Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Σύσκεψη Για Μέτρα Προστασίας Των Εργαζομένων Από Τον Κορονοϊό

Χριστίνα Κοψίνη 
  
Συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν στενά κυβέρνηση και φορείς εργοδοτών και εργαζομένων για τη λήψη μέτρων αποφυγής της επέκτασης του κορονοϊού, αλλά απέφυγαν να ανακοινώσουν οτιδήποτε. Ο λόγος για τη συνάντηση εργοδοτών-εργαζομένων ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και ΕΛΙΝΥΑΕ.

Συνάντηση στην οποία καταγράφτηκαν οι πρώτες σκέψεις και προτάσεις χωρίς όμως να απαντηθούν τα πολλαπλά ερωτήματα που τίθενται από εργαζόμενους και εργοδότες. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα ορατής ανησυχίας, καθώς αναμενόταν η ανακοίνωση διακοπής σχολείων και ΑΕΙ. 

Επομένως, το μείζον θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη είναι πώς θα καλυφθούν οι θέσεις εργασίας από τις αναγκαστικές άδειες που θα χρειαστεί να πάρουν οι γονείς, πώς θα αποφευχθούν καταχρήσεις και ψευδείς δηλώσεις (και από τους δύο γονείς) και πώς θα καλυφθούν οι αμοιβές τους για το χρονικό διάστημα της αναγκαστικής απουσίας.

Εν αναμονή της νέας συνάντησης που θα έχει σε λίγη ώρα ο υπουργός Εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα αλλά και εν όψει της σύσκεψης που έχει συγκαλέσει για αύριο το πρωί με τη συμμετοχή των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, οι πρώτες πληροφορίες καταλήγουν στην ενεργοποίηση των εξής μέτρων:

  • Ενεργοποίηση πάγιας ρύθμισης του ΟΑΕΔ για την κάλυψη με το ποσό των 718,65 ευρώ και για χρονικό διάστημα έως 45 ημερών όλων όσοι υποχρεωθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να απουσιάσουν από την εργασία τους
  • Επιμερισμός του κόστους της άδειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν απαιτηθεί να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη σύσκεψη το ενδεχόμενο, ένα τμήμα της άδειας να υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς που είναι σε υποχρεωτική άδεια
  • Ενεργοποίηση και των εποχικών υπαλλήλων για την κάλυψη θέσεων που ενδέχεται να μείνουν κενές λόγω παρατεταμένης άδειας μόνιμου προσωπικού
  • Προώθηση σχεδίου τρίμηνης παράτασης έως το τέλος Ιουνίου των ειδικών επιτροπών που εξετάζουν την ανανέωση των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας
  • Πρόβλεψη για μονομερή δυνατότητα στον εργοδότη για τηλεεργασία, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό.

Ο υπουργός Εργασίας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χθες στο υπουργείο Εργασίας, αφού ευχαρίστησε «τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση και κυρίως για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν τα εξής:
Πλαίσιο συνεργασίας και τακτικές συναντήσεις για την από κοινού αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, ώστε να αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας οι οποίες θα υποστούν τεράστιες πιέσεις όσο εξελίσσεται η επιδημία επισήμανε ο τ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

«Επειδή το πρόβλημα μaς αφορά όλους, ζητήσαμε να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Δηλαδή, να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, με καταχρηστικές συμπεριφορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγείλουν αμέσως στα κατά τόπους Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, στα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού».

Μνεία στη συμβολή όλων των πλευρών και στον επιμερισμό του κόστους, φέρεται ότι έκανε στη συνάντηση και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θεοδωρόπουλος, λέγοντας ότι ναι μεν «θα χρειαστεί ευελιξία, αλλά όχι καταχρήσεις».

Έξι μέτρα πρότεινε με δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Πρόκειται για τα εξής:

  • Aποστολή σε όλες τις επιχειρήσεις ενημερωτικού υλικού και τσεκ λιστ για προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο.
  • Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα (είτε νοσήσουν οι ίδιοι, είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους).
  • Έκδοση σαφούς οδηγίας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την παραβίασή τους με την επίκληση της αναστάτωσης και των προβλημάτων λόγω του κορονοϊού (π.χ. να τους χρεώνουν κανονική άδεια και όχι ασθενείας, να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα, να τους αλλάζουν καταχρηστικά ωράρια και χρόνο εργασίας).
  • Επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχικά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.
Πηγή : efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου