Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΕΕΚ : Πρωτομαγιά 2020


Πάρτε μέρος στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Aθήνα: 10:30 Xαυτεία
 
Διεθνής ημέρα αγώνα των εργατών
 
H εργατική τάξη είναι πάνω από σύνορα και τείχη – είναι διεθνιστική και επαναστατική

Η Πρωτομαγιά του 2020 είναι μοναδική στην ιστορία της εργατικής τάξης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αναδύεται ο Διεθνιστικός – Επαναστατικός χαρακτήρας της Eργατικής Πρωτομαγιάς. Η εργατική τάξη, σε όλη την γη, Αμερική Ευρώπη, Ασία, Αφρική, έως την μακρινή Ωκεανία, βιώνει την απειλή του κορονοϊού καθώς και την καταστροφή που προκαλεί η άλυτη καπιταλιστική κρίση με την ανεργία, την φτώχεια και την καταστροφή του βιοτικού της επιπέδου.

Η ανθρωπότητα ως σύνολο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή εξαιρετικά απειλητικών διαστάσεων. Η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε την έκρηξη όλων των άλυτων αντιφάσεων της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ουσιαστικά, η πανδημία δείχνει ότι ο καπιταλισμός έχει πλέον αποδειχθεί ασύμβατος με τις πιο επείγουσες ανάγκες της ενεργού διαδικασίας της ζωής, κι έχει γίνει ιστορικό εμπόδιο, που μόνο η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει.

Η πανδημία δεν επιτάχυνε απλά την αναμενόμενη εμβάθυνση της Τρίτης Μεγάλης Ύφεσης. Ένα ποιοτικό άλμα έλαβε χώρα. Η καπιταλιστική παραγωγή σε όλο τον κόσμο παγώνει σε έναν παρατεταμένο οικονομικό χειμώνα. Με την καραντίνα, το γενικευμένο lockdown, οι οικονομικές δραστηριότητες σταμάτησαν η μια μετά την άλλη και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποδιοργανώθηκαν.

Η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι ήδη πίσω, όχι μπροστά μας καθώς η οικονομία βρίσκεται σ’ αυτό που ονόμασε Μεγάλη Καραντίνα: «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα»! Ο ρυθμός της αύξησης της ανεργίας επιταχύνεται 20 φορές σε σύγκριση με την περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η κρίση του κορονοϊού πρόσθεσε στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας 36 εκατομμύρια νέους άνεργους.

Ο κορονοϊός σπέρνει τον όλεθρο σε μια καπιταλιστική κοινωνία όπου: το εθνικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, έχει καταστραφεί προ πολλού από την νεοφιλελεύθερη επίθεση του κεφαλαίου, η επί μια δεκαετία άλυτη οικονομική κρίση του καπιταλισμού βυθίζεται σε μια ολοένα βαθύτερη ύφεση, θυσιάζουνε την πραγματική ζωή στις συστημικές ανάγκες του κεφαλαίου

Στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ήδη χρεοκοπήσει την τελευταία δεκαετία από την κρίση, το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε “αναστολή”, λαμβάνει ως ελεημοσύνη 800 μόνο ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες. Περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί βρίσκονται σε “αναστολή”, την ώρα που άλλο 1 εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Έτσι 2 εκατομμύρια επί συνόλου 3,5 εκατομμυρίων του εργατικού δυναμικού της χώρας, δηλαδή πάνω από τους μισούς, είναι σε “αναστολή” και ανεργία. Εκατοντάδες χιλιάδες, ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι με ελαστικές εργασίες, δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα.

Kαι από την άλλη, όσοι εργάζονται, υποχρεώνονται να το κάνουν υπό συνθήκες τρομερής εντατικοποίησης, με επικίνδυνη παράβλεψη όλων των υγειονομικών κανονισμών. Σε βιομηχανικές μονάδες της χώρας, σούπερ μάρκετ, ντελίβερυ και, βεβαίως, στα νοσοκομεία η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Αναμφίβολα στην πιο απελπιστική θέση, είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φυλακίζονται υπό τις πιο φρικτές συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αυτής της χώρας, την «πρώτη γραμμή» της «Ευρώπης Φρούριο». Tο ίδιο οι φυλακισμένοι για την υγεία των οποίων εγκληματικά αδιαφορεί η κυβέρνηση Mητσοτάκη.

Αυτό το σύστημα και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπούν από την μαζική επαναστατική δράση των εργαζομένων και του εργαζόμενου λαού.

Aπαιτούμε:

* Nα καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί-αντισυνδικαλιστικοί νόμοι.

*Εθνικοποίηση όλων των εταιρειών που μπορούν να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό, των φαρμακευτικών εταιριών και των τραπεζών, ώστε οι πόροι να μπορούν να διατεθούν, υπό εργατικό έλεγχο και διαχείριση, για την καταπολέμηση της πανδημίας·

* Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης για να κινητοποιηθεί όλο τους το δυναμικό και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά για την καταπολέμηση της πανδημίας·


Όχι λεφτά για τις εταιρείες και τις τράπεζες! Λεφτά για τους ανέργους και όσους εργαζόμενους έχουν ανάγκες.

Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες και πρόσφυγες και ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Αποσυμφόρηση τώρα των φυλακών.

Κάτω οι πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας και της ανεργίας – Διαγραφή του χρέους.

Σοσιαλιστική διέξοδος από την κρίση του καπιταλισμού με εθνικοποίηση όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο. Σχεδιασμένη οικονομία για την καταπολέμηση της πανδημίας, της ανεργίας και της φτώχειας.

Απορρίπτουμε τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Oι εργαζόμενοι και οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί ξέρουν καλά να φροντίζουν τις συνθήκες προφύλαξης για τη μη διάδοση του ιού, κάτι που η ίδια η κυβέρνηση παραβιάζει στους εργασιακούς χώρους.

Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Διεθνιστική ενότητα με τους γειτονικούς λαούς για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες στην Ευρώπη, από τη Λισαβόνα μέχρι το Bλαδιβοστόκ και σε όλο τον κόσμο.

Να ξαναγυρίσουμε στις επαναστατικές παραδόσεις των μπολσεβίκων, της Οκτωβριανής επανάστασης των πρώτων χρόνων, του Λένιν, του Τρότσκι και της Kομιντέρν, του κόμματος της παγκόσμιας επανάστασης. Το προλεταριάτο δεν είναι εθνική τάξη, είναι διεθνιστική και επαναστατική

Οικοδομήστε το Επαναστατικό Κόμμα της Εργατικής τάξης – Οργανωθείτε στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
 
Εμπρός για την Επαναστατική Eργατική Διεθνή – Την 4η Διεθνή
 
Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Παγκόσμια επανάσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική καπιταλιστική καταστροφή και βαρβαρότητα!


EEK

27-4-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου