Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΠΑΜΕ Εγκληματική η εκμετάλλευση των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα

Εγκληματική χαρακτηρίζει την εκμετάλλευση των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στα καταλύματα όπου διαμένουν. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η μεγάλη πυρκαγιά στα παραπήγματα, τους άθλιους χώρους διαμονής των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα που κατέκαψε τα πενιχρά υπάρχοντα 500 μεταναστών, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης.


Οι μετανάστες οι οποίοι εργάζονται μέσα στο λιοπύρι και κοιμούνται από 5 έως 30 άτομα σε καλύβες καλυμμένες με νάιλον, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα και σε όλους τους κινδύνους όπως αυτόν της πυρκαγιάς.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν επίσης τις ευθύνες της εργοδοσίας των μεγαλοφραουλάδων καθώς και των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντά τους, διαιωνίζοντας τη βάρβαρη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης.

Απαιτούμε:
  • Την άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις 8 και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
  • Τακτικό έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου