Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

37o Συνέδριο ΓΣΕΕ : «Διαζύγιο» Από Τα Προβλήματα Των Εργαζομένων Και Τις Λύσεις Που Απαιτούνται

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Την Τρίτη 25/2 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Απόλλων», στο Καβούρι Αττικής. Ένα συνέδριο που σίγουρα χαρακτηρίζεται ως παρωδία, χωρίς συζήτηση και με διαδικασίες φαστ τρακ, ένα συνέδριο που είναι αποτέλεσμα κοπτοραπτικής, νοθείας, παρέμβασης της αστικής δικαιοσύνης και έναν σωρό άλλες αντεργατικές ενέργειες που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του. Το σημαντικότερο όμως και ταυτόχρονα λυπηρό, ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω, είναι ότι ήταν ένα συνέδριο μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες της Εργατικής Τάξης στην χώρα μας αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε πραγματική και αποτελεσματική λύση τους.

Για άλλη μια φορά οι εισφορές των εργαζομένων και των Σωματείων πάνε στράφι, για τα προνόμια και την χλιδή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας κάθε απόχρωσης. Ουσιαστικά όλη την «οργάνωση, διεξαγωγή και περιφρούρηση του συνεδρίου», ανέλαβε ο άνθρωπος του FBIκαι της CIA, ο Χρυσοχοΐδης, με τα ΜΑΤ σε ρόλο γραμματείας, να τσεκάρουν τα ονόματα των συνέδρων. Ενδεχομένως να μοίρασαν και τις κάρτες, ίσως να ανέλαβαν και ρόλο ψηφολεκτικής στην καταμέτρηση…Σε κάθε περίπτωση, την νομιμοποίηση των συνέδρων ουσιαστικά, την έκαναν τα ΜΑΤ!
Από το συνέδριο παρέλασαν κάθε λογής μνημονιακοί/εκπρόσωποι αστικών κομμάτων, η Φώφη, αντιπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελ. Λύσης, ο κάθε Πικραμμένος. Δεν αποτελεί κάτι το καινούριο καθώς, σε όλες σχεδόν τις διαδικασίες 2οβάθμιων Οργανώσεων παραβρίσκονται και χαιρετίζουν διάφοροι πολιτικοί. Το καινούριο είναι ότι εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα για τις Σ.Σ.Ε. και νέος συνδικαλιστικός νόμος! Φυσικά και θα απουσίαζε ο Μητσοτάκης από το συνέδριο, καθώς παθαίνει αναφυλαξία, γενικά με τους συνδικαλιστές ακόμη και με την ΔΑΚΕ. 
Η παραπάνω κατάληξη, είναι αποτέλεσμα των άσχημων εξελίξεων που επικρατούν στο Σ.Κ. (βλέπε σχετική ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων), της άγριας κόντρας μεταξύ της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας κάθε απόχρωσης, της μεγάλης κρίσης του, που σαφώς δεν πρόκειται να λυθεί επειδή ολοκληρώθηκε το «συνέδριο» της Γ.Σ.Ε.Ε. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, μπορεί να χαίρεται μόνο για τα αποτελέσματα και όχι για την διεξαγωγή του συνεδρίου, που το θεωρεί και «επιτυχία». Άλλωστε η σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ από την άλλη, θεωρεί επιτυχία το συνέδριο του Ε.Κ.Α. και το παρουσιάζει σαν πρότυπο!

Για τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής: Ψήφισαν 337, έγκυρα 337, άκυρα 0, λευκά 0 από 370, έγκυρα 368, άκυρα 2, λευκά 0 το 2016.
ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΨΗΦΟΙ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΔΡΕΣ
Δ.Σ
ΓΕΝΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΓΑΣΙΑ
(ΠΑΣΚΕ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ)
130 από 119 το 2016
38,57%
από 32,33% το 2016
17 έδρες
από 15 το 2016

10 έδρες
από 8 το 2016

6 έδρες
από 5 το 2016
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (Δ.Α.Κ.Ε.)
78 από 67 το 2016
23,14%
από 18,2%
το 2016
11 έδρες
από 8 το 2016
6 έδρες
από 5 το 2016
4 έδρες
από 3 το 2016
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ)-ΠΑΜΕ
66 από 83 το 2016
19,58%
από 22,55% το 2016
9 έδρες
από 10 το 2016
5 έδρες
από 6 το 2016
3 έδρες
από 4 το 2016
ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΥΝ/ΤΩΝ (Ε.ΜΕ.Ι.Σ – ΑΡΚΙ)
ΣΥΡΙΖΑ (Πρώην ΠΑΣΚΕ)
23 από 9 το 2016
6,82%
3
2
1
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (Ε.Α.Κ) – ΣΥΡΙΖΑ
17
5,04%
2
1
1
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (2ο σχήμααπό Ν.Δ.)
14 από 31 το 2016
4,15%
2
1

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ(3ο σχήμα από Ν.Δ.)
9
2,67%
1


Επανακάμπτουν, επανασυσπειρώνονται και επικρατούν με διαφορά οι μνημονιακές δυνάμεις και ιδίως η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και των δεξιών σχημάτων με ποσοστό 68,5%. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους πρώην ΠΑΣΚΕ (Φωτόπουλος κτλ) και την ΕΑΚ δηλαδή τις νεοεισερχόμενες δυνάμεις στα γραφειοκρατικά σαλόνια, το ποσοστό φτάνει το 80,5%! Η ΠΑΣΚΕ είναι με διαφορά η πρώτη δύναμη ενώ και η ΔΑΚΕ περνάει στην 2η θέση!
Τα αποτελέσματα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτά των βουλευτικών εκλογών και αναδεικνύουν την συντηρητικοποίηση της συνείδησης της εργατικής τάξης και κάτι παραπάνω όσον αφορά το οργανωμένο Σ.Κ. Αναδεικνύουν τον μεγάλο χαμένο, την Αριστερά που όσον αφορά τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όχι μόνο δεν κερδίζουν από την πολιτική κατάντια των αστικών δυνάμεων στο Σ.Κ. αλλά χάνουν, πληρώνοντας, την αναποτελεσματικότητα και την εγκληματική πολιτική τους. Οι δυνάμεις τις ριζοσπαστικής αριστεράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ) «προτίμησαν την φυγή», δεν συμμετείχαν καν στο συνέδριο καταγγέλλοντας το, χαραμίζοντας την όποια εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Με αυτούς τους συσχετισμούς, με αυτές τις «ηγεσίες», οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίζουν τις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της νεολαίας!
Η κοπτοραπτική
Με κίνηση ΜΑΤ, κυρίως από την ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, διαμορφώθηκε το παραπάνω αποτέλεσμα. Από το συνέδριο αποκλείστηκαν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Κέρκυρας και Λαμίας ενώ επίσης δεν έλαβαν μέρος οι Ομοσπονδίες, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Μετάλλου, λόγω μη πραγματοποίησης των συνεδρίων τους. Έτσι εξηγείται και η μεγάλη μείωση των συνέδρων. Την διάλυση των συνεδρίων στις εν λόγω Ομοσπονδίες και τα έκτροπα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα με ευθύνη του ΠΑΜΕ, εκμεταλλεύτηκε η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ εκτοπίζοντας και το ΠΑΜΕ αλλά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, όλοι αλληλοκαταγγέλλονται και όλοι συμπράττουν μεταξύ τους για να αποκλείσουν την μία ή την άλλη γραφειοκρατία.
 Το σταλινικό ΠΑΜΕ δεν είναι η λύση
Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί συνδικαλιστές και δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ έξω από τον αποκλεισμένο χώρο του συνεδρίου. Μάλιστα είχε στηθεί εξέδρα ώστε να απαγγέλει κάθε Κνιτης/συνδικαλιστής τα «ποιήματα εξορκισμού» του εργοδοτικού συνδικαλισμού και εξωραϊσμού του «πετυχημένου» και «ταξικού» συνεδρίου του ΕΚΑ. Έξω από το συνέδριο καταγγελίες και επαναστατικές κορόνες, μέσα στο συνέδριο ήσυχα και ωραίαΜάταια όλα αυτά, περισσότερο για εσωτερική/κομματική κατανάλωση, καθώς οι ίδιοι έστρωσαν τον δρόμο στην ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να φέρει τα ΜΑΤ. Οι ίδιοι διαμόρφωσαν τους συσχετισμούς σε βάρος τους και στο τέλος αποδέχτηκαν όπως ήταν αναμενόμενο τις θέσεις σε αυτό το κατά τα άλλα «νόθο συνέδριο που έχει παντού εργοδότες». «Δώσαμε μάχη παλικαρίσια» λέει ο Πέρος, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜΕ, παλικαριά  που δεν συγκινεί κανέναν.
Η ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις τις ριζοσπαστικής αριστεράς
Άλλο ένα τραγικό λάθος του ΠΑΜΕ αλλά κυρίως των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-δημόσιου τομέα (που υποτίθεται τόσο πολύ μισούν), πήραν απόφαση στην ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας το συνέδριο της ΓΣΕΕ και διαδηλώνοντας μαζί με το ΠΑΜΕ. Αυτό που στην ουσία έκαναν είναι να ανοίξουν τον δρόμο για την ουσιαστική διάσπαση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γκρεμίζοντας τις προσπάθειες και του αγώνες ετών του Σ.Κ., για ενότητα. Άραγε θεωρούνε την ΑΔΕΔΥ ταξικό Συνδικάτο, θεωρούνε το ΠΑΜΕ ταξικές δυνάμεις και όχι γραφειοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ τι τον θεωρούνε; 
Όσο οι δυνάμεις της αριστεράς και ιδίως της ριζοσπαστικής συνεχίζουν με αυτές τις πολιτικές και πρακτικές θα χάνουν δυνάμεις! «Παλικαρίσια» μάχη δίνεις με αγώνες, όχι με δικαστήρια, όχι με νοθείες, όχι απλά με στείρες καταγγελίες, όχι χωρίς εργατική δημοκρατία, όχι με μεγαλεπήβολα σχέδια που δεν πατάνε πουθενά. Ανασυγκροτώντας πραγματικά το κίνημα και τα Συνδικάτα, παλεύοντας για την ενότητά του, ώστε να αλλάξεις πραγματικά τους συσχετισμούς. Έτσι μόνο θα βοηθήσουμε την εργατική τάξη να απαλλαγεί από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάθε απόχρωσης, να ανασυνταχθεί και να δώσει μαχητικούς και αποτελεσματικούς αγώνες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου