Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Κινητοποίηση Για Το Δώρο Χριστουγέννων Στην πλ. Κοραή Την Δευτέρα 21/12 Στις 18:00. Το Δώρο Χριστουγέννων Είναι Ο 13ος μισθός - Δεν Το Διαπραγματευόμαστε!

 

Σε κινητοποίηση για την πλήρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων καλούν εργατικές συλλογικότητες και σχήματα την Δευτέρα 21/12 στις 6:00μμ στην πλατεία Κοραή. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ-ΕΚΑ)

 

Ανακοίνωση ΑΤΕ-ΕΚΑ 

Το  Δώρο Χριστουγέννων είναι ο 13ος μισθός - Δεν το διαπραγματευόμαστε!



Το “δώρο Χριστουγέννων” δεν είναι μια παροχή που από την καλή τους την καρδιά μας χαρίζουν οι εργοδότες. Ούτε είναι κάποιο “ελληνικό παράδοξο” όπως συχνά πυκνά βγαίνουν και λένε αφεντικά και κυβερνητικά στελέχη. Είναι ο 13ος μισθός μας και αποτελεί κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως!

Τα τελευταία χρόνια από την αρχή της κρίσης και των μνημονίων γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί. Στην πράξη για πολλούς εργαζόμενους όμως έχει ήδη καταργηθεί. Μία σειρά επιχειρήσεων και εργοδοτών ειδικά σε κλάδους όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και το εμποριο, είτε δεν το καταβάλλουν στους εργαζομένους, είτε αφού το καταβάλλουν το ζητάνε πίσω με την απειλή της απόλυσης για όποιον δεν πειθαρχήσει. Η κατάσταση όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην εποχή του covid.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν καταρρέει μόνο το success story της κυβέρνησης. Καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας και το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων ενώ η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για το πόσα ακόμα χρέη θα φορτώσει τον ελληνικό λαό και πόσα δικαιώματα ακόμα θα του αρπάξουν. Μέσα σε σκληρό lockdown προσπαθούν να περάσουν το νομοσχέδιο “τέρας” του Βρούτση ρίχνοντας την ταφόπλακα στα εργατικά μας δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες! Πέρασαν προϋπολογισμό που αυξάνει τα κονδύλια για ιμπεριαλιστικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία ενώ μειώνουν τις δαπάνες για παιδεία και για την υγεία εν μέσω φονικής πανδημίας!

Μέσα σε αυτό το κλίμα η καταβολή του δώρου αμφισβητείται ακόμα περισσότερο αφού πλέον κανονικά και με τον νόμο πετσοκόβεται για τους εργαζόμενους που έχουν βγει σε αναστολή. Για όλους αυτούς το δώρο θα δοθεί σε τρεις φάσεις. Μία από τον εργοδότη σύμφωνα με τον μισθό του εργαζομένου, και σε δύο δόσεις από το κράτος αναλογικά με τα 534 και τα 800 ευρώ! Θα λάβουν δηλαδή έως 69Ε ανά μήνα αναστολής με εξαίρεση τον Νοέμβριο για τον οποίο θα πάρουν ως 100Ε. Αυτό σημαίνει μείωση έως και 80% ξανά στο δώρο και σημαίνει πως θα υπάρχει πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό που ήδη επιβιώνουν με επιδόματα της πλάκας τόσο καιρό!

Δίνουν εκατομμύρια για τους καναλάρχες αλλά όχι για τους εργαζόμενους. Μας λένε ότι δεν βρίσκουν λεφτά για την υγεία και τους εργαζόμενους. Ας του βοηθήσουμε εμείς να τα βρουν! Ας φορολογήσουν επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο! Παραδείγματος χάριν, τα μεγάλα αφεντικά του τουριστικού κλάδου τα τελευταία πέντε χρόνια έβγαλαν 120 δις κέρδη στις πλάτες των εργαζόμενων του κλάδου. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους! Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο!

Απαιτούμε να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στο ύψος του ονομαστικού μισθού με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να μην γίνει ο υπολογισμός στη βάση του επιδόματος ειδικού σκοπού που βάζει χέρι στο εισόδημά μας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να επιμείνει στην καταβολή του δώρου του μέχρι να κερδίσει και να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους. Συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας και παλεύουμε πλάι πλάι με τους συναδέλφους μας!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Δευτέρα 21/12 στις 6:00μμ στην πλατεία Κοραή

1 σχόλιο:

  1. Μπροστά στην εδώ και καιρό δηλωμένη πρόθεση να δοθεί ένα ακόμη πλήγμα στο Δώρο Χριστουγέννων (που μόνο "δώρο" δεν είναι, αλλά μια κατάκτηση των εργαζομένων) εργατικά σχήματα και συλλογικότητες στην Αθήνα καλούν τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη (την τυπικά καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων) σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοραή, στις 6:00 το απόγευμα.

    Η Ταξική Πορεία στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση αυτή. Γιατί καμία αντεργατική μεθόδευση δεν πρέπει να μένει αναπάντητη. Γιατί η περίοδος της πανδημίας δεν πρέπει να ρίξει πέπλο σιωπής μπροστά στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή