Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τουργκούτ Καγιά! [Ψήφισμα συμπαράστασης – ΣΥΒΧΨΑ]

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τουργκούτ Καγιά!

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Τούρκων & Κούρδων πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα

Στις 30 Μαΐου, ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε την απόφαση και τη σύστασή του υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του Τουργκούτ Καγιά, ενός Τούρκου πολίτη. Ο Τουργκούτ Καγιά είναι ένας επαναστάτης δημοσιογράφος και συγγραφέας με πάνω από 20 χρόνια αγώνων για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων έχει διωχθεί και φυλακιστεί επανειλημμένως από το τουρκικό κράτος. Ο Τουργκούτ Καγιά συνελήφθη τον Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τον «Κόκκινο Συναγερμό» της Ιντερπόλ έπειτα από αίτημα του τουρκικού καθεστώτος.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, στις 30 Μαΐου, ολοκληρώνει τη διαδικασία της δικαστικής ακρόασης διάρκειας δύο μηνών, όπου σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή:

• Ο Τουργκούτ Καγιά είναι πολιτικός πρόσφυγας λόγω των πολιτικών διώξεων στη χώρα του.
• Έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε φυλάκιση, απομόνωση, σοβαρά βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές.
• Σε προηγούμενη καταγγελία του Τουργκούτ Καγιά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της.
• Δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης εναντίον του από την τουρκική κυβέρνηση.


Είναι προφανές ότι μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή «μέτρων έκτακτης ανάγκης», τη σύλληψη χιλιάδων αντιπάλων της κυβέρνησης του ΑΚΡ, τον αυξανόμενο περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι και την απόλυση του βασικού κορμού της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας (οι σημερινοί δικαστές διορίζονται πλέον απευθείας από τον Ερντογάν) δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης για οποιονδήποτε θεωρείται αντίπαλος της κυβέρνησης πόσω μάλλον για τον Τουργκούτ Καγιά και κάθε πατριώτη, προοδευτικό και επαναστάτη στην Τουρκία.

Είναι σαφές ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου που συνιστά στον υπουργό Δικαιοσύνης την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά είναι άδικη, και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Είναι επιτακτικό να μη γίνει δεκτή αυτή η σύσταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Τουργκούτ Καγιά και καλούμε και κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, κάθε οργάνωση και συλλογικότητα του κινήματος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά και να αντιταχθούν σε αυτή την παραβίαση της δικαιοσύνης και στην άδικη απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

Θα συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε ενέργειες διαμαρτυρίας μαζί με άλλες συλλογικότητες, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

• Απαιτούμε την άμεση και ανεπιφύλακτη αναστολή του εντάλματος της Ιντερπόλ κατά του Τουργκούτ Καγιά, με βάση το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή τη διαδικασία για να επιτύχει την πολιτική δίωξη του Τουργκούτ Καγιά.
• Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει όλες τις προσπάθειες και τα αιτήματα για την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά και άλλων αγωνιστών στην Τουρκία.
• Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Τουργκούτ Καγιά ως πολιτικού πρόσφυγα και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις, να χορηγήσει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και να προστατεύσει τον Τουργκούτ Καγιά.


Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και όλο τον κόσμο του αγώνα να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους.

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τουργκούτ Καγιά!

Άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων Τούρκων αγωνιστών

Καμία έκδοση στο δικτατορικό-ολοκληρωτικό καθεστώς Ερντογάν

Ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους στην Τουρκία

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου