Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Νομοσχέδιο Βρούτση : «Τέρας» Κατά Απεργιών Και Σωματείων

Δημήτρης Σταμούλης

▸Τo τέλος του ανεξάρτητου, ταξικού συνδικαλισμού που θα μπορεί να διεκδικεί και να επιβάλει νίκες με αγώνες και απεργίες, θέλει να φέρει η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από όσα διαρρέει μέσω των ΜΜΕ το υπουργείο Εργασίας για το επικείμενο νομοσχέδιο.

«Όραμα» του Μητσοτάκη και του Βρούτση είναι συνδικάτα τύπου… ΓΣΕΕ, οικόσιτα του συστήματος, «άκακα» για τον κόσμο του κεφαλαίου, που θα κάνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και θα «απεργούν»… λειτουργώντας τις επιχειρήσεις, με «γραβατωμένους» συνδικαλιστές που θα χτυπάνε προσοχή στα αφεντικά τους, όταν αυτά θα καταργούν το 8ωρο/40ωρο και θα επιβάλουν γενίκευση της ελαστικής εργασίας!

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά σαφέστατη επιδίωξη της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και του επιχειρηματικού κόσμου. Ποια μέτρα απεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία;

Πρώτο, θέλουν παντού προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, ώστε «να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της απεργίας»! Δηλαδή… μαϊμού απεργίες, χωρίς να πλήττουν τη λειτουργία και τα κέρδη του ιδιοκτήτη. Κι αυτό το περιτυλίγουν με το επιχείρημα της …μη επίταξης, ή αλλιώς της πολιτικής επιστράτευσης, μέτρο κατάπτυστο που πολλές φορές έχουν βιώσει κλάδοι εργαζομένων με μαχητικούς αγώνες διαρκείας (ναυτεργάτες, ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί κ.α.)

Δεύτερο, επισείουν εξωφρενικές ποινές για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες, όπου όχι μόνο οι εργαζόμενοι θα απειλούνται με φυλάκιση, αλλά οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν ακόμα και χρηματικές αποζημιώσεις από τους απεργούς!

Τρίτο, χτυπούν το δικαίωμα του συνδικαλισμού, της περιφρούρησης της απεργίας, της προστασίας των εκλεγμένων συνδικαλιστών από το μακρύ χέρι κράτους και εργοδοσίας. Αλλάζοντας τα όρια προστασίας για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, και μειώνοντας τον αριθμό των μελών της διοίκησης που προστατεύονται. Στο ίδιο πνεύμα, μειώνονται οι μέρες «αδικαιολόγητης απουσίας» συνδικαλιστών από την εργασία τους. Το δικαίωμα των συνδικαλιστών να επισκέπτονται συναδέλφους τους, να κάνουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, να παρεμβαίνουν σε δικαστικούς αγώνες, θέλουν να το καταργήσουν. Ακόμα πιο αποκρουστικό είναι το μέτρο στους όρους απόλυσης να συμπεριλαμβάνεται και η υποβολή μήνυσης! Προφανώς θα αρκεί μια μήνυση από τον εργοδότη… Από το στόχαστρο του νέου νομοσχεδίου δε λείπει ούτε η καταστολή των απεργιακών περιφρουρήσεων, αφού τίθεται ως λόγος απόλυσης συνδικαλιστή η «παρεμπόδιση» των απεργοσπαστών.

Τέταρτο, καθιερώνουν με γενική ισχύ την περίφημη ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ένα μέτρο που τώρα προβάρει η Κεραμέως στις εκλογές των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά αύριο θα επιδιώξουν να γενικευτεί σε κάθε σωματείο. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει φακέλωμα σωματείων και συνδικαλισμένων εργαζομένων θεσπίζοντας ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο σύστηµα «Εργάνη»! Θα τεθούν ως όροι η υποχρεωτική εφαρµογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγµατοποίηση απεργίας, με παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του σωματείου, ενώ η μη παροχή εξ αποστάσεως συµµετοχής, θα αποκλείει αυτόματα την προκήρυξη απεργίας! Έτσι πιστεύουν ότι θα «τελειώσουν» τις απεργίες.

Στο νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση περιλαμβάνονται και άλλες σοβαρές αντεργατικές τομές, όπως η κατάργηση του 8ωρου διά της… ελαστικοποίησής του. Ο εργοδότης θα μπορεί να επιβάλει π.χ. τη μια μέρα 10ωρο και την άλλη 6ωρο, ενώ οι υπερωρίες «απαλλάσσονται» από το βαρίδιο της έξτρα πληρωμής. Θα συμψηφίζονται με ρεπό, επιπλέον άδεια κ.α.

Πρόκειται εν τέλει για ένα τερατώδες και βαθύτατα αντιδραστικό πλαίσιο που αν περάσει θα επιφέρει βίαιο τέλος στην οργάνωση αγώνων και απεργιών, καθιστώντας απελπιστικά δύσκολο και την στοιχειώδη εργατική αντίσταση. Αυτό το «σενάριο» που πασάρει η κυβέρνηση στην «πιάτσα» δεν πρέπει καν να έρθει ως νομοσχέδιο στη βουλή. Να σημάνει τώρα συναγερμός, πανκινητοποίηση στο μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα, σε κάθε αγωνιστική δύναμη. Να στείλουμε στα καθεστωτικά επιτελεία το μήνυμα: «Νo pasaran»!

Πηγή : Πριν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου