε­ρα­στεί το σοκ της μνη­μο­νια­κής στρο­φής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, να υπάρ­ξουν αντι­στά­σεις σε αυτή την πο­λι­τι­κή. 


Προ­φα­νώς η αδυ­να­μία να εμ­φα­νι­στεί ένα μα­ζι­κό και μα­χη­τι­κό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα δεν μπο­ρεί να μην αφορά και τις ερ­γα­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις της Αρι­στε­ράς, παρά την κα­τα­γε­γραμ­μέ­νη τάση του κό­σμου από το 2012-13 και μετά να ανα­ζη­τεί διέ­ξο­δο όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο μέσα από τις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις και όλο και λι­γό­τε­ρο μέσα από τις δια­δι­κα­σί­ες των συν­δι­κά­των και του κι­νή­μα­τος.

Σε μια πε­ρί­ο­δο όπου το δυ­να­μι­κό που αντι­στέ­κε­ται στους χώ­ρους έχει συρ­ρι­κνω­θεί, το ΜΕΤΑ χρειά­ζε­ται όχι μόνο να στη­ρί­ξει και να ανα­δεί­ξει τα αι­τή­μα­τα αυτού του κό­σμου αλλά να τον βρει και να κι­νη­θεί μαζί του. Δη­λα­δή να στη­ρί­ξει προ­σπά­θειες για δη­μιουρ­γία σω­μα­τεί­ων σε δύ­σκο­λους χώ­ρους στον ιδιω­τι­κό τομέα, να ορ­γα­νώ­σει πε­ριο­δεί­ες και εξορ­μή­σεις, να επι­μεί­νει στη διε­ξα­γω­γή συ­νε­λεύ­σε­ων και να προ­σπα­θή­σει η δου­λειά κάθε σω­μα­τεί­ου να συν­δε­θεί με τους αγώ­νες σε κάθε γει­το­νιά ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, τα ερ­γα­σια­κά και τα άλλα μνη­μο­νια­κά μέτρα που προ­σπα­θεί να εφαρ­μό­σει η κυ­βέρ­νη­ση.

Χωρίς βέ­βαια να ξε­χνά­ει ότι όλα αυτά θα χρεια­στούν και ένα κε­ντρι­κό συ­ντο­νι­σμό, μια ευ­ρύ­τε­ρη συμ­μα­χία της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς στους χώ­ρους, η οποία που να μπο­ρεί να συν­δέ­ει όλη την πα­ρα­πά­νω προ­σπά­θεια και να βοη­θά­ει στην κλι­μά­κω­ση των αντι­στά­σε­ων. Άλ­λω­στε το ΜΕΤΑ έχει απο­δεί­ξει μέχρι τώρα τη συ­νε­πή του στάση σε αυτή την προ­σπά­θεια και στην επι­μο­νή για κοινά εκλο­γι­κά κα­τε­βά­σμα­τα τα οποία, όπου επι­τεύ­χθη­καν, όπως στην ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νο­σο­κο­μεια­κών Ια­τρών Αθή­νας Πει­ραιά) είχαν θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα.

Συ­νε­πή στάση επέ­δει­ξε ακόμη και όταν οι συμ­μα­χί­ες αυτές δεν έγι­ναν πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, π.χ. συ­νέ­δριο ΑΔΕΔΥ, όπου οι δυ­νά­μεις της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς θα μπο­ρού­σαν, αν δεν επι­κρα­τού­σαν σε­χτα­ρι­στι­κές τα­κτι­κές στο ψη­φο­δέλ­τιο των Πα­ρεμ­βά­σε­ων, να είναι αυτή τη στιγ­μή δεύ­τε­ρη δύ­να­μη στη συ­νο­μο­σπον­δία των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων. Αυτή η προ­σπά­θεια χρειά­ζε­ται να επι­βε­βαιω­θεί και να συ­νε­χι­στεί από το ΜΕΤΑ στη Συν­διά­σκε­ψη. Τα­κτι­κή που δεν είναι μόνο για την κα­τα­γρα­φή των δυ­νά­με­ών του αλλά είναι και χρή­σι­μη για το κί­νη­μα, όπως ο συ­ντο­νι­σμός του αγώνα των ερ­γο­λα­βι­κών στα νο­σο­κο­μεία όπου οι δυ­νά­μεις του ΜΕΤΑ, πα­ρό­τι δεν έχουν την πρω­το­κα­θε­δρία σε αυτόν, τον στη­ρί­ζουν με συ­νέ­πεια και επι­μέ­νουν στο συ­ντο­νι­σμό του.

Το ΜΕΤΑ έχει στα­θεί μέχρι σή­με­ρα στην πρώτη γραμ­μή όχι μόνο των ερ­γα­τι­κών αγώ­νων αλλά και στους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες, στη­ρί­ζο­ντας σε μια σειρά χώ­ρους πρω­το­βου­λί­ες αλ­λη­λεγ­γύ­ης σε πρό­σφυ­γες, κι­νη­το­ποι­ή­σεις και δρά­σεις ενά­ντια στο ρα­τσι­σμό και το φα­σι­σμό, όπως η γιορ­τή του Κυ­ρια­κά­τι­κου Σχο­λεί­ου Με­τα­να­στών και της Κί­νη­σης «Απε­λά­στε τον Ρα­τσι­σμό» αλλά και η συ­γκέ­ντρω­ση στις 18 Μάρτη ή τα ψη­φί­σμα­τα συ­μπα­ρά­στα­σης και η συμ­με­το­χή στη συ­γκέ­ντρω­ση για τους Βά­σκους αγω­νι­στές. Αυτή η σύν­δε­ση των ερ­γα­τι­κών αντι­στά­σε­ων με τέ­τοια ζη­τή­μα­τα είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη σε μια πε­ρί­ο­δο όπου η κυ­βέρ­νη­ση και οι κα­πι­τα­λι­στές, για να ξε­πε­ρά­σουν την κρίση, οξύ­νουν τους αντα­γω­νι­σμούς σε ση­μείο τέ­τοιο ώστε να ξα­να­νοί­γουν ακόμη και ζη­τή­μα­τα πο­λέ­μων. Η πάλη ενά­ντια στα μνη­μό­νια είναι από­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­νη με τη μάχη ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και το ρα­τσι­σμό και χρειά­ζε­ται να απο­τε­λεί ρα­χο­κο­κα­λιά της φυ­σιο­γνω­μί­ας του ΜΕΤΑ για να συμ­βά­λει στην ερ­γα­τι­κή αντε­πί­θε­ση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου