Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕΤΑ : Το Προεδρείο Της ΑΔΕΔΥ Συνεχίζει Να «Εκπέμπει» Κυβερνητική Στήριξη

Συνεδρίασε, την Τρίτη 1/12/2020, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από ένα μήνα, χωρίς ουσιαστικά να καταλήξει σε καμία απόφαση. Το μόνο που ενέκρινε, με μεγάλη καθυστέρηση, ήταν το δελτίο τύπου που εξεδόθη σήμερα 2/12/2020, με το οποίο ζητά η ΑΔΕΔΥ «την απόσυρση των κατηγοριών και προστίμων για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας συνδικάτων και συλλογικών φορέων» που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 25 Νοέμβρη. Είναι γνωστό πως το ΜΕΤΑ κατέθεσε πρόταση και σχέδιο ψηφίσματος στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (27/11/2020) για να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος όλων των συλληφθέντων και να ακυρωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έδωσε επιτέλους τη συγκατάθεσή του για τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, αφού είχε προηγηθεί η υποκριτική «συγγνώμη» Χρυσοχοΐδη.

Κατά την παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ:

Ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ – πρώην ΠΑΣΚ) για τη συνειδητή υπονόμευση της απεργίας, στις 26-11-2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά δεν κυκλοφόρησε από την ΑΔΕΔΥ ούτε ένα κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες – Νομαρχιακά Τμήματα – Σωματεία και συναδέλφους, που να αναφέρεται στους λόγους που επέβαλαν τη στήριξη και συμμετοχή στην απεργία. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε απεργία χωρίς η ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση. Για πρώτη φορά, επίσης, Ομοσπονδίες ελεγχόμενες από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ – πρώην ΠΑΣΚ δεν εξέδωσαν ανακοινώσεις – καλέσματα προς τα μέλη τους για την απεργία.

Είναι γεγονός, όμως, ότι και οι δυνάμεις που ψήφισαν υπέρ της απεργίας δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που είχαν να κάνουν τον αναγκαίο σχεδιασμό για την ολόπλευρη ενημέρωση και ενεργοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και για τον προγραμματισμό κοινών απεργιακών συγκεντρώσεων.

Tόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έθεσαν οι παρατάξεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, παρά την απόπειρα απαγόρευσης των απεργιακών συγκεντρώσεων, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, μαζί με Πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες καθώς και τις άλλες ριζοσπαστικές, ταξικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία μέχρι την πλατεία Ομονοίας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Επισήμανε, επίσης, ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη έστειλαν ένα αγωνιστικό και ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι η αστυνομοκρατία, οι αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις, η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», με στόχο το χτύπημα των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων δε θα περάσει.

Aνέδειξε, επίσης, τις ευθύνες του φιλοκυβερνητικού προεδρείου, το οποίο έχει επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» στην ΑΔΕΔΥ και δεν κάνει το παραμικρό για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία, πολιτική που από τη μια αδιαφορεί για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και από την άλλη αξιοποιεί την πανδημία για να περιορίσει ελευθερίες και εργασιακά δικαιώματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επανέφερε για ψήφιση σχέδιο απόφασης (μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω), το οποίο δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απαξίωσε να συζητήσει και να εγκρίνει.

Tόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο τομέα έχει κηρύξει ένα διαρκές «lockdown», έχοντας ανάμεσα στα άλλα κλείσει εδώ και καιρό τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ εχει αποδειχτεί κατώτερο των περιστάσεων και αναγκών, σε μια περίοδο που όφειλε να πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Πρότεινε, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, την άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Από την πλειοψηφία, παραπέμφθηκε η συνεδρίαση του Γ.Σ. για τη νέα χρονιά ή ακριβέστερα στις ελληνικές καλένδες (;;;).

▬ Πρότεινε να εκδοθεί αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων για το αντιλαϊκό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 και να οργανωθούν πολύμορφες κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ και σε συνεργασία με τα Συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, για να αναδειχθεί η αντίθεση των εργαζομένων στο σχέδιο αυτό. Ανάμεσα στα άλλα, να προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την Τρίτη 15-12-2020, ημέρα που θα τεθεί σε ψηφοφορία ο κρατικός προϋπολογισμός. Για το θέμα αυτό, αποφασίστηκε να γίνουν «δράσεις» την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς κ.λπ.

Ας ελπίσουμε, αναλογιζόμενοι την εμπειρία από την υπονομευτική στάση του προεδρείου στην πρόσφατη απεργία, ότι δε θα είναι μια επιπλέον απόφαση που θα μείνει στα χαρτιά.

Το ΜΕΤΑ εκτιμά ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στα δικαιώματά μας, από το 8ωρο μέχρι την πληρωμή για υπερωριακή απασχόληση, και από τη διαδήλωση μέχρι τη δυνατότητα πραγματικών συνελεύσεων και προκήρυξης απεργίας στους χώρους δουλειάς, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν το παρατεταμένο συνδικαλιστικό «lockdown» που θέλουν να επιβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση, δύναμη και πειθαρχία και μπορούν σε όλες τις καταστάσεις να λειτουργούν συλλογικά, να περιφρουρούν την υγεία τους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, απέναντι σε εκείνους που τα επιβουλεύονται εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου