Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Απεργιακά Χριστούγεννα Στον ΟΤΕ

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, εν μέσω εορτών, έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ, έχοντας ξεκινήσει ήδη από το τετραήμερο 21-24/12 και συνεχίζοντας διαδοχικά για τις ημερομηνίες 27-31/12, 2-5/1 και 7-12/1, με σκοπό την διεκδίκηση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, σε πρώτη φάση, για τους εργαζόμενους της εταιρίας και σε δεύτερη φάση για τους εργαζόμενους της θυγατρικής εταιρίας Cosmote E-Value, καθώς για τους πρώτους η προηγούμενη τριετής έχει λήξει, ενώ για τους δεύτερους δεν υπάρχει. Βασικός σκοπός των διεκδικήσεων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθολογικών απολαβών.

Από την πλευρά της η διοίκηση μπορεί να έδειχνε το χαμόγελο της στον πρωθυπουργό, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του, συμμετέχοντας στο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων για την απόδοση διπλάσιων υπηρεσιών ίντερνετ στους συνδρομητές κινητής, αλλά δεν διστάζει να δείξει τα δόντια της στους εργαζόμενους, επιθυμώντας οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους του Ομίλου να έχει μόνο ετησία διάρκεια, ώστε να της δίνεται το δικαίωμα με την ολοκλήρωση κάθε έτους να προχωράει ελεύθερα σε αναπροσαρμογή του δυναμικού και σε απολύσεις. Παράλληλα αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους της θυγατρικής Ε-Value. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι οι τρεις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις προέβλεπαν μειώσεις μισθών και περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, με μόνο αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, όρο που ήδη η διοίκηση έχει παραβεί με την απόλυση του προσωπικού φύλαξης, που αρνήθηκε να υπογράψει "εθελούσια" έξοδο.

Ο ΟΤΕ δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας, κινητής και ίντερνετ στην χώρα (με την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο κόστος υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στην Ευρώπη), αλλά και η εταιρία που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών (περίπου 41%) και το μικρότερο μισθολογικό κόστος (15,6%) απ΄όλες τις εταιρίες της μητρικής, γερμανικής εταιρείας, Deutsche Telekom, κέρδη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αφού ήδη από τα ψηφισμένα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, από 28 σε 24%, καθώς και μείωση φόρου των μερισμάτων από 10 σε 5%. Ενδεικτικά μόνο για το 2018 τα κέρδη προ φόρων για τον όμιλο ήταν 1,2 δις ευρώ και οι μέτοχοι έβαλαν στις τσέπες τους περίπου 340 εκατομμύρια εξ΄αυτών. Πάρ΄ότι όμως η παραγωγικότητα συνεχώς αυξάνεται και το μισθολογικό κόστος μειώνεται σε αντίστοιχα μεγέθη, η διοίκηση επιδιώκει να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία, από την υπεραξία της εργασίας, "στραγγαλίζοντας" όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους των 500ων ή και λιγότερων ευρώ, με ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό απολαβών και δικαιωμάτων, την στιγμή που οι αμοιβές των στελεχών της εταιρίας, όπως π.χ του Γενικού Διευθυντή ή του Διευθύνοντος Συμβούλου, μπορούν να αγγίζουν τις 500.000 ή το 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν δε πρέπει να προκαλεί εντύπωση η ομόφωνη απόφαση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των σωματείων, που μετέχουν στην ΟΜΕ-ΟΤΕ , για την προκήρυξη πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων, αφού μόνο με αγώνα μπορούν να καμφθούν οι αντεργατικές επιδιώξεις της εργοδοσίας. Αυτό βέβαια δεν καθιστά τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές άμοιρους ευθυνών, καθώς από τις δικές τους υποχωρήσεις, έχει βρεθεί αυτή την στιγμή η διοίκηση σε θέση ισχύος και οι εργαζόμενοι του Ομίλου πολυδιασπασμένοι, με διαφορετικές συμβάσεις, δικαιώματα και απολαβές, για την ίδια εργασία. Ακόμη και τώρα, η επιλογή για διεκδίκηση στην παρούσα φάση, Συλλογικής Σύμβασης αποκλειστικά για τους υπάλληλους που εργάζονται με σύμβαση ΟΤΕ, μεταθέτοντας την συζήτηση για τους εργαζόμενους της Cosmote E-Value στο απροσδιόριστο μέλλον και αποσιωπώντας εντελώς τους εκατοντάδες εργαζόμενους που επιτελούν έργο ΟΤΕ ως ενοικιαζόμενοι, βάζει σε κίνδυνο την επιτυχία της ίδιας απεργίας, αφού όλοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που υπογραφεί Σύμβαση μόνο για κάποιους, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις και για αυτούς που δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτή, ειδικά από την στιγμή που οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές δεν έχουν αποδείξει, ούτε πως είναι άξιοι εμπιστοσύνης, ούτε και πως υπολογίζονται -από μόνοι τους τουλάχιστον-ως διαπραγματευτές από την διοίκηση.

Όπως και να έχει όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, είτε αυτοί είναι ΟΤΕ, είτε είναι Ε-Value ή ενοικιαζόμενοι, θα πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να στηρίξουν με κάθε μέσο την επιτυχία της απεργίας, η οποία είναι αναμφίβολα η κρισιμότερη των τελευταίων χρόνων, όχι γιατί το ζητούν οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά γιατί είναι το μόνο όπλο που έχουν να αντισταθούν στις επιδιώξεις της εργοδοσίας για ένα ακόμη πιο δυσχερές εργασιακό μέλλον με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθούς πείνας και απολύσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντιστραφεί η κατάσταση. Από εκεί και έπειτα είναι στο χέρι του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί στο σύνολο, να θέσουμε εμείς τους όρους της διαπραγμάτευσης δημιουργώντας, σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κτήριο, απεργιακές επιτροπές και συνελεύσεις και να θέσουμε τους όρους διεκδίκησης μίας Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ, είτε αυτοί ανήκουν στη μητρική εταιρεία, είτε είναι σε θυγατρικές ή ενοικιαζόμενοι, με πλήρη δικαιώματα και αυξήσεις αποδοχών, που να αγγίζουν κοστολογικά το ποσοστό αμοιβών του μέσου όρου της υπόλοιπης Deutsche Telekom.

Ήδη από τις πρώτες τέσσερις μέρες της απεργίας η διοίκηση εμφανίζεται έντονα θορυβημένη. Τις αρχικές απειλές για απόδοση όλων των έργων σε εργολάβους και σε τρίτες εταιρείες (είτε αυτό αφορά τεχνικούς είτε αφορά τηλεφωνικά κέντρα) που δεν έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, την διαδέχθηκαν οι ευθείες απειλές προς απεργούς από διοικητικά στελέχη, οι φωτογραφίσεις όσων μετέχουν σε κινητοποιήσεις και η κλήσεις προς την αστυνομία για να συνδράμει στην καταστολή των κινητοποιήσεων. Ακόμη επειδή δεν επιθυμεί να πληγεί το πρεστίζ της εταιρείας, λόγω εορτών, εξέδωσε οδηγία, σε όσους επιλέξουν να εργαστούν στα κέντρα εξυπηρέτησης, με την οποία ζητά να αποσιωπάται από τους πελάτες πως αιτία των όποιων καθυστερήσεων, αποτελούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στο ίδιο πλαίσιο και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ τηρούν την δική τους "ομερτά" εξαφανίζοντας οποιαδήποτε είδηση αφορά την απεργία, αφού ο ΟΤΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαφημιστικούς τους πελάτες. Μόνο η ακόμη μαζικότερη συμμετοχή στην απεργία μπορεί να τους απαντήσει!

Παυλος Τσαγιερας
Πηγή : eek  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου