Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Απεργία ΣΒΕΟΔ : Δυναμική Πορεία 1500 Μηχανών Στους Δρόμους Της Αθήνας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Τα “παιδιά με τα παπιά”, που την περασμένη άνοιξη έλαβαν τα συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, βγήκαν την Πέμπτη 8 Οκτώβρη στους δρόμους της Αθήνας. Αρνούμενοι τον χαρακτηρισμό “παιδιά με τα παπιά” διαδήλωσαν ότι είναι εργαζόμενοι ΑΠΕΡΓΟΙ που αγωνίζονται για ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», έλεγε ένα από τα κεντρικά τους συνθήματα. Διεκδικούν εταιρικό μηχανάκι, μέσα ατομικής προστασίας, ενιαία ειδικότητα, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά.

 

Η μοτοπορεία στους δρόμους της Αθήνας, 1.500 και παραπάνω μηχανών ήταν εντυπωσιακή. Με σημαίες του σωματείου σβεοδ (συνέλευση βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου), συνθήματα, κορναρίσματα, καπνογόνα, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Από το Πεδίο του Άρεως που έκαναν τη συγκέντρωσή τους κινήθηκαν μέσω Πατησίων και Σταδίου, έκαναν στάση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας απλώνοντας ένα γιγάντιο πανό, έφθασαν στη Βουλή, άπλωσαν κι εκεί το πανό τους, άναψαν καπνογόνα και κινήθηκαν προς την Αγία Παρασκευή, και κάνοντας ένα μεγάλο τόξο έφθασαν στο Ταύρο και κατέληξαν στο Θησείο όπου θα έκαναν απολογισμό, αν και κάποιοι θα κινούνταν προς Περιστέρι, Κολωνάκι και Πειραιά, όπου τα αφεντικά έκαναν τρομοκρατικές απολύσεις για να μη συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία. Ισχυρή δύναμη μοτοσυκλετιστών της αστυνομίας ακολουθούσε από κάποια απόσταση τους απεργούς δικυκλιστές.

 

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πριν ενάμισι χρόνο και επίσης η συμμετοχή στην ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία. Άνθρωποι στα πεζοδρόμια παρακολουθούσαν την πορεία και αρκετοί χειροκροτούσαν. Αλλά αυτοί που ήταν ιδιαίτερα θερμοί ήταν συνταξιούχοι που στην πλατεία Κλαυθμώνος έκαναν την δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ένας νέος κλάδος της εργατικής τάξης, στις νέες συνθήκες εργασιακών σχέσεων έχει μπει στον ταξικό δρόμο του αγώνα. Είναι ο κλάδος που «συναγωνίζεται» και ίσως σήμερα ξεπερνάει τους οικοδόμους σε εργατικά ατυχήματα. Και ένα νέο μαχητικό σωματείο βάσης έχει εμφανιστεί από το 2007, μαχητικό και αντιγραφειοκρατικό που διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων ανδρών και γυναικών ανεξάρτητα από εθνικότητες, φύλο και φυλή.

 Πηγή : Νέα Προοπτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου