Προλεταριακά Νέα

Για Επικοινωνία Στο email : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

«Κυβέρνηση Και Εργοδοσία Ματώνουν Τους Εργαζόμενους»

ΕΦ.ΣΥΝ.

Με μια απλή ανακοίνωση εκατοντάδες εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας πέρασαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν (;) μήνα, πρέπει δηλαδή να περάσουν την περίοδο της καραντίνας με τον μισό μισθό τους. Η Viohalco αποφάσισε να μην κλείσει, αλλά να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της για όλες τις θυγατρικές της στον κλάδο χάλυβα (Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Ερλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε.), ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης από 2 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου, αν και οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιρειών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή «λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους…».

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουν ότι «εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία ματώνουν τους εργαζόμενους» ενώ ειδικά για την Σιδενόρ τονίζουν ότι πρόκειται «για μια καραμπινάτη προσπάθεια από τη μεριά του επιχειρηματικού ομίλου, με τις πλάτες και τη στήριξη της κυβέρνησης, να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι το μάρμαρο για ακόμη μία φορά» και υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά:

«Κύριοι ιδιοκτήτες του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ με τα εκατομμύρια σας, κύριοι διευθυντάδες του ομίλου με τους παχυλούς μισθούς και άλλες απολαβές σας, σας δηλώνουμε καθαρά ότι: Η πολιτική σας για διαθεσιμότητα με τα αντίστοιχα αποτελέσματα στους μισθούς και τα δικαιώματά μας σε συνθήκες πανδημίας είναι εγκληματική». Διότι «πώς θα ζούμε με μισό μισθό;» όπως αναρωτιέται το μέλος της διοίκησης του σωματείου στη Σιδενόρ Λευτέρης Κιοσέογλου.

«Τους ζητήσαμε στις συζητήσεις που είχαμε να ενταχθούμε τουλάχιστον στην κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, αλλά δεν μας άκουσαν, ζητάμε λοιπόν από την εταιρεία να μας ενισχύσει τουλάχιστον και με άλλο ένα 20% του μισθού μας».
Αλλά δεν είναι μόνο η Σιδενόρ των 250 εργαζομένων, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδικάτου, «στην ΕΚΜΕ πριν 10 μέρες απολύθηκαν και οι τελευταίοι 10 εργολαβικοί εργαζόμενοι με το πρόσχημα της μείωσης της δουλειάς λόγω του κορονοϊού», ενώ «στην Εγνατία Χυτήριο ανάγκασαν μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε λήψη κανονικής άδειας εκ περιτροπής ανά 2 εβδομάδες». ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου