Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Υπερψηφίστηκε Μόνον Από Τη ΝΔ, Το Σχέδιο «Ηρακλής» Για Την Περαιτέρω (Έμμεση) Κρατική Χρηματοδότηση Των Τραπεζών



Με τις ψήφους μόνο της Νέας Δημοκρατίας, πέρασε το νομοσχέδιο «Ηρακλής» του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών κατά περίπου 30 δισ. ευρώ και βάζει ως κρατική εγγύηση τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ. Το νόμο πλέον, με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», που ήρθε στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Το νομοσχέδιο περιέχει νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων – δηλαδή έμμεσης κρατικής χρηματοδότης – προς τις τράπεζες για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που θέλουν οι επενδυτές: θα μοιραστούν πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν σε «επενδυτές», funds και άλλα «κοράκια» προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ που έχουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και αξιοποίηση των αδρανών πόρων οικονομίας και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμη κίνηση για την «ανάπτυξη των ολίγων» και της κερδοφορίας τους, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων, τη στιγμή που συνεχίζει τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της, με περαιτέρω λιτότητα και φτωχοποίηση εργαζομένων, συνταξιούχων και λαού, ενώ το σχέδιό της δεν ανακουφίζει τους δανειολήπτες που θα χάνουν σε μεγαλύτερη έκταση τα σπίτια τους αλλά ούτε «διασώζει» τις τράπεζες, οι οποίες προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων, απόσχιση τμημάτων και ενδυνάμωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Πηγή : ergasianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου