Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΑΡΓΙΕΣ, ΝΥΧΤΕΣ, BLACK FRIDAY, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ! ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Η καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων είναι σπαρμένη με εμπορικές φιέστες των αφεντικών: black friday, λευκές νύχτες, “εορταστικά” ωράρια-λάστιχο, εκπτωτικά 10μερα με αντίστοιχες εργάσιμες Κυριακές, και ο περίφημος “εορταστικός” Δεκέμβρης-κόλαση με τις 3 απανωτές εργάσιμες Κυριακές! Τώρα πλασάρουν και νέες εμπορικές καφρίλες: cyber monday, valentine’s night κ.α. Στον χορό αυτόν, χορεύει πλέον και ο εμπορικός σύλλογος Κηφισιάς ο οποίος διαφημίζει ανερυθρίαστα την οργάνωση της 1ης halloween’s night την Παρασκευή 1 Νοέμβρη καθώς και το αντίστοιχο ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας ως τις 11 το βράδυ (που κατά περίπτωση γίνεται 12,1,2 τα ξημερώματα…) για εκατοντάδες συναδέλφους-ισσες στα εμπορικά καταστήματα. Άλλη μια άθλια εμπορική φιέστα χτισμένη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, άλλος ένας ανόητος σχεδιασμός marketing-αρπαχτής, άλλη μια επίδειξη δύναμης των περίφημων νόμων της αγοράς και του εργοδοτικού κέρδους.

Και βέβαια, η αποθράσυνση των αφεντικών ξεπερνά πολύ εύκολα τις απαιτούμενες από το νόμο “τυπικότητες” για αδειοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για οποιαδήποτε επέκταση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα. Προφανώς, η εκλογή του Πατούλη στη θέση του Περιφερειάρχη, που ως δήμαρχος Αμαρουσίου υπήρξε μέγας εμπνευστής και χορηγός παρόμοιων γελοιοτήτων, είναι αρκετή για τον εμπορικό σύλλογο Κηφισιάς και κάθε “ημέτερο” καλοθελητή να οργανώσει κάθε λογής εμπορική αρπαχτή έχοντας εξασφαλισμένη την πολιτική κάλυψη της αρμόδιας αρχής. Τι κι αν δεν υπάρχει ούτε αίτημα στην Περιφέρεια, ούτε και χορήγηση άδειας από αυτή; “Ανάπτυξη πάνω από όλα, εεε;;;

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στα εμπορικά καταστήματα της Κηφισιάς να δώσουν την συλλογική απάντηση που έδωσαν στο παρελθόν οι συνάδελφοί μας στο Μαρούσι, στη Γλυφάδα, τη Νέα Σμύρνη και το Ίλιον υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους και χαλώντας μια και καλή τις γιορτούλες των εργοδοτών.

Τα αφεντικά εδώ και χρόνια μεθοδεύουν την αρπαγή των αργιών μας και του ελεύθερου χρόνου μας. Το χτύπημα ξεκίνησε με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που από “πυλωτικό μέτρο” μετατράπηκε σε νόμο του κράτους με αποτέλεσμα οι εμποροϋπάλληλοι να εργάζονται 10 Κυριακές τον χρόνο ενώ όσοι-ες δουλεύουν σε “τουριστικές ζώνες” να απολαμβάνουν το…”προνόμιο” των 32 εργάσιμων Κυριακών! Αργίες που κερδήθηκαν με τον ιδρώτα και τον αγώνα των εργαζομένων, όπως η 26/12 και η 2/1, μπαίνουν στο στόχαστρο πολυεθνικών ομίλων όπως McArthurGlenn, Factory Outlet, Inditex, Praktiker. Και πλάι σ’ όλα αυτά στέκουν οι “λευκές νύχτες” και κάθε λογής εμπορικές φιέστες των αφεντικών και των δημάρχων που εντατικοποιούν περαιτέρω την ήδη εξοντωτική καθημερινότητά μας. Βέβαια, τα αφεντικά δεν παίζουν μόνα τους! Εδώ και 5 χρόνια, συνάδελφοι-ισσες από το εμπόριο μαζί με αγωνιζόμενα σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια δίνουν με συνέπεια τις απαραίτητες ταξικές μάχες απέναντι στην ασυδοσία των αφεντικών, των δημάρχων και των υπουργών με νικηφόρα αποτελέσματα.

Είναι φως φανάρι ότι τα αφεντικά επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου χωρίς δεσμεύσεις και κανόνες, 24/7 και όλον τον χρόνο! Και όλα αυτά ενώ στον κλάδο μας κυριαρχούν συμβάσεις εργασίας με 4ωρα-6ωρα, γενικεύεται η απασχόληση ενοικιαζόμενων συναδέλφων μέσω των γνωστών σκλαβοπάζαρων τύπου ManPower, Adecco, Icap, Randstadt, 8ωροι εξαναγκάζονται σε 9-10ώρη απλήρωτη εργασία, οι υπερωρίες ούτε δηλώνονται ούτε, προφανώς, πληρώνονται, βασιλεύουν τα σπαστά ωράρια για σπάσιμο νεύρων και οι μεταφορές εργαζομένων σε όποιο κατάστημα βολεύει τα αφεντικά. Πλάι σ’ αυτά, έρχονται να προστεθούν οι μισθοί πείνας, οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα, οι στοχοποιήσεις συναδέλφων και η παρακολούθηση εργαζομένων με κάμερες και βιομετρικά μέσα για “μέγιστη απόδοση”, τα απανωτά εργατικά ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης, οι σεξιστικές και ρατσιστικές απειλές. Και ενώ βιώνουμε τον βούρκο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, οι εργοδότες, οι υπουργοί και οι τεχνοκράτες τους αναμασούν προκλητικά την προπαγάνδα της “ανάπτυξης για όλους με καλοπληρωμένες δουλειές”…

Ο αγώνας ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά τον κάθε εργαζόμενο. Οι επίδοξοι καταναλωτές της “Halloween Night” πρέπει να καταλάβουν πως αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, θα το αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι αύριο στην εργασία τους. Ήδη, το πρόσφατο “αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο” πετσοκόβει την κυριακάτικη αργία και στους εργαζόμενους στις αποθήκες των supermarkets! Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να σκεφτεί πως η συμμετοχή του σε αυτή την καταναλωτική φιέστα υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και κάνει πλάτες στην προσπάθεια επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα. Η στήριξη στον αγώνα που διεξάγεται είναι στήριξη στα εργατικά μας συμφέροντα.

Συνάδελφοι/ συναδέλφισσες, η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Η καθημερινή εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα της ζωής μας δεν βγάζει πουθενά πέρα από την αυτοκαταστροφή μας: σωματική, ψυχολογική, υλική. Οι μισθοί-ψίχουλα, οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες!

Γιατί τα δικά μας συμφέροντα σημαίνουν οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς, σημαίνουν συναδελφικότητα και υπεράσπιση του συναδέλφου και της συναδέλφισσάς μας, σημαίνουν δημιουργία ορατών και αόρατων επιτροπών αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί, σημαίνουν συσπείρωση στα σωματεία του κλάδου μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση, σημαίνουν έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην απεργία και υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων μας. Μόνο έτσι θα τα πάρουμε όλα πίσω και όχι μόνο.

Αντί να τους φοβόμαστε, να μας φοβηθούν!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,

ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου